Gazete Vatan Logo

‘Milli iradeyi bir kişi temsil edemez’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Güçler ayrılığı, yasama, yürütme, yargının ayrı olmasıdır. Bunlar milli iradeyi temsil ederler” dedi

‘Milli iradeyi bir kişi temsil edemez’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genç Sosyal Bilimciler Derneğince Doğuş Üniversitesinde düzenlenen “1. Ulusal Gençlik Akademisi”nin açılışındaki konuşmasında başkanlık sistemi tartışmalarına değindi, isim vermeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, güçler ayrılığı ilkesine dikkati çekerek, şunları söyledi:

‘Hitler en somut örnek’

“Şunu insanlık tarihi gördü ve öğrendi; bir kişiye bütün yetkiler verildiğinde, o kendi ulusunu bir süre sonra felakete sürüklemiştir. Hitler, en somut örnektir. Bütün yetkileri aldı, ‘Ben başkanım’ dedi, sadece kendi ülkesini değil, bütün dünyayı kana buladı. Ne yapıldı? Alman anayasasına halkın direnme hakkı konuldu. Tıpkı 15 Temmuz’da halkın direnme hakkını kullandığı gibi. Dolayısıyla demokrasiye yönelen her harekete karşı, hepimizin ortak mücadele etmesi lazım. Güçler ayrılığı, yasama, yürütme, yargının ayrı olmasıdır, çağdaş demokrasilerde bir de buna medya eklenir. Çünkü bunların tamamı milli iradeyi kullanırlar ve milli iradeyi temsil ederler. Bir kişi, milli iradeyi temsil edemez, demokrasilerde böyle bir şey yoktur. Güçler ayrılığı bu bakımdan çok önemlidir. Bu bağlamda başkanlık tartışmaları yapılırken, ‘Yasama ve yargı, benim için ayak bağıdır’ diye birisi söylüyorsa, onun demokrasiye ihanet ettiğini rahatlıkla düşünebilirsiniz. ‘Benim gibi düşünmeyen yargı veya benim gibi düşünmeyen yasama organı’... Olmaz.”

Haberin Devamı

‘Ne Atatürk ne İnönü...’

Son günlerde bir tarih tartışması yapıldığına değinen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Bazen övünüyoruz, ‘15, 16, 17 devlet kurduk’ diye övünüyoruz ama bunun arkasında yatan bir başka gerçek var: Ne kadar çok devlet kurduysak, o kadar çok da devlet batırdık aslında. Ne Atatürk, ne İnönü, ne Rıfat Bele, ne Kazım Karabekir... Bunların hiçbiri Cumhuriyetin adamı değildi, bunlar birer Osmanlı paşasıydı. Osmanlı’nın nasıl battığını birebir gördüler ve dediler ki ‘Öyle bir ülke kuralım ki sağlam ayakları üzerinde duran bir ülke olsun, padişahın kulu ve kölesi olan bireyler değil, Cumhuriyetin özgür bireyleri olsun’ dediler ve Cumhuriyeti kurdular.”

Haberin Devamı