Gazete Vatan Logo

‘Müze değil ibadethane’

Edirne Valisi Mescid-i Aksa baskınına tepki gösterip kentteki sinagogu 'müze' yapacaklarını söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü: Buna yetkisi yok.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılından bu yana 3 milyon 700 bin liraya restorasyonu yapılan büyük sinagogun sadece 'müze' olarak kullanılmasına karar verdiklerini açıkladı. Edirne Maarif Caddesi’ndeki bulunan ve restorasyonu bitmek üzere olan sinagogun, daha önce Musevi cemaatinin talepleri üzerine Kültür Merkezi’nin yanı sıra düğünlerde de kullanılması planlanıyordu. Şahin şöyle dedi:

'Büyük bir kinle söylüyorum'

"Mescid- i Aksa’nın içinde savaş rüzgarları estiren, bizzat savaş tatbikatı yapan o eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların mezarlıkların etrafını temizliyor, projelerini kurula gönderiyoruz. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan tescilini bekliyoruz. Bizim yaklaşımımız nerede, onların yaklaşımı nerede? Sinagog sadece müze olarak, içerisinde hiçbir şey olmadan o şekilde müze olarak tescil edilecek. Yanındaki, arkasındaki idari bina ise talepte bulunduk Özel İdare olarak Kültür ve Sanat Galerisi olarak kullanmak üzere talepte bulundu. Kentimiz de bir galeri kazanmış olacak. Havranın kullanımı görüldüğü gibi sadece müze olarak kullanılacak ama içinde bir sergileme vitrinleme yapılmayacak."

Haberin Devamı

‘İhya etmekten söz etti’

Şahin'in tartışma yaratan bu sözleri üzerine akşam saatlerinde Edirne Valiliği’nden yazılı açıklama geldi. Valinin sözlerinin yanlış mecraya çekilmesini önlemek adına yapıldığı belirtilen açıklamada sinagogun Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce onarıldığı belirtildi. Açıklamada “Sayın Valimiz açıklamalarında, Mescid-i Aksa'da meydana gelen üzücü olaylara dikkati çekmek üzere sinagogun ihya edilmesinden bahsetmiştir” denildi.

Hahambaşılığı: Hicap duyarız

TÜRKİYE Hahambaşılığı şu değerlendirmede bulundu: "Ortadoğu’daki politikalar, eylemler ve davranışlar hiçbir yetkiliye bu topraklarda asırlardan beri yaşayan, Osmanlı ve Türk milletinin bir parçası olmaktan gurur duyan biz Türk Yahudilerini hedef haline getirme hakkını vermemektedir. Bu tür bir söylemin devletimizi temsil eden bir valimiz tarafından ifade edilmesinden dolayı hicap duymaktayız. Son aylarda doruğa ulaşan Yahudi karşıtı söylem ve eylemlere karşı toplumun, adaletin ve hükümetimizin duyarlılığı ve çabalarıyla mücadele edilmesini temenni ediyor, devletimize güveniyoruz.”
Kültürel bir varlık, ziyarete de açık
VATAN’a konuşan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertemşunları söyledi: "Sinagog konusunda tek yetkili Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bağlı olduğumuz Başbakan Yardımcımız sayın Bülent Arınç'tır. 2 hafta önce Musevi cemaati temsilcileri ile Arınç bir araya geldi ve rötuşlar yapıldı. Sinagog Avrupa'nın en büyük kapalı alanına sahip ibadethane olduğu için ziyaretçiler düğün merasimlerini ve onların ifadeleriyle dualarını burada yapabilecekler. Yani ibadetlerini gerçekleştirecekler. Kültürel bir varlık da aynı zamanda. Bu yüzden herkesin ziyaretine açık olacak. Aynı Sultanahmet, Süleymaniye Camii gibi.”
3,7 milyon TL harcandı
Geçmişi, 1492’de Avrupa’daki baskılardan kaçarak Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Seferad cemaatine kadar uzanan sinagogun bugünkü binası 1907’de inşa edildi. 1983’ten bu yana kullanılmayan sinagogun mülkiyeti 1995’te Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti. Museviler için büyük önem taşıyan sinagog, Edirne’de doğan Türk Sinagog Musikisi’nin de kaynağını oluşturuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından son 4 yıldır 3 milyon 700 bin liraya onarılan sinagogun Kültür Merkezi’nin yanı sıra dini düğün törenlerinde de kullanılabileceği açıklanmıştı.

Haberin Devamı