Gazete Vatan Logo

‘Meclis’i yöneteceğim oy kullanmayacağım’

CHP’nin Meclis Başkan adayı Baykal oturumu yöneteceğini ancak siyasi tereddüt ortaya çıkmaması için oy kullanmayacağını söyledi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Deniz Baykal, Meclis’te seçimlerin yapılacağı oturumları da geçici başkan olarak yöneteceğini kaydeden Baykal, şunları söyledi:

“Ben hem adayım, hem geçici başkanım, hem de milletvekili olarak TBMM başkanlık seçimine bir aday olarak yarınki (bugün) toplantıda ben de oy isteyeceğim. Bu çok sık görülen bir tablo değil. Hem geçici başkan, hem aday olma tablosu bazı sorunların doğmasına neden oldu. İç tüzükte durumu aydınlatacak bir düzenleme yok. Oturumu aday olan geçici başkanın yönetebileceği hususunda hiçbir tartışma işareti gözükmüyor. Oy sayım ve tasnifi hiçbir şekilde meclis geçici başkanının müdahil olduğu bir çalışma değil.”

‘Helal olsun’ diyorum

Baykal, tablo böyle olmasına rağmen meclis başkanlık seçimlerinde oy kullanmayacağını açıkladı. Baykal, “Meclisi yöneteceğim ama turlar sırasında oy kullanmayacağım” dedi. Baykal, seçimleri 1 oyla kaybetmesi halinde ise hissedeceği duyguları “Olabilir hiç önemli değil. ’Helal olsun’ diyorum. Hiçbir şekilde bu konuda gözüm arkada değil. O oyun peşinde değilim” diye anlattı.

Haberin Devamı

‘Tezgah kurulursa çok şaşırırım’

Baykal, meclis başkanlığı seçimlerinde Ak Parti içinden 60 milletvekilinin HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat’a destek vererek son iki tura Ak Parti adayı Yılmaz ve Fırat’ı bırakacağına yönelik iddialara karşılık şöyle dedi: “7 Haziran’dan sonra siyaset yeni bir noktaya geldi. Arkadan dolanma, oyun, tezgah. Bunlar artık yok. Böyle bir şey beklemiyorum. Çok şaşırırım.”
‘İçimize sindireceğiz’
Milletvekili transferlerinin de gündeme geldiğini, ancak itibar görmediğini söyleyen Baykal, “Bunlar güzel şeyler. Erdoğan’la görüşmemizin özün de bu vardı. Yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç olduğu, koalisyonunun içtenlikle denenmesi gerektiği, ’hemen erken seçime gidelim’ arayışının doğru olmadığı, içimize sindirip işletmeyi denememiz gerektiği” diye konuştu.
‘Başkan bugün belli olacak’
Meclis bugün 26. Başkanı’nı seçecek. TBMM Başkanlığı için AK Parti adayı İsmet Yılmaz, CHP adayı Deniz Baykal, MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat yarışacak. Genel Kurul bugün Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplanacak. Başkanlık seçiminin ilk iki turu bugün ve yarın yapılacak. Kazanan olmazsa üçüncü ve dördüncü tur çarşamba yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

Haberin Devamı