Gazete Vatan Logo

'Matemi sadakatle paylaşıyorum'

10 Muharrem'in yıldönümü dolayısıyla ilk kez mesaj yayınladı

BAŞBAKAN Erdoğan, “10 Muharrem”in yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Erdoğan, mesajında şöyle dedi: “Hazreti Peygamber’in sevgili torunu Hz. Hüseyin ve beraberindeki masum canların Kerbela’da yaşadığı dram elbette birimizin, bazımızın değil millet olarak hepimizin ortak acısı, ortak hüznü ve ortak kederidir. Tiranlık, zorbalık ve ihanete karşı soyluluğun, adaletin ve fedakarlığın yükselen sancağı olan Kerbela’da yaşananlardan bugüne uzanan mesaj, emanete riayet, vefa, iz’an ve adalet duygusundan asla ayrılmamamız gerektiğidir. Milletimizin Ehl-i Beyt aşkı ve Evlad-ı Kerbela’nın acılarla yoğrulmuş bilgeliği, toplumsal birlik ve beraberliğimizin, dirlik ve düzenimizin tarihi bir teminatıdır. Her daim ’acıyı bal eyleyenlerin’matemini tüm toplum adına yüksek bir sadakatle paylaşıyorum.”

Baykal: Bizi bölmek isteyen tertiplere düşmeyeceğiz

CAFERİ İnancını Tanıtma Derneği (Caferi-Der) tarafından Hz. Muhammed’in torunu, Hz. Ali’nin oğlu İmam Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela Çölü’nde şehit edilişinin 1370. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Halkalı’daki Aşure Meydanı’nda “Evrensel Aşure Matem Merasimi” düzenlendi. Törene CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da katıldı. Baykal, şöyle konuştu:

- Siz bu acıdan düşmanlık çıkarmamayı, husumet çıkarmamayı, bir düşmanlık ve husumet çıkarılması mutlaka gerekiyorsa onu insanlara ve toplumlara yönelik olarak değil, zihniyetlere yönelik olarak çıkarmayı başarmış olan insanlarsınız. Yanlış diye kimseyi suçlamıyorsunuz, hiçbir toplumu suçlamıyorsunuz. Bu anlayışınızla herkese en büyük birlik, beraberlik, kardeşlik dersini veriyorsunuz. Bu kadar acıyı yaşamış olan insanların, bu kadar çok zulme maruz kalmış olan insanların bugün herkesi ehlibeyit sevgisinde ayırmadan, dışlamadan, karşı çıkmadan bir ortak sevgi temelinde kucaklamaya yönelmiş olması gerçekten örnek alınması gereken muhteşem asil, soylu bir davranıştır.

- İnşallah bu yaşanmış acı olaylardan hepimiz gereken sonuçları çıkarırız, birbirimizin önemini, değerini çok iyi anlarız. İnşallah bu toprakların üzerinde hiçbir ayrım yapmadan, kimseyi inancından, mezhebinden, dininden, anlayışından, ırkından, ırkının kökünden, etnik kimliğinden ve cinsiyetinden dolayı ayırmadan, bölmeden, parçalamadan bir birlik ve bütünlük içinde herkesin kendi kimliğini yaşamasına derin bir saygı ve sevgi gösterirken, her birimizin birbirimize karşı değil bir arada olmamızın önem taşıdığını bilerek, bu topraklarda kardeşçe yaşamaya devam ederiz. Bizi ayırmak, bölmek isteyen tuzaklara, tertiplere inanıyorum düşmeyeceğiz. Türkiyemizi hep beraber sahipleneceğiz. Herkes kendi inancıyla genel bir birlik ve bütünlük içinde bu topraklarda barış ve kardeşlik içinde yaşamayı başaracaktır. Bu beraberliğimizin temelinde de sizlerin harcınızın en büyük rol oynadığını yürekten biliyorum.

Baykal’a Dersim tepkisi

Baykal, Halkalı’daki Aşura Matemi’nin ardından Göztepe’deki Şahkulu Sultan Dergahı’na gitti. Baykal, Hüseyin Taş isimli kişi tarafından protesto edildi. Taş, ”Sayın Baykal, Dersim katliamını onayladınız. O insanları yok saydınız. Yaşananları yok saydınız” diye bağırdı. Araya giren vatandaşlar tarafından protestocu alandan uzaklaştırıldı.

Muharrem’in 10. günü neden önemli?

KERBELA Savaşı veya Kerbela Olayı, 10 Ekim 680 (10 Muharrem 61) tarihinde bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde, Hz. Muhammed’in torunu Hüseyin bin Ali’ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi Halifesi I. Yezid’e bağlı ordu arasında cereyan etti. Bu savaş Şii ve Alevi inanışının belkemiğini oluşturan en önemli olaylardan biri. Peygamberin kızı Fatima’nın peygamberin kuzeni Ali’den olma oğlu olan Hüseyin’in ölümü, Şiilerce her sene Aşure Günü’nde yad ediliyor.

Haberin Devamı