Gazete Vatan Logo

‘Madame Tussauds’ Türk yatırımcı arıyor

‘Madame Tussauds’ Türk yatırımcı arıyor

London Eye, Madame Tussauds, Legoland ve Sea Life’ı işleten Merlin, geçen yıl akvaryum Turkuazoo’yu alarak Türkiye pazarına girdi. Legoland için ilk adımı atan Merlin, ünlülerin balmumu heykellerini sergileyen Madam Tussauds müzesi için de zemin yokluyor.

Uluslararası Eğlence Parkları ve Gözde Mekanlar Birliği (IAAPA) 1918 yılında ABD’de kurulan ve Disney’den Merlin’e, Universal’den Europark’a dünya genelinde 2 trilyon dolara yaklaşan eğlence sektörünün en büyük markalarının üye olduğu bir birlik. Birliğin Bahar Forumu geçen hafta İstanbul’a yapıldı. Vialand’in ev sahipliği yaptığı foruma 120’nin üzerinde eğlence devinin yöneticisi geldi.

2 trilyon dolar

IAAPA Başkanı ve Şili’de bulunan Fantasilandia Park Genel Müdürü Gerardo Areaga IAAPA’nın 90’ın üzerinde ülkede, 4 bin 800 üyesi bulunduğunu, gelişmekte olan ülkeler olarak Türkiye ve Şili’de eğlence sektörünün benzerlikler gösterdiğini anlattı. Areaga, eğlence pazarının, önümüzdeki dönemde gelişmek için çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu da sözlerine eklerken IAAPA Avrupa Başkan Yardımcısı Karen Staley forum sayesinde, Türkiye’deki eğlence ve alışverişi içine alan çoklu eğlence anlayışıyla ilgili daha iyi bilgiye sahip olacaklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Disney, Universal, Europark ve Merlin yöneticilerinin de katıldığı forumda yabancılar ağırlıklı olarak genç nüfusa sahip Türkiye’deki potansiyeli değerlendirmenin yollarını aradı. Bu konuda en fazla araştırmayı ise London Eye, Madame Tussauds, Legoland ve dünyanın en büyük akvaryum markası Sea Life’ı işleten Merlin yaptı. Geçen yıl Türkiye’ye hızlı giriş yapan ve Forum İstanbul’daki akvaryum Turkuazoo’yu alarak Sea Life’a çeviren Merlin, Legoland Discovery Center’ı da Türkiye’ye getireceği bir diğer markası olarak açıkladı.

Araştırma yapıyor

Merlin, Bahar Forumu’nda ise Madam Tussauds markası için zemin yokladı. Merlin’in görüştüğü Türk yatırımcılardan biri, “Büyük eğlence markalarının bulunduğu pazarlar doymuş durumda. Farklı ve potansiyeli yüksek pazarlar arıyorlar. Bu anlamda Türkiye’yi yatırım yapılabilir bir ülke olarak görüyorlar. Merlin de Madam Tussauds için araştırma yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

Geçen yıl 62.8 milyon kişiyi ağırladı

Merlin, 24 ülkede 105 eğlence merkeziyle faaliyet gösteriyor. 25 bin çalışanı var. Geçen yıl 1 milyar 240 milyon sterlin ciro yaptı. Dünya genelinde 50 Sea Life akvaryumu, 12 Legoland Deneyim Merkezi, 20 Madam Tussauds Müzesi var. 2014 yılında toplam 62.8 milyondan fazla ziyaretçi ağırladı. Sadece Sea Life’ları geçen yıl 20 milyon kişi gezdi. London Eye’ın ise yılda 4 milyona yakın ziyaretçisi var. Disney’den sonra ikinci, Avrupa’nın ise en büyüğü konumunda.
Atatürk heykeli olan tek Türk
Madame Tussauds, Merkezi Londra’da bulunan balmumu heykel müzesi. Londra dışında Hollywood, Las Vegas, New York, Orlando, San Francisco, Washington, Amsterdam, Berlin, Blackpool, Prag, Viyana, Bangkok, Pekin, Hong Kong, Tokyo, Şangay, Singapur, Wuhan ve Sydney’da Madam Tussauds müzesi bulunuyor. Müze, 2011 yılında 250’nci yılını kutladı. Obama ve ailesinden Nelson Mandela’ya, Hitler’den Elvis Presley’e, Madonna’dan Brad Pitt’e, Lady Gaga’dan The Beatles’e kadar dünyada alanında en ünlü isimlerin balmumu heykelleri müzede sergileniyor. Mustafa Kemal Atatürk, müzede heykeli sergilenen tek Türk oldu.

Haberin Devamı