Gazete Vatan Logo

‘Milli cüzdan’ imzası

Türkiye’de tek kart dönemi başlıyor. Bu yıl piyasaya sunulacak Türkiye kart, her yerde geçerli olacak. Otobüste, metroda, müzede, AVM’de bu kartla ödeme yapılabilecek. PTT, Türk Telekom, Turkcell, Denizbank, Vakıf Katılım Bankası ve BELBİM kart için çalışacak

‘Milli cüzdan’ imzası

Türkiye’de ‘tek kart’ sistemi hayata geçiyor. ‘Türkiye Kart’ ile cüzdanda onlarca kart taşıma dönemi bitecek, bu kart Türkiye’nin her yerinde geçecek.

Kredi kartı özelliği taşımayan ancak banka hesabı olmayanların da para yatırma ve çekmesine olanak sağlayacak ortak kart, bu yılın ikinci yarısında piyasaya sunulacak. Ortak kartın geliştirilmesinde rol oynayacak PTT, Türk Telekom, Turkcell, Denizbank, Vakıf Katılım Bankası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki BELBİM’den oluşan ‘Türkiye Ortak Kart Platformu’ dün imzaları atarak süreci başlattı.

AKBİL ile başladı

İmza törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım, hazırlanan platformun para transferi ve ödeme imkanlarını daha da kolaylaştırdığını, entegrasyon projesi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin neresinde olursanız olun. Belediye otobüsüne bineceksiniz üzerinizde bilet olmaz, onların ulaşım kartı olmayabilir. Cebinizdeki Türkiye Kart ile ödemenizi yapacaksınız. Cüzdanda, o kart bu kart derken 10 tane kart taşımak zorunda kalmayacaksınız. Tek kart ile her yere her ödeme şeklinde bu iş özetlenebilir. Böylece zaman israfına yol açan kayıplar önlenecek, bir de tabii ekonomide kayıt sistemi daha da güçlenecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım, elektronik ortamdan ödeme ve hizmet için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, kendisinin de İDO Genel Müdürü’yken BELBİM şirketine görev verildiğini hatırlattı. Yıldırım, ödeme işini jetondan çıkarıp otomatik hale getirmek için “AKBİL” diye bir sistem kurduklarını anımsattı.

Komisyon yok

Türkiye nüfusunun yüzde 40’ından fazlasının banka hesabı kullanmadığına dikkati çeken Yıldırım, ortak kartın özelliklerini şöyle anlattı:

“Perakende harcamaların yüzde 60’ı da hâlâ nakit, cepteki para ile yapılıyor. Banka hesabı olmayan vatandaşlarımız da bu kartla ödemelerini yapar hale gelecek. İstediği zaman vatandaş sistem içindeki parasını en yakın noktadan çekebilecek. Para çekme imkanı da var. Banka hesabı olmayanlar cep telefonlarından para yatırabilecekler. Bu bir kredi kartı değil, bana verilen bilgiye göre. Bunda, gidip borç para alma imkanı yok. İstanbul, Diyarbakır, Konya, Kars nerede olursanız olun. Gurbetteki kızınıza, oğlunuza, akrabanıza tek bir işlemle havale yapacaksınız. Güvenlik ve maliyet çok önemli. Bu işleri en ucuz şekilde, komisyon olmadan yapacaksınız. Sayısal ortamda işlem yapılınca ekonomi de daha fazla kayıt altına girecek. Çok büyük faydaları var.”

Haberin Devamı

“Ekonomiyi anlatan en güzel şey”

Türkiye ekonomisinin terörle mücadeleden etkilenmeyeceğinin altını çizen Başbakan Yıldırım, “Hayatın normal akışı devam eder. İş yapmak isteyen işini, yeni yatırım yapmak isteyen, yatırımını yapar” dedi. “Ekonomi üzerinde dedikodu üretip buradan parsa toplamaya çalışanlar olduğunu” vurgulayan Yıldırım, “Trabzon Limanı’nın özelleştirilmesi yapıldı. Ne oldu? 7 kat talep geldi. İşte ekonomiye anlatan en güzel şey bu. Bir malınız var bir kişiye satacaksınız, 7 kişi ‘Ben alayım’ diyor. Daha basitleştirerek söylüyorum. Bu, onun da ötesinde daha büyük bir şey. Bu da Türk ekonomisine güveni gösteriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yılın ikinci yarısında hayata geçecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, projenin, ulaştırma ve haberleşme altyapısının millileştirilmesi ve yerlileştirilmesi çalışmalarının bir uygulaması olacağını belirtti.
Arslan, PTT ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi BELBİM’in, bilgi ve iletişim sektöründe Türk Telekom ve Turkcell’in, bankacılıkta da Denizbank ile Vakıf Katılım’ın kabiliyetlerini birleştirerek Ortak Ödeme Platformu adı altında güçlü ve kaliteli hizmet veren sistemi bu yılın ikinci yarısında hayata geçireceklerini belirtti.
Kolaylık sağlayacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Vatandaşımız hemen sınırımızda bulunan Kocaeli’de telefon ödemesi yapacağı zaman aynı sistemi kullanamıyor, bankada aynı sıkıntıyı yaşıyor. Bu sistem, gelecekte birçok kolaylığı da beraberinde getirecek” dedi.