Gazete Vatan Logo
Magazin ‘Müzik Terapi’ ile kendinizi keşfedin

‘Müzik Terapi’ ile kendinizi keşfedin

‘Müzik Terapi’ ile kendinizi keşfedin

Üsküdar Üniversitesi’nde başlayan ‘Müzik Terapi’ eğitimleri depresyondan şizofreniye, madde bağımlılığından epilepsiye kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı rol üstleniyor. Müzik Terapi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜTEM) Müdürü Prof. Dr. Sevda Asqarova, “Stres ve kaygıyla başa çıkabilmek, en önemlisi kendinizi yeniden keşfetmek için programa katılmalısınız” diyor.

“MÜZİK, en kolay tanımla; insanın kendini seslerle ifade etmesine imkan veren sanattır. Dünyanın tek ortak dilidir. Müzik dinlemek, insanın estetik duygusunu, ritim sezgisini uyararak geliştirir ve içindeki güçlü duyguları uyandırır. Müzikle bireyin yaşama heyecanı artar. Kişiyi dinlendirir, canlandırır, sakinleştirir ve insani yönünü zenginleştirir. Müzik dinleyen insan, toplum içinde daha mutlu ve daha uyumlu bir birey olur. Birçok insan kendini müzikle daha iyi ifade edebilir ve duygularını müzikle ortaya koyabilir.” Bunları ben değil, MÜTEM Müdürü Prof. Dr. Sevda Asqarova söylüyor. Asqarova’ya göre, bu yüzden tarih boyunca psikolojik sorunların giderilmesinde müziğin ‘terapötik’ etkisinden yararlanılıyor.

Haberin Devamı

ESER SEÇİMİ KİŞİYE nGÖRE DEĞİŞİYORGÖRE

Hangi rahatsızlıklara hangi tür müziklerin dinletilmesini öneriyorsunuz? Müzik kendine özgü dili, yapısı ve anlatım öğeleriyle insanın duygu ve düşüncelerine seslenir. Eser seçimi her hastalığa ve kişiye göre değişiyor. Seanslar uygulamadan önce belirleniyor. Seanslara başlamadan önce danışanların yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, sosyal statü ve tasavvuf müziği, ilahiler, makamlar, klasik müzik, halk türküleri, çağdaş müzik örnekleri, mantra müziği gibi çeşitli müzik zevkleri sorgulanıyor. Kimlere uygulanabilir? Her yaştan ve her cinsiyetten bireylere uygulanabilen etkinliği kanıtlanmış bir yöntemdir. Müzik Terapi, terapist, yardımcı terapist ve danışan/danışanlar eşliğinde yapılır. Müziğin, insan sesinin ya da dans, ritmik beden hareketleri gibi bedensel hareketlerin eş zamanlı olarak kullanılması ile uygulanır. Neden Müzik Terapi Programı’na katılmalıyız? Yaşam içinde oluşan ailesel, çevresel, duygusal sorunlar yaşadığınızda daha rahat soluklanabilmek ve hayata dair keyifle yol alabilmek, özgüveninizi arttırmak, stres ve kaygı ile başa çıkabilmek, olumsuz davranış ve düşüncelerden uzak kalmak için ve en önemlisi kendinizi yeniden keşfetmeniz için katılmalısınız.

Haberin Devamı

EN ETKİLİ SANAT: MÜZİK

Müzik, ruhun çeşitli tepkilerini en iyi ifade eden sanattır. Bu özelliğinden dolayı da insanın diğer sanat dallarına göre, müzikten daha çok etkilenmesi, ruhsal davranışlarını inceleyen psikoloji ile müzik arasında doğal bir bağdır. Müzik Terapi Eğitimi; bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan uzmanlık dalıdır.

‘SES MASAJI’ VÜCUT HÜCRELERİNİ RAHATLATIYOR

Müzik Terapi’ nedir tam olarak? Son dönemlerde, müziğin stres ortamlarında nöro kimyasalları ortaya çıkararak nörolojik fonksiyonları geliştirdiği ortaya çıktı. Merkezi sinir sistemi ve beyin kabuğunda yer alan düşünme, öğrenme, konuşma, beden kontrolü ile ilgili merkezleri uyarıyor. Araştırmalarımızda elde ettiğimiz veriler, müziğin beyinde işlenirken hangi süreçlerden geçtiğini anlamamıza yardımcı oluyor. Beyin dalgalarının gözlemlenmesiyle beynin rahatlama, gevşeme halinde veya yaratıcı faaliyet, stres ve tetikte olma durumlarına ulaşabiliyoruz. Elde ettiğimiz bu veriler ve araştırmalar için önemli bir zemin oluşturabilir. Eğitimin, çözümüne yardımcı olduğu sağlık sorunları arasında neler var? Depresyon, kaygı, şizofreni, stres, dikkat dağınıklığı, öğrenme yetersizliği, madde bağımlılığı, epilepsi, alerji, kronik bitkinlik, kalp hastalığı, şeker hastalığı, hamilelik ve doğum, sinirlilik, panik atak, uykusuzluk, baş, boyun, bel, kas ve eklem ağrıları, diyabet, hipareaktivite, otizmli bireyler ve kanser hastalarının tedavisine yardımcı oluyor. Ayrıca sağlıklı bireyler ruhu ve bedeni rahatlatmak için terapiden yararlanabiliyor. Eğitimde hangi konular ele alınıyor? Özellikle ‘Ses masajı’ nedir ve nasıl uygulanıyor? Dijital ve Canlı Enstrüman Uygulama, Ses Terapisi, Ritim Terapisi, Nefes Terapisi, Refleks Terapisi, Sound Terapi, Mantra, Grup Terapi gibi uygulamalar yer alıyor. Ses masajı, sadece hissedilen değil, aynı zamanda duyulan bir masaj. İş, ev veya aile stresi yüzünden migren atakları veya ülserle boğuşanların sayısı her geçen gün artıyor. Ses masajı sayesinde vücudun tüm hücreleri rahatlıyor. Çünkü insan hayatı kalp ritmi, nefes alma aralıkları ile devam ediyor.

Haberin Devamı