Gazete Vatan Logo

‘Mektup çok hoş ama okumadım’

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile daha önce planlandığı gibi 12 Haziran’da Singapur’da bir araya geleceğini açıkladı. Kendisine gönderdiği mektubu çok ilginç bulduğunu söyledi, içeriği sorulunca ‘okumadım’ dedi

‘Mektup çok hoş ama okumadım’

Trump, Kuzey Koreli üst düzey yetkili Kim Yong-chol ile Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Kim Yong-chol’u Beyaz Saray’ın bahçesinden Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte uğurlayan Donald Trump’ın Kuzey Koreli yetkiliye gösterdiği ilgi dikkatlerden kaçmadı. Kuzey Koreli yetkili ile 2 saatlik görüşmesinin çok verimli geçtiğini vurgulayan ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri Kim ile görüşmesi hakkında ise “12 Haziran’da Singapur’da bir araya geleceğiz. Bunun çok başarılı bir süreç olacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı. Trump, Kim Jong-un tarafından gönderilen mektubu Kuzey Koreli yetkiliden aldığı mektubun ‘çok hoş ve ilginç’ olduğunu dile getirdi, bu ifadesinden dakikalar sonra ise mektubu henüz okumadığını söyledi. Trump “Bu anlaşmayı Kuzey Kore istiyor. Mümkün olursa biz de istiyoruz” diye konuştu. Kuzey Kore ile ilgili birçok yaptırım kararının hazır olduğunu hatırlatan Trump, şu anda devam eden diplomatik süreç çökene kadar bu yaptırımları hayata geçirmeyeceklerini, ancak Kore Yarımadası nükleerden arınana kadar yaptırımların masada olacağını söyledi. Trump, “Bu süreçte artık ‘maksimum baskı’ ifadesini de kullanmayacağım” dedi.

Haberin Devamı

Zarf alay konusu

Bu arada mektubun zarfının boyutu, sosyal medyada ilgi konusu oldu. Washington Post muhabiri Anna Fifield, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kim Jong-un ile Trump arasındaki buton atışmasına atfen “İş nükleer buton ve zarflara gelince, belli ki boyut önem kazanıyor” ifadesini kullandı. Kim, yeni yıl mesajında ülkesinin nükleer ve balistik füze programlarından vazgeçmeyeceğini belirterek ‘nükleer düğmenin daima masasının üzerinde’ olduğunu söylemişti. Trump da buna cevaben şu ifadeleri kullanmıştı: “Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ‘Nükleer düğme masamda’ dedi. O bitik ve açlık çeken rejiminden biri lütfen kendisine söylesin: Benim de bir Nükleer Düğmem var ama onunkinden daha büyük ve daha güçlü. Ayrıca benim Düğmem çalışıyor!”