Gazete Vatan Logo

‘Myanmar sınıra mayın döşüyor’

Arakan Müslümanlarının kaçışı sürerken, Bangladeşli iki hükümet yetkilisi, Myanmar’ın Bangladeş sınırına mayın döşediğini öne sürdü. Amaç Arakanlıların geri dönmesini engellemek

‘Myanmar sınıra mayın döşüyor’

Bangladeş hükümet kaynakları, Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, Myanmar’ın Arakan’dan sınırı aşarak ülkelerine sığınan 120 bini aşkın mültecinin ülkeye geri dönmesini engellemek için sınıra mayın döşediğini iddia etti. Bangladeş hükümeti konuyla ilgili resmi protesto göndereceğini söyledi. İki yetkili, Bangladeş hükümetinin mayın döşendiğini fotoğraflar ve muhbirler aracılığıyla öğrendiklerini söyledi. Yetkililerden biri, Bangladeş-Myanmar sınırındaki dikenli tel örgünün yanına mayın döşendiğini, kendilerine bağlı görevlilerin toprağa bir şeyler gömen üç ya da dört grup gördüklerini ve ardından mayın döşediğini muhbirlerine doğrulattıklarını anlattı. Haber kaynakları, gördükleri grupların üniformalı olup olmadıkları konusuna bir açıklık getirmedi, ancak Arakanlı isyancı olmadıklarından emin olduklarını söyledi.

‘Teröristler döşedi’

Bagladeşli sınır muhafızı Manzurul Hassan Khan, Reuters’a daha önce yaptığı açıklamada, Myanmar tarafında Pazartesi günü iki patlamanın mayın döşenirken meydana geldiği spekülasyonlarından sonra Salı günü de iki patlamanın duyulduğunu anlattı. Khan, sınır yakınındaki patlama nedeniyle bir çocuğun bacağının koptuğunu, başka bir çocuğun hafif yaralandığını kaydetti. Pazartesi günü aynı bölgede meydana gelen patlamada da bir kadın bacağını kaybetmişti. Pazartesi günü patlama yerine giden Arakanlı bir mülteci, mayın gibi görünen, bir kısmı çamur olmuş 10 santimetre çapında metal bir diskin görüntülerini kaydetmişti. Söz konusu kişi, toprağa gömülü benzer iki cismin daha olduğunu düşündüğünü söylemişti. Reuters’a konuşan iki mülteci, Pazartesi günkü patlamanın hemen öncesinde Myanmar ordu mensuplarını bölgede gördüklerini söylediler. Ancak Reuters, toprağa gömülen cihazların mayın olduğunu ve Myanmar ordusuna ait olduğunu bağımsız olarak doğrulayamadığını belirtiyor. Ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi’nin sözcüsü Zaw Htay, Pazartesi günkü patlamanın ardından Reuters’a olayın açıklığa kavuşturulması gerektiğini söylemişti: “Nerede patladı? Oraya kim gidebilir ve bu mayınları kim döşedi? Teröristler tarafından döşenmediğinden kim emin olabilir?”

Haberin Devamı

BM: Etnik temizlik riski var

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres, Arakan’da yaşanan insani durumla ilgili endişelendiğini ve BM Genel Kurulu’na bir mektup yazdığını söyledi. Guterres, Arakan’da etnik temizlik riski bulunduğunu belirterek durumun o seviyeye ulaşmamasını umduğunu açıkladı. Myanmar güvenlik güçlerinin şiddet uyguladığına ve ayrım gözetmeden saldırdığına yönelik raporlar aldıklarını ifade eden Guterres, “Bu eylemler ancak radikalizmi artıracak” dedi. Guterres, umutsuzluk ve zulümden kaçan yaklaşık 125 bin kişinin Bangladeş’e sığındığını, çok sayıda kişinin yolda hayatını kaybettiğini vurguladı. Guterres, “Myanmar’daki yetkililer bu şiddet kısır döngüsünü kırmak için kararlı adımlar atmalılar ve tüm ihtiyaç içinde olanlara insani yardım ulaştırılmasını ve güvenliği temin etmeliler. Kendilerine, hayat kurtaran insani yardım hizmetlerinin kesintisiz girişine izin vermeleri çağrısı yapıyorum. Arakan’daki Müslümanlara vatandaşlık ya da en azından şimdilik normal bir hayat sürmelerini temin edecek yasal statü verilmesi hayati önem taşıyor. Seyahat etme özgürlüklerini kazanmaları, çalışma hayatına girmeleri, eğitim ve diğer hizmetlerden faydalanmaları için bunlar sağlanmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı