Gazete Vatan Logo

‘Nargileye kapalı alan yasağı batırır’

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, kafelerin kapalı alanlarında nargile içilmesini fiilen yasaklayan bir yasa teklifi hazırladı. Teklif meclisten geçerse artık kafelerin kapalı bölümlerinde, sigara gibi nargile içmek de yasaklanacak. Türkiye’de bir gelenek olan nargileye gelecek yasak, nargilecileri kara kara düşündürüyor.

Nargile denince akla ilk gelen yerlerin başında Tophane’deki meşhur nargileciler geliyor. Bugünlerde hayli keyifsiz olan esnaf ise yasanın çıkması durumunda birçok insanın işsiz kalacağını ve ailelerin de mağdur olacaklarını söylüyor. Nargileci esnafı gibi müşteriler de durumdan rahatsız gözüküyor. Yasağı çiğneyen işletme sahiplerine ise 50 bin ile 250 bin lira arasında para cezası verilecek.

“15 liraya 3 saat keyif yapıyorum”

Nargilenin bir keyif işi olduğunu belirten 35 yaşındaki Serkan Gökmen, “11 yıldır buraya geliyorum. Sigara kullanmıyorum. Kapalı alanlarda sigara içilmesine karşıyım. Ancak sadece nargile satılan bir kafeye kısıtlama getirilmesini doğru bulmuyorum. Canı isteyen içer, istemeyen içmez. 15 liraya 3 saat sosyalleşip, keyif yapıyorum. Bu iş keyif işi” diye konuşuyor. Haftada bir gün nargile içmek için Tophane’nin yolunu tutan 23 yaşındaki Açıköğretim öğrencisi Şerif Yaver ise “Şu hayatta en büyük zevklerimden biri nargile içmek. Nargile kafe, sadece nargile içilen yer değil mi? Buradaki kafelere insanlar zorla değil, bilerek ve isteyerek geliyor. Neden her şey yasaklanıyor?” diye isyan ediyor.

“Çalışanlarımın yüzde 80’i işsiz kalır”

Esnaflardan Tarihi Osmanlı Nargile’yi işleten Kamuran Dursun, kendilerini bekleyen tehlikeye dikkat çekiyor: “350 kişilik işletmeyiz. Yanımızda 20 sigortalı arkadaşımız çalışıyor. Yasak gelirse çalışanlarımızın yüzde 80’i işsiz kalacak. Nargile içmeyen adam buraya gelmesin. Türkiye’nin dört bir yanında on binlerce insan bu işten ekmek yiyor. Hepsi şimdi işsiz kalacak. Bizim işletmemizin adı üstünde; nargile kafe. Sadece nargile içenlerin geldiği bir yer. Biz dönerci, pideci olsak yasaklasınlar. Ama buraya nargile içmek isteyen geliyor.”

“Turistler de yasaktan etkilenecek”

Parma Nargile sahibi Hüseyin Turan nargilecilerin kapatılması durumunda turistlerin de azalacağına vurgu yapıyor: “Yazın dışarı da satış yapıyoruz. Kışın insanlar yağmur, çamur da gelip dışarılarda nargile içmez. İnsanlara keyif aldıkları bir ortam hazırladık. Nargile içenler sarhoş olup sağa-sola saldırmıyor. Müşterilerimizin pek çoğu turist.” Evim Nargile’nin sahibi İzzet Kütük ise “Burası nargileci. Dumandan etkilenen gelmesin. Sevgilisiyle, hanımıyla, kardeşiyle gelenler oluyor. Sadece Tophane’deki nargile kafelerde çalışan 200’ün üzerinde işçi var. Hepimiz mağdur olacağız. Osmanlı’da da nargile kullanılıyordu. Ben bu işin altından Galataport’la ilgili bir şey çıkmasından şüphe ediyorum. Acaba bizi buralardan göndermek mi istiyorlar” diyor.

Haberin Devamı