Gazete Vatan Logo

'Matematik köyü amacından saptı!'

Prof. Ali Nesin’den ilginç itiraf...

Matematik Köyü’nün kurucusu Prof. Dr. Nesin, “Burs veriyoruz ve bu sayede yaşıyoruz. Paralı yer haline geldik, amacımızdan saptık. Amacımız yoksul tabakadan öğrencilere ders vermekti” dedi.

Aziz Nesin Vakfı’nın 2007 yılında 3 milyon liralık yatırımla kurduğu ve yılda 3 bin öğrencinin yararlandığı Matematik Köyü destek bekliyor. Adana’da bu yıl 6’ncısı düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı’nda kitaplarını imzalayan yazar Aziz Nesin’in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin, İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince Köyü’nde kurdukları Matematik Köyü’ne devlet desteği alamadıklarını, bu nedenle amaçlarından saptıklarını söyledi. Matematik Köyü’nün Nesin Vakfı tarafından halk desteği ve 3 milyon liralık yatırımla kurulduğunu anlatan Prof. Dr. Nesin, şunları söyledi: “Hiçbir devlet kuruşundan destek alamayınca fiyatları artırmak zorunda kaldık. Daha az burs veriyoruz ve bu sayede yaşıyoruz. Amacımızdan saptık. Amacımız; daha çok yoksul tabakadan öğrencilere, Anadolu çocuklarına ders vermekti. Bilimi, matematiği sevdirmekti, öğretmekti. Hiç kimseyi reddetmiyoruz, herkes geliyor ama paralı bir yer oldu.” Matematik Köyü’nde bir lise öğrencisinden 2 haftalığına 980 lira alındığını belirten Nesin, “Muhteşem bir köy yaptık. Şimdi kütüphanesini tamamlıyoruz. Daha sonra da sanat ve felsefe köylerini yapacağız ve okul büyüyecek. Köyümüz ileride Anadolu aydınlanmasında dönüm noktası olacak” dedi.

Ali Nesin’in Şirince’deki Matematik Köyü’nde yılda 3 bin öğrenci eğitim alıyor.

‘Hayalim üniversite’

Dünyanın her yerinde Matematik Köyü gibi kurumları devletlerin desteklediğini anlatan Prof. Dr. Ali Nesin, şöyle konuştu: “Dünyanın hiçbir yerinde, bilimden, matematikten, kitaptan, kültürden, sanattan falan para kazanılmaz. Birileri çıkıp da, ‘Ben gönüllü olarak matematik öğretmek istiyorum’ dediği zaman, bu işi de biliyorsa, devletin bazı organları bu kişiye destek olur. Maalesef Türkiye’de böyle bir şey yok. Hiç devlet desteği almıyoruz. Destek olmadıkları gibi köstek oluyorlar. Türkiye zengin bir ülke değil. Zengin ülkelerde bile devlet destekler. Desteklemeyince iş başa düştü. Biz kendi kendimize yaşıyoruz. Orada belki günün birinde bir üniversite olabilir. Felsefe, sanat ve matematik gibi ülkede pek prim yapmayan, para getirmeyen, belli bir işe yaramayan ama her şeye yarayan bilimlerin ve uğraşların öğretileceği bir üniversite hayalim var.”

Haberin Devamı