Gazete Vatan Logo

'Nasıl çıktı bu haber?'

Adli Tıp Başkanı'ndan bomba iddiaya yanıt

Ölümü şüpheli bulunarak mezarı açılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’dan alınan örnekler üzerinde yapılan incelemede, zehirlenme bulgularına rastlanıldığı öne sürüldü.

Konuyla ilgili Adli Tıp Kurumu Başkanı'ndan da açıklama geldi. ATK Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce iddialara yanıt verdi.

İnce, "2 Ekim’de bu sonuçların 2 aydan önce açıklanmayacağını aktarmıştım. Biten rapor yok. Çıkan bir takım sonuçlar var. Bu sonuçları birkaç defa çalışarak teyit haline getiriyoruz. Şu anda bir yere gönderdiğimiz rapor yok.

Söylediğimiz sürede de raporumuzu Başsavcılığa göndereceğiz. Bir takım bulgularımız var. Bu bulguları mutlaka rapor haline getirmemiz lazım. Birinci İhtisas Kurulu’nda yapılacak olan ölüm sebebinin tespiti sorusuna cevap vermek" şeklinde konuştu.

ADLİ TIP KURUMU BAŞKANI İNCE: O MADDEYİ BULMADIK

ADLİ Tıp Kurumu Başkanı Doç.Dr. Haluk İnce, Antalya’da yaptığı açıklamada, merhum 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vücudunda mezarı açılarak yapılan inceleme sırasında, hayvanların itlaf edilmesinde de kullanılan ’striknin kreatin’ maddesi bulunduğuna yönelik iddialar konusunda, "Haber nasıl çıktı fikrim yok. O maddeyi bulmadık" dedi.

Antalya’nın Beldibi Beldesi’ndeki Rixos Sungate Otel’de yapılan Türk Plastik Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Derneği’nin 34’üncü Ulusal Kurultayı’na konuşmacı olarak katılan Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. İnce, bugün bir gazetede yer alan ve Turgut Özal’ın vücudunda, hayvanların itlaf edilmesinde de kullanılan ’striknin kreatin’ maddesi bulunduğuna yönelik iddiaları yanıtladı. "Haber nasıl çıktı fikrim yok. O maddeyi bulmadık" diyen Doç. Dr. İnce, şunları kaydetti:

"Ben Adli Tıp’ta yürütülecek çalışmaların Aralık ayında Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderileceğine dair umudum var. Elimizde bulgular var ama bu bulguların sonuçlarıdır diyebileceğimiz bir şey yok. Gazetede yer alan maddeyi biz bulmadık. Bu haber nasıl oluştu onu da bilmiyoruz. Taahhüt ettiğimiz sürede raporu hazırlayıp göndereceğiz. Çalışmanın başından itibaren disiplinli bir çalışma yürütüyoruz."

BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Takip edilen bir süreç olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. İnce, şöyle devam etti:

"Bu süreç sonunda da raporu hazırlayıp Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndereceğiz. Çok disiplinli bir şekilde bilimsel bir çalışma yürütülüyor. Toplumumuzun sabırla beklemesi gerekiyor. Bugün gazetesinde yer alan haberdeki maddeyi biz bulmadık. Bu haber nasıl çıktı hiçbir fikrim yok. Biz bu çalışmanın başından itibaren başta savcılık ve Emniyet Müdürlüğü olay yeri inceleme ve Adli Tıp Kurumu olmak üzere iyi uygulamalar örneği gösteriyoruz. Disiplinli bir çalışma yürütülüyor. Bu süreçler sizin olduğu kadar bizim de kafamızı karıştırıyor. Bu tip haberlere itibar edilmemesinin bizim için önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Toplumumuza Adli Tıp Kurumu’nun disiplin içinde çalıştığını ve en kısa zamanda raporu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndereceğimizi bildirmek istiyorum. Bu haber nasıl çıktı bilgim yok. Bu haberin kaynağı biz değiliz. Her işin en iyi uygulamaları var. Herkesin buna riayet etmesi gerekiyor. Herkesin yapılan işe saygı duyması gerekiyor. Biz çok önemli ve dikkatli çalışıyoruz."

SAVCILIK AÇIKLAYACAK

Sabahtan itibaren 50’den fazla telefon aldığını belirten Doç. Dr. Haluk İnce, "Herkesin yaptığı işe özen göstermesi gerekiyor. Gece saat 24.00’de analizlerden çıkan çocuklar var. Bu konuda özen istiyorum. Önümüzdeki hafta sonuna doğru İhtisas Kurulu’na sonuçları verebiliriz diye düşünüyorum. Bu önemli bir dosya. Arkadaşlarımız gereken hızı gösterecektir. Biz raporu açıklamayacağız. Raporu Aralık ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndereceğiz. Açıklamak isterse Savcılık açıklayacak. Biz sadece onların istediği şekilde bilgi desteği sağlıyoruz" diye konuştu.

’BİRAZ SABIR GÖSTERİN’

Kurultayın yapıldığı otelin lobisinde konuşan Doç. Dr. İnce, toplantı salonuna girerken gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, "Çalışmalarımız devam etmektedir. Ne olur biraz sabır gösterin" demekle yetindi.

Israrlı sorular karşısında kongreye kendisinin de davetli olarak geldiğini ve bir oturuma katılmak zorunda olduğunu anlatan Doç. Dr. İnce, kongre oturumunun yapıldığı salona girdikten sonra ağzını eliyle kapatarak bir süre telefonla konuştu. Kongre salonunda bir süre kalan İnce, otelden ayrılırken, makam otomobilinin içinden yaptığı açıklamada, "Arkadaşın hangi sonuçtan hareketle bu haberi yaptığını bilmiyorum. Biz birşeylere ulaştık ama açıklama yetkim yok. Bu konuda açıklama yetkisi Cumhuriyet Başsavcılığı’na aittir. Ama biz savcılığa bir rapor göndermedik" dedi.

’ŞU ANDA AÇIKLAYAMAM’

Doç. Dr. İnce, "Rapor tamamlandı mı" sorusuna, kesin bir ifadeyle "Hayır" derken sürecin normal seyrinde devam ettiğini kaydetti. Bir gazetecinin, "Zehirlenme söz konusu mu?" sorusuna ise İnce, "Onu şu anda açıklamayamam. Yetkim de yok benim" dedi. Rixos Sungate Otel’den ayrılan Haluk İnce, Adalet Bakanlığı’nın toplantısının yapıldığı Tekirova Beldesi’ndeki Amara Dolce Vita Oteli’ne geçti.

'HİÇ ŞAŞIRMADIM'

Özal'ın oğlu Ahmet Özal ise haberle ilgili ilk yorumunda "Hiç şaşırmadım. 18 yıldır biliyordum. Bunun gerisi gelecek, failler ortaya çıkacak" dedi. Ahmet Özal, "Bu işin araştırılmaması için yapılanları biliyorum" şeklinde konuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın anıt mezarı geçtiğimiz ay açılmıştı.

Turgut Özal’ın naaşından alınan örnekler Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti. Numuneler uzmanlar tarafından incelendi.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre, eski Cumhurbaşkanı Özal'ın otopsi raporu belli oldu.

İddiaya göre; Turgut Özal'ın vücudunda yüksek miktarda etkili zehirli madde kalıntılarına ulaşıldı.

Adli Tıp uzmanları,striknin keratin adlı maddenin etkili bir zehir olduğunu vurguladı.

Sözkonusu zehirin, 15-20 dakika içinde solunum yollarını felç ettiği ve kalp krizine neden olduğu belirtildi.

Haberde; zehirli maddenin Özal'ın yiyecek ya da içeceğine karıştırılmış olabileceği de ifade edildi.

İHTİSAS DAİRESİ DEĞERLENDİRECEK

Turgut Özal'ın zehirlenmiş olabileceği iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında Turgut Özal’ın mezarı, 2 Ekim'de Adli Tıp uzmanları ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın nezaretinde açılmıştı.

Adli Tıp uzmanları, Özal'n naaşının tahminlerden daha az deforme olduğunu, bu sayede olası bir zehirlenmeyi rahatlıka tespit edilebileceğini belirtmişti.

Gazetede yayınlanan sonuçlar, Adli Tıp Birinci İhtisas Dairesi'nde değerlendirildikten sonra kesinleşecek.

AKP'DEN İLK YORUM

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yapılan inceleme sonucunda Turgut Özal’ın vücudunda yüksek miktarda zehirli madde bulunduğu iddiasıyla ilgili açıklamada bulundu.

Yapılan inceleme sonucunda Turgut Özal’ın vücudunda yüksek miktarda zehirli madde ‘striknin kreatin’ bulundu iddiasıyla ilgili olarak; AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Doğruysa Ergenekon soruşturması daha ileriye götürülmeli" dedi.

BEKLEMEKTEN BAŞKA YAPACAK BİR ŞEY YOK

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ölümü şüpheli bulunarak mezarı açılan Turgut Özal’ın zehirlendiği iddialarına ilişkin olarak, “Böyle bir şey olması bizi üzer. Bu konuda adli mercilerin yapacağı açıklamayı beklemekten başka yapacak bir şey yok” diye değerlendirdi.

Çağlayan, Türkiye Moldova Ticaret ve Yatırım Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmanın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Turgut Özal’ın zehirlendiği iddialarının hatırlatılması üzerine Bakan Çağlayan, kendisinin bu konuyu sabah haberlerde okuduğunu belirterek, “Bilemiyorum. Umuyorum ki inşallah öyle bir şey yoktur. Kendisini rahmetle anmak istiyorum. Nur içinde yatsın, ekonomi konusunda çok önemli görevler görmüştür. Ben de kendisini yakından tanıma yakınlığına erişmiş olan biriyim. Ümit ediyorum ki inşallah öyle bir şey söz konusu değildir” dedi.

“AÇIKLAMAYI BEKLEYECEĞİZ”

Çağlayan, 19 yıl sonra böyle bir gerçeğin ortaya çıkmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, “Bilemiyorum. Tabii üzer. Üzülürüz böyle bir şey olursa. Hem bir insan, hem de bir başbakan olarak böyle bir şey olması bize üzer. Tabii bundan sonraki süre, ne çıkacak? Kurumun yapacağı açıklama, bu konuda adli mercilerin yapacağı açıklamayı beklemekten başka yapacak bir şey yok. Ancak tekrar, kendisine Allah’tan rahmet diliyorum.”

SORUŞTURMA SAVCISI, ÖZAL’LA İLGİLİ HABERİ RADYODAN DUYDU

TURGUT Özal’ın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin’in, Adli Tıp Kurumu’nda yapılan incelemede zehir bulunduğu iddialarını sabah radyodan duyduğu öğrenildi.

Makamına geçip Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi ile ilgili haberin yer aldığı gazeteyi isteyip inceleyen savcı Kemal Çetin, Adli Tıp Kurumu Başkanı ve ilgililerle telefon görüşmesi yaptı.

Bu gelişmelerin ardından Adli Tıp Kurumu’nun, Turgut Özal’ın ölümü ile ilgili raporunu henüz hazırlayıp soruşturmayı sürdüren Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na göndermediği ortaya çıktı.

AHMET ÖZAL EMNİYETTE

Bu arada Turgut Özal’ın büyük oğlu Ahmet Özal bu sabah saat 10.00 sıralarında Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne geldi. Pasaportunun süresinin bittiği ve uzatmak için Pasaport Şubesi’ne geldiği öğrenilen Ahmet Özal’ın işlemleri yaklaşık 20 dakika sürdü.

Ahmet Özal’a emniyetteki görevlilerin "Babanızla ilgili zehirlendiği iddiaları var" sorularına "Benim bilgim yok. Ben de şimdi öğrendim" dediği öğrenildi.

CEMİL ÇİÇEK: ADLİ TIP KURUMU’NUN İNCELEMESİ BİTMEDİ

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Turgut Özal’ın zehirlendiğine ilişkin haberlerle ilgili soruya, "Henüz Adli Tıp Kurumu’nun incelemesi bitmedi. Bitmeyen bir konuyla ilgili de açıklama yapmak doğru olmaz. Böyle hassas konularda açıklama yapmak kafa karıştırır" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Yozgat’a geldi. Çiçek, Yozgat Valiliği ziyareti sırasında, basın mensuplarının 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın zehirlenerek öldüğünün belirlendiği iddialarının yer aldığı haberlerine ilişkin soruları yanıtladı. Çiçek, henüz Adli Tıp Kurumu’nun incelemesinin bitmediğini söyledi. Çiçek, "Bitmeyen bir konu ile ilgili de bir açıklama yapmak doğru olmaz. Kaldı ki bir açıklama yapılacaksa, Adli Tıp Kurumu ve onun bağlı olduğu bakanlık yapar. Resmi bir açıklama olmadan böyle hassas konularda açıklama yapmak kafa karıştırır. Onun için ben bu konuda fazla bir şey demem" diye konuştu.

TBMM Başkanı Çiçek, yeni Anayasa çalışmalarının devam ettiğini de belirtirken, "Komisyonlar grup halinde bu çalışmaları sürdürüyor. İnşallah belli bir noktaya geleceğiz" dedi.

Haberin Devamı