Gazete Vatan Logo

‘Nazi gelini’ne kraliçe muamelesi

Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı ‘Nasyonal Sosyalist Yeraltı’ (NSU) terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe’ye tutuklu bulunduğu cezaevinde ‘kraliçe’ muamelesi yapıldığı iddia edildi.

‘Nazi gelini’ne kraliçe muamelesi

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde 3 yıldır yargılanan ve yerel basın tarafından ‘Nazi gelini’ lakabıyla anılan Zschaepe’yi gözlemlemek için Stadelheim Hapishanesi’ne giden Alman gazeteci Astrid Ebenhoch, Time dergisi için kaleme aldığı makalede, “Zschaepe’nin parası var. Cezaevinde bir ‘kraliçe’ veya bir ‘film yıldızı’ gibi muamele görüyor. Hapishane üniforması değil, kendi kıyafetleri olan siyah asker botu ve eldivenleri giyiyor” ifadelerini kullandı.

‘Haberim yok’ demişti

Cinayetlerin yanı sıra çok sayıda soyguna karışan neo-Nazi örgütünün varlığı, 4 Kasım 2011’de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı. NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011’de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda intihar etmişlerdi. Zschaepe ise NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu. Zschaepe geçtiğimiz aylarda mahkemeye verdiği yazılı ifadesinde, cinayetlerin kendisinden habersiz işlendiğini, öldürülmekten korktuğu için polise gidemediğini öne sürmüştü.

Haberin Devamı