Gazete Vatan Logo

‘Ne büyük hüsrandır’

“Son yıllarda semaya yükselen tekbirler bizim bildiğimiz tekbirler değildir”

Diyanet İşleri Başkanlığı bugünkü cuma hutbesinde, “son yıllarda İslam coğrafyasından semaya yükselen tekbirler bizim bildiğimiz tekbirler değildir” ifadeleriyle “tekbir” konusunu işleyecek. Hutbede ayrıca hayatın her döneminde yer alan tekbirin, Allah’ın emri ve O’nu yüceltmek olduğu vurgulanacak.

‘Kibirlenmeleri reddetmek’

Tekbirin, “Allah’ı acizlikten, noksanlıktan, şirkten, O’na layık olmayan tüm sıfatlardan tenzih etmek” olduğu belirtilecek hutbede, “O’nunla ilgili her şeyi nefsi isteklerine üstün tutmaktır. Tekbir, kalbi masivadan arındırmaktır, Allah’ı yüceltirken kendi acziyetini tatmaktır. Tekbir, yeryüzündeki büyüklenmeleri, kibirlenmeleri, böbürlenmeleri reddetmektir” ifadeleri yer alacak.

Ezanların da Allahu ekber diyerek başladığı, tekbir sesinin, Müslümanların içinde bulunmaması gereken yerlerde ve durumlarda da duyulduğu belirtilecek hutbede “Müslüman muhayyilenin bugün tekbir sesini hayal edemeyeceği yerler de var. Ne üzücüdür ki son yıllarda İslam coğrafyasından sema-ya yükselen tekbirler bizim bildiğimiz tekbirler değildir. Bağdat’ın sokaklarında, Şam’ın çıkmazlarında, Nil nehrinin kıyılarında kardeşin kardeşi öldürürken Allahu ekber demesi ne hazindir. Bebeklerin kulaklarına okunan tekbirin artık onlar katledilirken duyulmaya başlanması ne büyük bir hüsrandır” değerlendirmesi yapılacak.

İŞTE BUGÜNKÜ CUMA HUTBESİ

“TEKBİRİ bir katlin, tekbiri siyasi bir emelin, tekbiri bir suistimalin, tekbiri bir ticaretin sloganı haline getiren Müslümanların hayye’ale’l-felah (haydi kurtuluşa) çağrısına mazhar olmalarını ne kadar bekleyebiliriz? Allah’ın büyüklüğünü küçük emellerimizde kullandığımız sürece, nasıl kurtuluş umabiliriz? Allah’ın zulme razı olmayacağını bile bile, O’nun adını hayal edilemeyecek yerlerde tekbirlerle dillendirmek, İslam’a karşı işlenen ne büyük bir cinayettir.”

Haberin Devamı