Gazete Vatan Logo

'Masumum'

Yasin Hayal 'Her şeyi o yaptı' dedi mahkeme flaş bir karar verdi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay’ın bozma kararından sonraki ilk duruşması bugün başladı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi davaya bakan mahkemenin ‘örgüt yok’ kararını sanıkların terör örgütü değil suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle bozmuştu. Davada söz alan sanık Yasin Hayal, "Medyadan öğrendim bir itirafçı çıkmış. İtirafçı benim masum olduğumu ortaya koyuyor" dedi.

DİNK AİLESİ SALONDA YOK

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın büyük salonunda görülen duruşmaya ilgi büyük. Tamamen dolan duruşma salonunda CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu ile BDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de bulunuyor. Dink ailesi salonda yerini almazken, aileyi avukatları temsil etti.

BAŞKAN İZİNDE, ÜYE HAKİM BAŞKANLIK EDİYOR

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Hadi Çağdır’ın izinli olması nedeniyle duruşmaya üye hakim Mustafa Başer başkanlık ediyor. Davaya tutuklu sanık Yasin Hayal ile tutuksuz sanık Salih Hacısalihoğlu da katıldı. Duruşmada ilk olarak Yargıtay’ın bozma kararı okundu.

HAYAL: SUÇ ÖRGÜTÜ KURMADIM

Daha sonra sanık Yasin Hayal’e bozma kararına ilişkin diyecekleri soruldu. Herhangi bir suç örgütü kurmadığını belirten Hayal, "İtirafçı ortaya çıkmış, elinde kaset olduğunu söylüyor. İtirafları benim masum olduğumu ortaya koyuyor. Her şeyi kendisi ve Erhan Tuncel'in yaptığını söylüyor ve Erhan ile Rusya’ya kaçacağını ve elinde kasetler olduğunu söylüyor. Buna karşın bana verdiği kararı onuyor. Ben Yargıtay'ın kararını kabul etmiyorum. Ben suç örgütü kurmadım, yönetmedim." dedi.

TUNCEL’İN AVUKATI: YARGITAY KARARI ÇELİŞKİLİDİR

Daha sonra duruşmaya katılmayan tutuksuz sanık Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu söz aldı. Soruklu, "Yargıtay bu kadar kapsamlı bir dosyayı çok kısa sürede incelemiştir. Karar çelişkilidir. Yargıtay mahkemeleri etki altına alabilecek bazı kişilerin açıklamalarından etkilenmiştir. Yargıtay’ın verdiği bu karar bunu göstermektedir. Yargıtay kararındaki lehimize olan kısımlara uyulmasını, aleyhimize olan hususları ise delillerle çürüttüğümüz için uyulmamasını talep ediyorum" dedi.

Duruşma diğer avukatların Yargıtay kararına karşı sözlerinin alınması ile devam ediliyor.

SAVCI: ERHAN TUNCEL’E YAKALAMA ÇIKARILSIN

Uyulması istenen karar doğrultusunda sanıklardan Osman Hayal’in dosyadaki fotoğraflarıyla ilgili Adli Tıp Kurumu’nca dava aşamasında alınan raporların ve Saray Kumaşçılık’tan temin edilen görüntülerin bir kez de TÜBİTAK’a gönderilerek incelettirilmesini isteyen Savcı, Yargıtay’ın ilamında sanıklardan Erhan Tuncel’in önceki karar aksine maktulün öldürülmesi olayına katıldığı, 24 Ekim 2004’te Trabzon’da meydana gelen ve 6 mağdurun yaralanmasıyla ilgili patlamanın da öldürmeye teşebbüs olabileceği yönündeki bozma ilamı, kaldı ki Trabzon’daki olayla ilgili olarak tutuksuz yargılandığı, bugünkü duruşmaya katılmaktan kaçındığı, bu nedenle Erhan Tuncel’in suç vasfının değişme ihtimaline karşı tutuklanmasına ve hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verilmesini istedi.

TUNCEL’İN AVUKATI: MÜVEKKİLİM RAHATSIZLIĞI NEDENİYLE DURUŞMAYA KATILAMADI

Tutuklama talebiyle ilgili olarak tekrar söz verilen Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu, "Müvekkilim rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılamadı. Bu konuda rapor sunuyorum. Kendisi adresini de mahkemeye bildirmiştir. Bir sonraki celse duruşmada hazır olacaktır. Mahkemeniz bozmaya uyulup uyulmayacağı konusunda bir karar vermemiştir. Müvekkilim bozmaya karşı beyanlarını dile getirecektir. Bu aşamada yakalama talebini yerinde bulmuyoruz. Mevcut sanıkların merkezinde olduğu bir örgüt de yoktur. Müvekkilim de bu örgütün mağdurudur" diye konuştu. Talepleri alan mahkeme duruşmaya ara verdi.

ERHAN TUNCEL’E YAKALAMA KARARI ÇIKARTILDI

Yaklaşık 30 dakika ara veren mahkeme kararlarını açıkladı. Mahkeme, 'atılı suçların vasıf ve mahiyetlerinin aleyhine değişme ihtimali’ ve 'muhtemel sevk maddelerindeki ceza miktarlarını’ göz önüne alarak Erhan Tuncel hakkında yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi.

YARGITAY KARARI DAHA SONRA DEĞERLENDİRİLECEK

Mahkeme, Dink kararını bozan Yargıtay kararına uyup uymayacağına ise, aleyhine bozulan sanıkların beyanlarının alındıktan sonra karar verilmesine hükmetti. Duruşma 3 Aralık tarihine ertelendi

Haberin Devamı