Gazete Vatan Logo

‘Masumuz’ diyerek gittiler’

Devir teslim törenlerine soruşturma damga vurdu

‘Masumuz’ diyerek gittiler’

Yeni kabine üyeleri dün görevlerini devraldı. Yolsuzluk soruşturmasında adları geçen bakanlar, hiçbir suç işlemediklerini söyleyerek veda etti. En kısa devir teslim töreni Erdoğan Bayraktar’ınki oldu.

‘Hakkımı helal etmiyorum’

İçişleri Bakanlığı görevini, Başbakanlık eski Müsteşarı Efkan Ala’ya devreden Muammer Güler, çözüm sürecine ağırlık verdiğini anlatarak, “Israrla, samimiyetle sürdürülmesi” gerektiğini söyledi. Güler, oğulunun tutuklandığı operasyonla ilgili şöyle konuştu: “Yaptığımız hiçbir gayriyasal faaliyet olmamıştır. Beklediğimiz tek şey, kanuna hukuka uygun kanuni delillerle oluşturulmuş, tuzaklanmamış dosyaların önümüze konulmasıdır. Operasyonun başlangıcından itibaren soruşturmaya hiçbir dahlimiz, hiçbir etkimiz olmamıştır. Son sözüm de şudur, keşke bu yanlış hareket başka yerden gelmiş olsaydı, keşke bu hançeri başkaları vurmuş olsaydı. Benim üzüntüm odur ancak o yapanları bir tarafa bırakıyor, onlara hakkımı helal etmediğimi söylüyorum.”


Yeni Bakan Ala ise, “ Bizim üzüldüğümüz şey milletimize ödettirilen gereksiz maliyetlerdir. Biz sorunsuz bir Türkiye vadetmedik ama sorunlarını çözebilen bir yönetim vadettik sayın liderlerin öncülüğünde ve bunu gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

‘Amelelikten geliyoruz’

Zafer Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı görevini AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci’ye devretti. Bulunduğu mevkilere “doymuş” olarak geldiğini söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti: “Çok çalışmaktan başka hiçbir hatamız yok. Hayatında karakol yüzü görmemiş oğlum maalesef şu anda tutuklu ama daha fazla güçlendik. Fakirliğin, fukaralığın ne olduğunu birebir yaşadım. Bundan dolayı 6,5 yıldır milletvekili maaşımın tek kuruşuna elimi sürmedim. Milletvekili maaşımla her ay 100 çocuğumuz burs alıyor.” Zeybekçi ise, “Zafer Bey’le birçok açıdan birbirimize benziyoruz. İkimizde amelelikten geliyoruz, amele çocuğuyuz” diye konuştu.



Fıkra anlatıp gitti

Kabine revizyonu kapsamında ilk devir teslim AB Bakanlığı’nda yapıldı. Görevini Mevlüt Çavuşoğlu’na devreden Egemen Bağış, “Beni başbakanımızla tanıştıran Mevlüt Çavuşoğlu’dur” dedi. Bağış, şöyle konuştu: “Bizi bölmek isteyen mihraklar, fitne sokmak isteyenler hep oldu, olacaktır. Bütün bu tuzakları birlikte hayal kırıklığına uğratacağız. Bizim Başbakanımızla yol arkadaşlığımız pazara kadar değil mezara kadardır. Saflarımızı çok daha sıklaştırmamız gerektiğinin farkındayız. Beddua edenlerle değil, hayır duası yapanlarla bu ülkeyi daha da yukarı taşımak için el birliğiyle çalışacağız. Alnımız ak, başımız dik biçimde görevi devretmenin onurunu yaşıyoruz.”

Törende “Adımız şakacıya çıkmış ya fıkra anlatmadan olmaz” diyen Bağış, şu fıkrayı anlattı: “Temel bir gün uçağa binmiş koltuğuna oturmuş. Sonra bir yolcu gelip ‘burası benim yerim’ deyip kalkmasını istemiş, Temel kalkmamış. Hostesi çağırmış kalkmamış. Olay pilota kadar gitmiş. Pilot gelmiş Temel’in kulağına eğilip bir şeyler söylemiş. Temel ‘tamam o zaman’ deyip kalkmış. Pilota sormuşlar ‘ne dediniz de kalktı’ diye. O da ‘bu koltuk Trabzon’a gitmez’ dedim, demiş.” Çavuşoğlu ise, Bağış’ı överek, “Esasen şu zor süreçte davamıza, dostluğumuza ve aileye sadakatin sorgulandığı bir dönemde özellikle sergilemiş olduğu tavır, gerçekten hepimizin takdirini kazanmıştır” dedi.


İstifadan önce görevden alındı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na atanan İdris Güllüce, görevi Erdoğan Bayraktar’dan devraldı. Bir gün önce katıldığı canlı yayında “Milleti rahatlatmak için Başbakan istifa etmelidir” diyen Erdoğan Bayraktar, dünkü törende de yazılı bir metin okudu, “Bundan böyle 40 yıldır içinde bulunduğum bu dava ve kutsal yürüyüşün yara almadan devamı için üzerime düşen sorumluluğun bilinciyle yoluma devam edeceğim” dedi. Bayraktar, Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Başbakan tarafından görevden alındığının belirtildiği sorulunca ise, “O konu önemli bir şey değil” yanıtını verdi. Çok kısa süren törenden sonra Bayraktar, hızlı adımlarla odadan ayrıldı. Bayraktar’a bina çıkışında bir kişi, “Gider ayak Başbakanı bombalamaya utanmıyor musun” diye bağıdı.

Yeni Bakan İslam Kavakçı’nın eltisi

Başbakan Erdoğan kabinesinde tek kadın bakan geleneğini bozmadı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yerine Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam kabineye girdi. Türkiye’nin ilk türbanlı milletvekili Merve Kavakçı’nın eltisi olan İslam, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı yaptığı dönemde bu bakanlıkta Güzel Sanatlar Genel Müdürü olarak görev yaptı. Müsteşar ve Genel Müdür olarak bir dönem çalışan Yılmaz ve İslam kabinede artık yan yana oturacak. Sakarya’nın ilk kadın milletvekili olan İslam, aynı zamanda AK Parti’nin Sakarya’dan çıkan ilk bakanı da oldu.

‘Çok şükür parayla pulla işimiz olmadı’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini Fikri Işık’a devreden Nihat Ergün, çok sevinçli olduğunu söyledi. Ergün, herhangi bir soruşturmanın konusu olmadığını belirterek, “Çok şükür öyle bir konuyla muhatap olmadık şimdiye kadar. İnsanları neyin yoldan çıkardığını biliyorum. İnsanları servet arzusu, şehvet arzusu, şöhret arzusu yoldan çıkarır. Allah’a şükür parayla pulla işimiz olmadı” dedi.

Bozdağ önce devretti sonra devraldı

Başbakan Yardımcılığı görevini Emrullah İşler’e devreden Bekir Bozdağ, atandığı Adalet Bakanlığı görevini de Sadullah Ergin’den devraldı. İşler, “Bu kararı bekliyor muydunuz” sorusuna, “Sürpriz oldu tabii” dedi. Bozdağ ise Ergin’den görevi devraldığı törende, “Ağır yükün farkındayız” dedi.

Rekor Yıldırım’da

AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koltuğunu, Lütfi Elvan’a devretti. Yıldırım, “Cumhuriyet tarihinin en uzun süreli görevde olan bakanı oldum” dedi. Elvan ise, Yıldırım’ın bıraktığı yerden geceli gündüzlü çalışarak, projeleri sürdüreceklerini söyledi.

Kılıç’ın yerine Kılıç geldi

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yerine yine Samsun Milletvekili olan Akif Çağatay Kılıç atanda. Akif Çağatay Kılıç, kabinenin en genç bakanı oldu. 37 yaşında evli ve 2 çocuk babası olan Akif Çağatay Kılıç, uzun bir süre Başbakan Erdoğan’ın özel kalem müdür yardımcılığını yaptı. Babası Sinan Kılıç ise geçmişte Erdoğan’ın doktoruydu.

Haberin Devamı