Gazete Vatan Logo

‘Masaya gelin askıya alalım’

İspanya’nın görevden aldığı Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, Brüksel’den Madrid’e diyalog çağrısı yaptı

‘Masaya gelin askıya alalım’

İspanya merkezi hükümetinin görevden aldıktan sonra hakkında suç duyurusunda bulunduğu Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Madrid’e bir kez daha zeytin dalı uzattı. Önceki gün 5 bakanıyla birlikte Belçika’nın başkenti Brüksel’e giden Puigdemont dün yaptığı basın açıklamasında, İspanya yönetiminin kendileriyle diyalog kurması karşılığında, bağımsızlık referandumunun sonucunu askıya almaya hazır olduklarını duyurdu. İspanyol savcıların kendisi ve bakanlarına yönlettiği ‘isyan’, ‘halkı isyana teşvik’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamalarını reddeden Puigdemont, “Savcının aleyhimize ortaya koyduğu iddianameyi gördük.

Sığınma istemiyor

Bu iddianame ve açılan dava Madrid’in son derece agresif olduğunu gözler önüne sermiştir. Katalan liderlere yönelik suçlamaların temeli yok. Fikirleri yargılamaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Brüksel’e Katalonya’nın meşru başkanı olarak geldiğini ve ‘Katalonya sorununu’ Avrupa Birliği (AB) kurumlarının kalbinde göstermek istediğini vurgulayan Puigdemont, Belçika yönetiminden siyasi sığınma hakkı istemeyeceğini, buna karşın Madrid’in kendisine güvence vermemesi durumunda Katalonya’ya da dönmeyeceğini kaydetti. “Adaletten kaçmaya çalışmıyoruz” diye konuşan Katalan lider, hükümetin çalışmalarına bir süre Brükselden devam edeceğini, bazı yetkililerin ise Katalonya’da kalacaklarını belirtti. Puigdemont, Madrid’in 21 Aralık’ta Katalonya’da düzenlemeyi planladığı seçimlerin sonuçlarına da saygı göstereceklerini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Bağımsızlık ilanı iptal

İspanya Anayasa Mahkemesi, Puigdemont’un basın açıklamasından kısa süre önce, Katalonya Bölgesel Parlamentosu’nun

27 Ekim’de yaptığı bağımsızlık ilanını iptal ettiğini açıkladı. Madrid, Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilanından saatler sonra anayasanın 155’inci maddesini yürürlüğe sokarak Katalonya Parlamentosu’nu feshetmiş, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ve hükümetini görevden almış ayrıca bölgede 21 Ekim’de yeni seçimlerin yapılacağını açıklamıştı.