Gazete Vatan Logo

'Mitinge kaç kişi katıldı?' sorusu...

‘Cumhuriyetine Sahip Çık' mitingine katılım tartışma yarattı. 1 milyon kişi diyen de var 100 bin kişi diyen de...

ADD öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri tarafından düzenlenen “Cumhuriyetine Sahip Çık” mitingine kaç kişinin katıldığı tartışma konusu oldu. Mitinge katılanların sayısı AKP yöneticileri 100 bin kişi tahmininde bulundu. Ancak miting devam ederken izleyenler arasında katılan kişi sayısının 300 binle 500 bin arasına ulaştığı tahminleri yayıldı. Mitingin yapıldığı alandaki platformdan ise katılanların 1 milyon kişiye ulaşıldığı anonsu yapıldı.

Mitingin bitmesinden sonra bir değerlendirme yapan ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut, “Endişe ediyorduk katılım konusunda. Karalamalar oldu düzenleyenlere yönelik. Ama kimse önemsemedi. Katılımın 1 milyonu bildiği anons edildi” dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu ise daha yüksek bir rakam telaffuz etti ve “2.5 milyon kişi geldi. Gelemeyenlerle birlikte mitinge 25-30 milyonluk bir kitle destek verdi” dedi.

‘1 milyon kişi katıldı’
ADD Başkan Yardımcısı Prof. Dursun Ali Ercan ise miting sonrasında VATAN’a yaptığı değerlendirmede mitinge en az 1 milyon kişinin katıldığını, üniversitelerin ve çok sayıda rektörün destek verdiğini belirterek, Ankara dışından gelen çok sayıda otobüsün de şehre girişinin engellendiğini öne sürdü. Ercan, “Sayı önemli değil kalite önemli. Biz kelle saymıyoruz” diyen Ercan “Sadece mutluyuz. Bu ülke artık yavaş yavaş birilerine birşeyler anlatmak gerektiğini anlıyor” dedi.

***

7’den 77 akın etti, Ankara’da yaşam durdu
Miting nedeniyle sabah saat 07.00’den itibaren Tandoğan’a açılan ana caddeler trafiğe kapatılırken, Ankaray’ın Kızılay istasyonunda da yoğunluk yaşandı. Ankaray trenleri, alanın bulunduğu Tandoğan istasyonunda durmadığı için katılımcılar bir önceki ve sonraki istasyonlarda indiler.

***

Darbeci değil, devrimciyiz

ADD Başkan Yardımcısı Ali Ercan: Bugün buradan yükselen ses Türkiye’nin sesidir.
n AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Birgül Aymaz: Biz bugün burada ulusal demokrasiyi, Türk demokrasisini inşa ediyoruz. Bize darbeci diyenler, biz darbeci değil devrimciyiz.

AÜ SBF Öğretim üyesi Prof Alparslan Işıklı: Biz kim miyiz? Biz Kubilayız, Uğur Mumcu’yuz, Kubilay, Mumcu burada. Muammer Aksoy’uz, Ahmet Taner Kışlalıyız, Hablemitoğluyuz, Eşref Bitlisiz. Biz kimiz arkadaşlar? Biz Mustafa Kemal Atatürküz. Atatürk burada dün bizimle beraberdi. Mucizeler yarattı bugün de burada yarın da olacaktır.

Arbede yaşandı
Tuncay Özkan canlı yayında sahnede konuşurken hem AKP’ye hem Tayyip Erdoğan’a hem de Fethullah Gülen cemaatine yüklendi. Ancak canlı yayında konuşması dikkatle izlenen Tuncay Özkan’ın hemen arkasında Adnan Bulut ve Kerimcan Kamal kürsüden indirilmek istenince arbede yaşandı. Arbede Özkan’ın hemen arkasında yaşandığı için saniye saniye ekrana yansıdı. Tuncay Özkan da durumu fark etti ve “Arkadaşlar sakin olun” uyarısını yaptı ve ardından konuşmasını bitirdi.

***

Anıtkabir’de 14 Nisan rekoru: 370 bin kişi ziyaret etti
Genelkurmay Başkanlığı internet sitesindeki veriye göre, Anıtkabir’i dün 370 bin kişi ziyaret etti. Verilere göre, dün dahil Nisan ayının 14 günündeki toplam ziyaretçi sayısı ise 651 bin 749 kişi oldu. Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirilen “Cumhuriyet Mitingi”nin ardından katılımcılar, Anıtkabir’i ziyaret etmişlerdi. Anıtkabir’e gerçekleştirilen dünkü 370 bin kişilik ziyaretle, son yılların en büyük ziyaretçi sayısına ulaşıldı. Anıtkabir’i geçen yıl 18 Kasım’da 148 bin 215, 10 Kasım’da ise 127 bin 392 kişi ziyaret etmişti. Cumhuriyet Mitingi katılımcıları, 2 kilometrelik Türk Bayrağı’nı Anıtkabir’e taşıdı...

Haberin Devamı