Gazete Vatan Logo

‘Melez’ aşkı

Benzinli ve elektrikli motora sahip melez oto hibritler Türk halkının gözdesi oldu. Bir sonraki aracını hibrit almayı düşününlerin oranı yüzde 76’ya yükseldi

‘Melez’ aşkı

Çevreci hibrit otomobillerin Türkiye’de hem bilinirliği hem satışları artıyor. Elektrikli ve benzinli motora sahip ‘melez’ araçların satışı son 2 yılda yüzde 346 oranında büyüdü. 2016’da 1.010 adet olan satışlar geçen yıl 4 bin 507 adede çıktı. Yılın ilk 8 ayında hibrit satışları yüzde 21.1 artışla 2 bin 359 adetten 2 bin 858 adede ulaştı. Hibrit otoda yaşanan patlamada çevreci teknoloji olan ilginin yanı sıra hiç kuşkusuz ÖTV teşviği de etkili oldu.

Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’de hibrit bilinirliliğinin yüzde 35’e ulaştığını belirterek, “Toyota Avrupa’nın yaptırdığı araştırmalarda, bir sonraki aracını hibrit almayı düşünenlerin sayısının yüzde 76’ya çıktı” diye konuştu.

Dizelin yerine geçecek

Hibrit otolarda 49-65 bin TL arasında bir vergi teşviği olduğunu hatırlatan Bozkurt, “Bu avantajlar ile birlikte hibrit satışlarımız ilk 8 ayda 2 bin 485 adete çıktı. Trafiğe çıkan 100 hibritten 87’sini biz sattık. Toplam satışlarımız içindeki hibrit oranı da yüzde 18’e çıktı” dedi.

Haberin Devamı

Toyota’nın pazardaki performansında hibritin önemli bir payı olduğunu söyleyen Bozkurt, şöyle devam etti:

“Ocak-Ağustos döneminde 20 bin 9 adedi binek olmak üzere 22 bin 282 adet satış gerçekleştirdik. Pazar payımız yüzde 5.1 oldu. Ağustos’ta çok iyi bir çıkış yakaladık. Binek otoda yüzde 7.8’lik paya ulaşarak 3’üncü sırada yer aldık. Temmuz’da 4’üncü sıradaydık. Bu artışta en önemli etken hibrit satışlarımız oldu. Hibrit ile ilgili çalışmalarımızın meyvelerini toplamaya başladık.”

Akaryakıt fiyatlarının yıl başından bu yana yüzde 22 arttığını kaydeden Ali Haydar Bozkurt, tüketicilerin hibriti tasarruflu bir seçenek olarak görmeye başladığını ifade etti. Bozkurt, önümüzdeki dönemde Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de dizellerin yerini hibritlerin alacağını söyledi.

YENİ MARKA FIRSATLARINA BAKIYORUZ

Ali Haydar Bozkurt, “Piyasalarda uzun süredir ALJ Holding’in Doğuş Otomotiv ve Mitsubishi ile ilgilendiği şeklinde söylentiler var?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Türkiye’ye 1998’de girdik. Türkiye’ye ekonomisine güveniyoruz. Biz ilk günkü kararlılığımızla, özellikle de otomotiv distribütörlüğü başta olmak üzere fırsatları ciddiyetle değerlendirmeye devam ediyoruz. Olası bütün otomotiv distribütörlükleri ilgimizi çeker. Ancak ‘Görüştüğünüz bir proje var mı?’ derseniz, şu anda onunla ilgili yorum yapamam. Yorum yapmak için somut şeyler olması lazım. 1965’den bu yana otomotiv sektörünün içindeyiz. En iyi yaptığımız iş bu.”

Haberin Devamı