Gazete Vatan Logo

"Meclise getiremez"

DYP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, AB ile müzakere sürecinde Kıbrıs Rum Kesimi'nin tanınması konusunun TBMM'ye getirileceğine ilişkin haberlere tepki göstererek, "Başbakan konuyu Meclise getirmeye cesaret edemez. Nasıl imza atacak? Bunu kime anlatabilecek?" dedi.


İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Adan, 17 Aralık öncesi yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Kıbrıs şartının öne sürüldüğü bir ortamda Türkiye'nin buna imza koymasının mümkün olmadığını belirten Adan, "AB'nin Kopenhag Siyasi Kriterleri'nde olmayan esasları dayatması son derece anlamlı. Çünkü, Türkiye'yi istemeyenler Kıbrıs'ı dayatarak bir çıkmaz yaratmak istiyorlar" dedi. AB sürecinde en önemli unsur olan Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin 2. plana itildiğini vurgulayan Adan, Türkiye'nin haklı Kıbrıs davasından vazgeçerek, oradaki Türkleri azınlık durumuna düşürecek bir belgeye imza atamayacağını kaydetti.

Adan, AB müzakere sürecinde Kıbrıs Rum Kesimi'nin tanınması konusunun TBMM'de ele alınmasının mümkün olmadığına da işaret ederek, "Başbakan Erdoğan'ın konuyu Meclise getirme gücü olmaz. Meclise getiremez. Buna cesaret edemez. Ne hakla getirecek? Bunu kime anlatabilecek? Bunu hükümet onaylasa dahi millet onaylamaz" ifadelerini kullandı. Adan, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: "Bunların bağnaz tutumu karşısında irkilmemek mümkün değil. Dayatmaları ortaya koyarlarsa kendileri de zor durumda kalacaklar. Türkiye bu süreçte üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Ve artık müzakere tarihi verilecektir. Müzakere sürecinde çok zor konular var, tarım gibi mesela. Olumlu karar çıksa bile ucu açık ifadesi bulunuyor. Bu süreçte müzakereden AB de vazgeçebilir, Türkiye'de. Ayrıca, Alevilerin azınlık hakları da var. Türkiye bunu nasıl kabul etsin."

Haberin Devamı