Gazete Vatan Logo

'Mermer'de fuar çatlağı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul’da mermer fuarı düzenleme kararı aldı. Ancak sektörde ve birlik yönetiminde farklı görüşler var. İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk Çevik, “Sektör ayrışmamalı. Dünya İzmir’deki fuarı biliyor. İstanbul’da fuar yapacağımıza İzmir’e odaklanmalıyız” dedi

'Mermer'de fuar çatlağı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Ali Kahyaoğlu geçen hafta bir toplantı yaptı ve bu yıl ilk kez İstanbul’da 23-26 Ağustos tarihleri arasında ‘Project Marble Eurasia Doğal Taş, Mermer Proje ve Teknolojileri Fuarı’nı düzenleyeceklerini açıkladı. Kahyaoğlu, fuarda stand ücreti için de 1 euronun 1 TL olarak işlem göreceğini, 40’dan fazla farklı ülkeden gelecek olan 400 kişilik yabancı alım heyetinin otel ve uçak masraflarının yüzde 75’ini Ekonomi Bakanlığı, yüzde 25’ini İMİB’in karşılayacağını söyledi.

Bu açıklama sektör içinde farklı yorumlara yol açarken İMİB yönetiminde de görüş ayrılıklarına neden oldu. İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk Çevik, sektörün en büyük fuarının İzmir’de düzenlendiğini hatırlatarak, “Ege Maden İhracatçıları Birliği işbirliğinde düzenlenen fuara birlikler

arasındaki sorun yüzünden İstanbul’dan katılım olmuyor. Biz İMİB olarak yeni bir fuar düzenleyeceğimize Ege’deki birlikle sorunları çözüp İzmir’deki fuar için güçbirliği yapmalıyız” dedi.

Sektör ayrışmasın

Haberin Devamı

İstanbul’un yanı sıra Bursa ve Antalya gibi illerde de mermer fuarı düzenlendiğini ve sektörün ayrıştığını kaydeden Çevik, “Sektörü ayrıştırmamamız aksine birleştirmemiz lazım. Bu kadar fuara katılmak için firmaların ne parası ne de zamanı yeter. İzmir Fuarı dünyada bilinen bir fuar. Tanıtımı yapılırken Türkiye’nin en büyük, dünyanın ikinci büyük fuarı olarak lanse ediliyor. Biz de gücümüzü bunun için kullanmalıyız. Hatta İstanbul’da fuar yapacağımıza Güney Afrika, Rusya, İngiltere, Güney Amerika gibi pazarlara odaklanmamız daha faydalı olur” diye konuştu.

Fiyatlardaki artış yüzleri güldürdü

İHRACATLA ilgili bilgi veren Mustafa Selçuk Çevik, maden ve metal fiyatlarında yaşanan artışın olumlu yansımaları olduğunu anlattı. Çevik, “Krom, çinko, kurşun, bakır gibi kalemlerde ciddi ihracat artışı var. Örneğin kromdaki artış ilk 4 ayda yüzde 331 oldu. İhracatımız 33 milyon dolardan 142 milyon dolara yükseldi. Blok mermer ihracatındaki artış yüzde 24 olurken işlenmiş mermerde maalesef yüzde 5 gerileme yaşandı. Blok mermerde en fazla ihracatı Çin’e, işlenmiş mermerde en fazla ihracatı ABD’ye yapıyoruz” dedi. İMİB, bu yıl sektörün 5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmesini öngörüyor. İlk çeyrekte 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıldı. Bu rakam sektörün 2014 yılından bu yana elde ettiği en iyi ilk 3 aylık performans oldu.

Haberin Devamı