Gazete Vatan Logo

‘Maraşlı’ milyarder Kerkorian Ford’daki payını sattı, 687.5 milyon dolar zarar etti

1800’lerin sonunda Maraş’tan Kaliforniya’ya göçen Ermeni bir ailenin çocuğu olan ABD’li milyarder Kirk Kerkorian, Ford’taki yüzde 6.5’lik payını sattı. Ford’un 140.8 milyon hissesine 1 milyar dolar yatıran Kerkorian’ın bu yatırımdan zararının 687.5 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor

Servetinin büyük bölümünü borsaya yaptığı yatırımlardan elde eden ABD’li milyarder Kirk Kerkorian, zor günler geçiren otomotiv devi Ford’daki yüzde 6.5’lik payını sattı. Ford’un 140.8 milyon adet hissesi için 1 milyar dolar yatıran Kerkorian’ın Ford hisselerindeki zararının ise 687.5 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. 1800’lerin sonunda Maraş’tan Kaliforniya’ya göçen bir ailenin çocuğu olan 91 yaşındaki Kerkorian’ın ortalama 7.10 dolardan aldığı Ford hisseleri önceki gün 2.22 dolardan kapandı. Ford hisselerinde yılbaşından bu yana yaşanan kayıp ise yüzde 67 oldu.

Ekim ayında enerji, otel ve kumarhane yatırımlarına ağırlık vereceğini açıklayan Kerkorian’ın şirketi Tracinda Corp., Nisan ayında 100 milyon adet Ford Motor hissesi almış ve 19 Haziran’da bu hisseleri 140.8 milyon adede yükseltmişti.

Tracinda Corp.’un sözcüsü Winnie Lerner, Ford’daki paylarının tamamını sattıklarını açıkladı.

GM’den de çıkmıştı

Bloomberg’te yer alan haberde, Kerkorian’ın hisse satışının ardından Ford’un oluşabilecek bir sermaye sıkıntısını aşmak için Mazda’daki hisselerini azaltabileceği belirtildi. Haberin ardından Mazda’nın hisse senetleri son 8 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Ermeni asıllı milyarder Kerkorian’ın otomotiv sektörüne ilgisi sadece Ford ile sınırlı değildi. 2007 sonunda 16 milyar dolar servete sahip olan Kerkorian, ilk olarak Amerikan otomotiv devi General Motors’un (GM) yüzde 10’unu alarak en büyük hissedar konumuna geldi. Kerkorian, GM’in mali krizden çıkması için Fransız Renault ve onun ortağı Japon Nissan ile birleşmesi gerektiğini ortaya atmıştı. GM, aylar süren görüşmelerden sonra birleşmeden vazgeçince, Kerkorian tüm GM hisselerini 1.7 milyar dolara satarak karara tepki göstermişti. Bu hisse satışından sonra Kerkorian’ın hedefinde Alman Daimler’in satışa çıkardığı Chrysler vardı. Tracinda, Chrysler için 4.7 milyar dolar teklif vermiş, ama yatırım şirketi Cerberus, şirketin yüzde 80’ini 7.4 milyar dolara almıştı.

2. Dünya savaşında İngiliz savaş pilotuydu

İkinci dünya savaşında İngiliz ordusunda savaş uçağı pilotluluğu yapan Kerkorian, savaş sonrasında charter uçuşlar yapan Trans International Airlines adlı şirketi kurdu. 1966 yılında 104 milyon dolar kârla bu şirketi satan Kerkorian, Las Vegas’ta otel yatırımı yapan MGM Film Stüdyoları’nın alım satımınında milyarlaca dolar kazandı. Şu anda sahibi olduğu MGM Mirage, Las Vegas bölgesindeki oda kapasitesinin yarısına sahip.

ABD’den GM ve GMAC’a 6 milyar dolarlık destek

ABD Hükümeti, otomotiv sektörünü kurtarma çabaları çerçevesinde otomotiv ve mortgage finans şirketi General Motors Acceptance Corporation (GMAC) 5 milyar dolar ve General Motors’a (GM) da 1 milyar dolar destek verecek. ABD Hazine Bakanlığı, GMAC’tan 5 milyar dolar değerinde yüzde 8 temettü payı veren imtiyazlı hisse alacağını, ayrıca GMAC’ın bankacılık holding şirketi olarak yeniden yapılanmasına yardımcı olmak amacıyla GM’ye GMAC’dan hisse alabilmesi için 1 milyar dolar kredi vereceğini açıkladı.

Açıklamada, GMAC’dan hisse satın alınması ve GM’e kredi verilmesinde 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Fonu’ndan (TARP) yararlanılacağı belirtildi. GMAC’dan yapılan açıklamada da, şirketin çok sayıda müşteriye otomotiv kredisi vermeyi derhal başlatma niyetinde olduğu ve hükümetinin GMAC’a 5 milyar dolarlık yatırımını tamamladığı kaydedildi. Uzmanlar, GMAC’ın mali yardımı alamaması durumunda iflas koruma başvurusunda bulunacağı ya da kapanacağı, bunun da GM’nin yaşamasını sürdürme şansına ciddi darbe indireceği uyarısında bulunmuştu.

Haberin Devamı