Gazete Vatan Logo

‘Nasıl olsa örgüt buluruz’ araması!

ODTÜ’deki olayların ardından gözaltına alınan 10 öğrenci hakkında mahkemenin verdiği arama kararında, herhangi bir örgüt adı yer almadığı, savcılığın 21 Aralık’ta yapılan aramalarda ele geçirilen kitap, dergi, kartpostal, afişlerden yola çıkarak, öğrencilere, “MLKP, DHKP-C DSİH, DEV-YOL” gibi örgütleri sorduğu ortaya çıktı

ODTÜ’de Başbakan Erdoğan’ı protesto ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan Can Kaya, Güven Kazım Altunkaya, Bedirhan Şen, Cem Dursun, Sercan Çınar, Batuhan Uluergüven, Mert Atmaca, Mustafa Bozkurt, Hasan Koç, İlhan Aslan, Tayfun Yıldırım, Pınar Ünal, geceyi Emniyet’te geçirdikten sonra dün sabah saatlerinde Adliye’ye getirildi.

Savcılığın, 20 Aralık’ta TMK’nın 10. maddesiyle görevli 1 Nolu Hakimlikten aldığı arama kararına göre, ODTÜ’de yaşananlar detaylı bir şekilde anlatıldıktan sonra herhangi bir örgüt adı verilmeksizin, bir defaya mahsus olmak üzere fotoğraflardan kimlikleri belirlenen öğrencilerin evlerinde arama yapılması ve örgütsel dokümanlarla suç olabileceği değerlendirilen eşyalara el konulmasının istendiği ortaya çıktı. Aramalarda ele geçirilen kitap, dergi, broşür, afiş ve benzeri delillerden yola çıkan savcılık, adliyedeki sorgu sırasında öğrencilere, “MLKP, DHKP-C DSİH, DEV-Yol” gibi örgütlere üye olup olmadıklarını sordu.

ODTÜ’deki eyleme gelin talimatını kimden aldınız? ODTÜ’ye kimlerle ne maksatla geldiniz? ODTÜ’de yapılan protesto eylemine kim veya kimin talimatıyla katıldınız? Organize şekilde toplanarak kanunsuz toplantı ve gösteri yapan kolluk güçleriyle çatışan yol üzerine çöp konteynırı ve inşaat malzemelerinden barikat kurup ateş yakan kamu binalarına ve barikatlara ait ATM’lere zarar veren güvenlik güçlerine karşı taşlı sopalı ve şişeli saldırıda bulunan grup içerisinde bulunmanızın, çöp konteynırlarını devirerek yolu trafiğe kapatmanızın ve yüzsünüzü atkı ile kapatmanızın amacı nedir? Sizinle birlikte eyleme kimler katılmıştır? Örgütsel bağlamda atılan sloganlara niçin eşlik ettiniz?” soruları da yöneltildi.

Uzun eşek de dosyada

Öğrenciler soruları “Biz Başbakan’ı protesto etmek için oradaydık. Yürümeye başladığımızda polisler üzerimize gaz bombası atmaya başladı. Biz demokratik hakkımızı kullandık. Polis bize saldırdı. Biz polise saldırmadık” dile cevapladı. Öğrencilere başka protesto eylemlerine katılıp katılmadıkları da soruldu. Bir öğrencinin geçen sene ODTÜ’de yapılan “Baş kaldırıyoruz” eylemine katılması ile 2010’da yine ODTÜ’de yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısına Başbakan’ın katılmasını protesto etmesi ve polisin kurduğu barikatın önünde “uzun eşek” ve “birdirbir”oynaması delil olarak soruşturma dosyasına konuldu.

Fotoğraftan teşhis

Fotoğraflardan teşhis edilen öğrenciler hakkında “yüzlerini kapatmak suretiyle güvenlik güçlerine saldıran grubun içinde” oldukları belirtilerek öğrencilerin ten renkleri, sakallı olup olmadıkları, mont ve pantolonlarının renkleriyle tanımlanmaları dikkat çekti. Polisler, Mert Atmaca’nın evinde yapılan aramalarda buldukları “yeşil renkli mont”a “delil” olarak el koydu. Öğrencilerden ikisi serbest bırakılırken sekizi tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildi.

Marksist/Leninist bölücü/ayrılıkçı

Emniyet fezlekesinde ODTÜ’deki olaylar şöyle anlatıldı:

“İstihbarat çalışmasında başta Dev-Yol Devrimci Gençlik örgütünün açık olan yapılanması Öğrenci

Kolektifleri olmak üzere diğer sol/bölücü terör örgütlerinin gençlik yapılanmalarında faaliyet gösteren şahısların yer aldığı Marksist/Leninist

Bölücü/Ayrılıkçı görüşe müzahir kitle tarafından

ODTÜ içerisinde toplanarak Sn. Başbakan ve protokol üyelerinin protesto edileceğinin anlaşılması üzerine...”

‘Ajite amaçlı kitap’

Polisler ev aramalarında “delil” olarak topladıkları eşyalar hakkında öğrencilere “Yapılan aramalarda elde edilen dergi kitap kartpostal ve afişleri nereden ne şekilde temin ettiniz?” diye sordu. Delil olarak alınan, “Devrimci öğretmen” isimli kitapçık için “Ajite amaçlı hazırlanmış örgütsel içerikli kitapçık olduğu anlaşılmıştır” denilmesi dikkat çekti. Evlerden toplanan “deliller”in bir bölümü ise şöyle :

- ”Kendimi Türkiye’nin bağımsızlığına armağan etmekten onur duyuyorum Deniz Gezmiş” yazılı poster

- Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya fotoğrafları, Mahir Çayan’ın kitabı

- Nihat Behram’ın Darağacında Üç Fidan isimli kitap

- Lenin kartpostalı

- “Che Guevara” resminin olduğu “Özgür lise” yazan afiş

- Savaşçının Türküsü adlı kitap

- Çiçeğin Gözü Yıldızlardaydı isimli kitap...

Haberin Devamı