Gazete Vatan Logo

“Muhammed Ali’li bir kapak hikayesi”

1978’de Muhammed Ali, Superman ile karşılaştı. Tribünlerde Beatles, Pele, Andy Warhol ve Batman gibi ünlüler vardı.

“Muhammed Ali’li bir kapak hikayesi”

Bahadır Zaimoğlu / bahadir@lalkitap.com

Günümüzün gençlerinin sabah 04:00’da kalkıp NBA maçlarını izlemesi gibi, 70’li yıllarda çocukluğunu ya da gençliğini yaşayanların da sabahın köründe (05:00-05:30) kalkıp izlemek istedikleri bir sporcuya veda ettik bu hafta. Muhammed Ali’nin rakipleriyle yaptığı maçları o zamanın tek kanallı siyah beyaz yayın yapan TRT televizyonundan izleyebilmek için uykudan feragat edip heyecanla ayağa fırladığımızı bugün gibi hatırlarım.

Kelebek gibi uçarım arı gibi sokarım

Muhammed Ali, sadece Müslüman olması ile değil renkli kişiliği ve başarılı spor hayatı ile de Türk insanın kalbinde kendine yer bulmuştu. Tabii Muhammed Ali ülkemizde sevildiği kadar belki daha da fazlasıyla ABD’de de sevilmekteydi. “Vietnamlılarla benim bir problemim yok" diyerek Vietnam Savaşı'na katılmayı reddetmesi demokrat tabanda, Malcolm X’le hareket etmesi ABD’nin Müslüman Afrikalı-Amerikalı kesiminde büyük sempati toplamıştı. 1977 yılında DC Comics Superman ile Muhammed Ali’yi karşı karşıya getirecek bir çizgi roman projesi üzerinde çalışmaya başladı. DC’den Julius Schwarz’ın ortaya attığı bu fikir ilk başta komik gibi görünse de, yayıncı bunu uygulamaya karar verince Ali ile irtibata geçilip anlaşma sağlandı. Bilindiği kadarıyla Ali’nin şartlarından biri, çizgi romanda Ali’nin Superman’in gizli kimliğini öğrenmesiydi. Senaryoyu yazacak olan Dennis O’Neal işi yarım bırakmak zorunda kalınca Neal Adams hikâyeyi toparlayıp bitirdi ve 72 sayfa süren macerayı resimledi.

Haberin Devamı

Süperman, Ali ile baş edemiyor

Macerada uzaylı bir ırk dünyaya gelir ve dünyanın en güçlü adamının kendi adamlarıyla dövüşmesini talep eder. Ancak dünyanın en güçlü adamını tespit etmek içinse Muhammed Ali ile Superman’in karşılasmaşı gerekmektedir. Normal şartlarda Superman’in insanüstü güçleriyle baş edemeyecek olan Ali’nin imdadına, maçın uzaydaki bir ringde, kırmızı bir güneş altında yapılmasını isteyen uzaylılar yetişir. Kırmızı güneşin ışığı altında insanüstü güçlerini yitiren Superman, Muhammed Ali ile baş edemez ve uzaylı ile dövüşmek Muhammed Ali’ye kalır.

Haberin Devamı

1977 yılı için planlanan kitabın piyasaya çıkması 1978’in sonbaharını buldu.

170 ünlü tribünden maçı izliyor

Klasikler arasına girmiş bu çizgi romanın kapağı için Neal Adams farklı bir şeyler istiyordu. Adams’ın kafasındaki arkadan öne komple bir çizim içeren kapağı ilk çizen Joe Kubert oldu. Heyecanlı bir kalabalığın izlediği maçı gösteren kapak Adams için yeterince eğlenceli değildi dolayısıyla kapağı yeniden çizmeye karar verdi. Böylece özel bir kapak hikâyesi de doğmuş oldu. Neal Adams kapakta görünen kalabalık izleyici grubunu Kubert’in yaptığı gibi sıradan insanlar değil, ünlüler, DC Comics kahramanları ve çalışanlarını içeren karakterlerden oluşturdu. Böylece maçı izlemeye eski başkanlar Gerald Ford ve Jimmy Carter, Andy Warholl, Pele, Cher, henüz kardeşlerinden ayrılmadığı için Jackson’ların arasında olan Michael Jackson ve arkadan görünse de kulaklarından kolayca tanıyacağımız Batman gibi ünlüler gelmiş oldu. Böylece en az çizgi romanın kendisi kadar efsane olacak bir kapak ortaya çıkmış oldu. Başta da söylediğimiz gibi 1977 yılı için planlanan kitabın piyasaya çıkması 1978 yılının sonbaharını buldu. Yazık ki kitap çıktığı sırada Muhammed Ali “Dünya Ağır Siklet Şampiyonu” unvanını yitirmişti. Neyse ki Superman’i bile yenen Muhammed Ali 1978’in Eylül ayında unvanını geri kazandı.

Haberin Devamı