Gazete Vatan Logo

‘Makam aracım yerli olacak’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, “İlk yerli elektrikli otomobili, 2019’da seri olarak üretimeyi planlıyoruz. En büyük maliyet bataryada, ama bu konuda TÜBİTAK’ın ciddi birikimi var” dedi.

‘Makam aracım yerli olacak’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobili makam aracı olarak da kullanacağını belirterek, “Araç C segmentinde olacak ama D segmenti yani daha lüks modeli ve daha küçük olan B segmentine de çalışmaya başlayacağız” dedi.

Yerli otonun SUV’u da olacak...

Bakan Işık, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Turgay Türker ve üyelerle derneğin merkezinde bir araya geldi ve soruları yanıtladı. Işık, yerli otomobili 2019 sonuna kadar seri üretimden çıkarmayı planladıklarını söyledi. Şu anda tanıtılan 3 prototipe Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) teknolojisinin yüklendiğini, test ve modifikasyonların yapıldığını bildiren Işık, 22 Aralık’ta da 4. prototip olan SUV cinsinin hazır olacağını ve aynı süreçten geçeceğini ifade etti.

Işık, 2016 sonunda 30-40 araçlık bir filoyu üretmeyi ve bu araçları her türlü arazi, iklim şartlarında test etmeyi amaçladıklarını kaydetti. Testlerin sonucuna göre aracın piyasaya çıkacak dizaynını 2018’in mayıs veya haziran ayında tanıtmayı hedeflediklerini vurgulayan Bakan Işık, tanıtılan dizaynı da 2019’un sonuna kadar seri üretimle halka sunmak istediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Yerli otomobil Ar-Ge’sinin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tesislerinde yapıldığına değinen Işık, otomobil ve motor mükemmeliyet merkezlerinin de burada yapıldığını kaydetti.

Yüzde 100 yerli motorlu...

Işık, 2019 sonunda menzil artırıcı içten yanmalı motoru üretmeyi hedeflediklerini belirterek, “Hedeflenen teknoloji elektrikli otomobil ama elektrik altyapısının ve batarya maliyetinin çok olmasından dolayı Türkiye’de bu altyapı gelişip, batarya maliyetleri de makul seviyeye gelene kadar menzil artırıcı yani küçük bir jeneratörü de araca koymak durumundayız. Bu jeneratörün motoru içten yanmalı olacak. Şu anda benzinli veya LPG üzerinde çalışıyoruz, dizel seçeneğimiz de olacak. Elektrik üretip, elektrik motorunu besleyecek ve bataryayı şarj edecek motoru da yüzde 100 yerli imkanlarımızla üreteceğiz” dedi.