Gazete Vatan Logo

'MİT arşivleri açılsın!'

CHP lideri, devlet baskısının görülmesi için MİT arşivlerinin açılması çağrısında bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’yle girdiği Dersim tartışmasını sürdürürken, “MİT arşivleri de açılsın” dedi. Irak’a gidecek olan Kılıçdaroğlu, “Gönlümden Kuzey Irak’a da gitmek geçiyor” dedi.

11-12 Mart’ta Bağdat’a gidecek olan Kılıçdaroğlu, programın uygun olması halinde Irak Cumhurbaşkanı Talabani ve Kürdistan Demokratik Partisi lideri Barzani ile de görüşmeyi planlıyor. Dün İngiltere’ye hareketinden önce gazetecilerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, geçmişte partisinin Kürt liderler Talabani ve Barzani’ye farklı yaklaştığının anımsatılması üzerine, bu isimlerin seçilmiş yöneticiler olduğunu belirterek, “Ben, halkın penceresinden bakıyorum, onun için de görüşmekte bir sakınca görmüyorum” dedi.

CHP lideri, Dersim arşivleriyle ilgili tartışmalara ilişkin soru üzerine, Dersim arşivlerinde ne olduğunu hiç bilmediğini söyledi. Ancak Başbakan’ın şantaj kokan kelimelerle bir açıklama yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, kendisinin de “Getir tarihimizle yüzleşelim, kim hata yapmış görelim” dediğini söyledi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, MİT’in arşivlerinin de açılmasını istedi:

“Yüz yıllık sır mı olur? Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali ile ilgili, Necip Fazıl Kısakürek ile ilgili kim bilir MİT arşivlerinde nasıl şeyler var. Mesela Sabahattin Ali’nin ölümüyle ilgili her şey dedikodudan ibaret. Arşiv açılırsa kendi tarihimizi devlet nasıl görmüş, halkına nasıl baskı yapmış görürüz. Ama AKP statükocu bir partidir bunu yapmaz.”

Haberin Devamı