Gazete Vatan Logo

"MİT TIR'larını durduran subayların imamı" tutuklandı

Adana ve Hatay'da 19 Ocak 2014'te "MİT TIR'larını durduran subayların imamı" olduğu tespit edilen firari sanık Süleyman Gürbüz, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti hükmetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "casusluk" suçlarından tutuklandı.

"MİT TIR'larını durduran subayların imamı" tutuklandı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "sivil imamı" 11 kişi ile bir tuğgeneralin de aralarında bulunduğu 55 sanık hakkında açılan davanın iddianamesinde, "TIR'ları durduran askerlerin imamı" olduğu belirlenen ve hakkında yakalama kararı bulunan Süleyman Gürbüz, geçen ay Mersin'de örgütün "gaybubet evlerine" yönelik operasyonda gözaltına alındı.

İstanbul'a getirilen Süleyman Gürbüz, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'deki duruşmaya katıldı.

Mahkeme heyeti, sanık Süleyman Gürbüz'ü, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs",, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme'', ''devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama'' ve ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

Gürbiz kritik bir isim

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, sanık Süleyman Gürbüz'ün, MİT'e ait TIR'ların 19 Ocak 2014'te Adana ili Ceyhan ilçesinde durdurularak aranması maksadıyla faaliyette görev alan MİT mensuplarının telefonlarının 7 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü personelince dinlenmesi, TIR'ların Ankara'da takip edilmesi ve Adana İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü personeline TIR'larla ilgili bilgiler aktarılarak sahte ihbarın yapılması eyleminin organizesinde görev alan ve Ankara, Adana, Mersin bölgesinde TSK içerisine sızmış FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının örgüt imamlığını yapan sivil kişilerden olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Sanık Gürbüz'ün TIR'ların durdurulmasına ilişkin Nevşehir'de yapılan toplantıya katıldığı, örgüt için iletişimi sağlamak için operasyonel hat kullandığı kaydedilen iddianamede, diğer sanıkların Gürbüz'ün örgüt içerisinde önemli bir pozisyonda görev yaptığına ilişkin ifadelerine yer verildi.

Örgütün şifreli mesajlaşma programı "Bylock" kullanıcısı olduğu tespit edilen Gürbüz'ün, FETÖ'nün İstanbul Üniversitesi'ndeki yapılanması davasının tutuklu sanığı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eski başdanışmanlarından Fatih Gürsul ile "Bylock"tan mesajlaştıkları da dava dosyasına girdi.

Haberin Devamı

Bu arada, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Selam Tevhid'de kumpas" davası ile birleştirilme talebine ilişkin olarak ise MİT TIR'ları dosyasının önceden "Selam Tevhid'de kumpas'' dosyasından ayrılıp Yargıtay'a gönderilmesini gerekçesi göstererek, iddianamenin Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine karar vermişti. Söz konusu dava dosyası Yargıtay'a bu hafta gönderildiği öğrenildi.