Gazete Vatan Logo

'Mektepli siyaset' devri

Önce AK Parti, sonra diğerleri peş peşe 'Siyaset Akademisi - Parti Okulu' kurdu

Siyasette yeni bir moda başladı. Partiler peş peşe adına “akademi-parti okulu” adını verdikleri eğitim programları başlattı. Yelpazedeki yerleri farklı olsa da amaçları aynı denebilir. Hedefleri genç kitle. Onları siyasete hazırlamak için eğitim veriliyor. Para alan da var, bedava ders veren de. Beden dilinden Kürt meselesine, Ermeni sorunundan çevre duyarlılığına farklı konular anlatılıyor. Ünlü isimlerden teorinin yanı sıra hatıralarla bezenmiş hayat derslerini de alan gençler genel ve yerel yönetime bir adım daha yaklaşıyor.

AK PARTİ

Levent Kırca, AK Parti’ye hoca olmuştu
‘Siyaset Akademisi’ni, Türkiye’de ilkleri gerçekleştirmekle övünen AK Parti başlattı. Ankara İl Örgütü’nde ilk dersler verildi. İlk ‘hoca’ da dönemin Başbakanı Abdullah Gül idi. O zaman konjonktür ve siyasi iklim daha farklıydı. Ders vermeye gelen hocalar da öyle. Kimler ders vermedi ki… Şimdilerde AK Parti’nin en büyük ‘muhalif’lerinden olan ünlü komedyen Levent Kırca ders için Ankara’ya gelmişti. Sene 2006. Kırca, ‘Sanatçı gözüyle siyaset’ konulu ders için AK Parti’de. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, o günlerde bindiği attan düşmüş, korkunç bir kazadan kıl payı kurtulmuştu. Levent Kırca bu, sözü dolaştırıp o sahneye getiriyor. O anlatıyor, salon kahkahadan inliyor: “Başbakan attan düştü. ‘Tüh’ dedim, ya kaçırdık. Çünkü çok güzel düştü attan. Uzun boylu, düşmedi, attan düşemez ki. Bir yarısı atta kaldı, bir yarısı yerde. Yani Başbakan’ı düşürecek atın büyük Arap atı olması lazım.” Dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç’u da boş geçmiyor Kırca. “Birçok şeyi düşürdü, devirdi. Bol, bol uyudu” diyor. Yine bol kahkaha. Kırca, alkışlarla uğurlanıyor. Ertesi gün gazetelere de toplu kahkaha resimleri yansıyor. O yıllarda ders veren isimlerden birisi de CHP Ankara milletvekili Sinan Aygün’dü…

AK Parti, 2007’den sonra ‘Siyaset Akademisi’ni genel merkeze aldı. Hocalar da merkezden planlanıyor. Akademinin sorumluluğu Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç’te. Yılın her güz ve bahar döneminde dersler veriliyor. 18 yaşını dolduran herkes başvurabiliyor. AK Partili olması da şart değil. ‘Bağış’ olarak 200 TL alınıyor öğrencilerden. Dönem sonunda ise sınav var. Başarılı olanlar Başbakan imzalı sertifika alıyor. Şu ana kadar toplam 50 bin kişi mezun olarak bu belgeyi aldı. İçlerinden 10 civarında milletvekili çıktı. Siyaset Akademisi yurt geneline yayılmış durumda. Her coğrafi bölgeyi kapsayacak şekilde 37 ilde eşzamanlı eğitim veriliyor. Levent Kırca gibi muhalif sanatçı ve akademisyenin bir süredir davet edilmediğini de söylemek gerek.

CHP

Öncelikli amaç eğitici yetiştirmek
CHP’nin de bir ‘Parti Okulu’ var. Mekân olarak eski genel merkez binası kullanılıyor. Parti Okulu Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı’ya emanet. CHP’nin öncelikli amacı ‘eğitici’ yetiştirmek. Öğrenciler ideolojik eğitimden geçiriliyor. Seçime, sandığa dönük pratik bilgilerle beraber sosyal demokrasi çerçeveli öğretiler anlatılıyor. Katılımcılardan para alınmıyor. Eğitimden geçenlerin sayısı 400’e ulaşmış. CHP’de parti yönetiminde görev alabilmenin koşullarından birisi de bu okulda eğitim alabilmek. Parti Okulu’nda bu yıl ilk dersi Altan Öymen vermişti. CHP’nin eski, yeni ağır topları da zaman zaman ders veriyor.

MHP

Demirel ders vermişti
MHP’de ‘Siyaset ve Liderlik Okulu’ işbaşında. Beş dönemdir faaliyet gösteriyor. Lisans ve lisansüstü öğrencileri arasından mülakatla öğrenci seçiliyor. Parti merkezinde 40 öğrenci 12 haftalık eğitim alıyor. Doç. Dr. Ahmet Selim Yurdakul’un koordinasyonunu yaptığı okulda akademisyenler derse giriyor. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de 3 yıl önce burada anılarını anlatmış, gündemi değerlendirmişti.

BDP

‘BDP Siyaset Akademileri’ popülerleşti
Akademisi en şaşaalı parti BDP. Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu, BDP Siyaset Akademisi’nde verdikleri derslerden dolayı tutuklanmıştı. 100 günü aşkın süredir cezaevindeler. Ne zaman bir KCK operasyonu olsa BDP’nin akademileri de gündeme geliyor. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e göre geçmişinde ‘gomunist’ olan isimlerin ‘PKK ve bölücülük’ eğitimi verdiği bu akademiler Diyarbakır’la İstanbul’da etkin. Ersanlı ve Zarakolu’nun tutuklandığı KCK operasyonu akademiyi daha popüler yapmış. Tepki olarak onlarca üniversite hocası derse girdi.

Haberin Devamı