Gazete Vatan Logo

‘Madalyayı hak ettiler’

İsrail Savunma Bakanı Lieberman, ‘Toprak Günü’ nedeniyle düzenlenen gösterilerde 16 Filistinliyi öldüren, bini aşkın göstericiyi de yaralayan İsrail askerlerinin yaptıklarıyla ‘madalyayı hak ettiklerini’ söyledi

‘Madalyayı hak ettiler’

İsrail yönetimi, Gazze sınırında Filistin Toprak Günü sebebiyle düzenlenen gösterilerde onlarca göstericiyi öldüren askerlerine ‘övgüler yağdırdı’.

Başbakan Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, 16 göstericiyi öldüren, bini aşkın kişiyi de yaralayan güvenlik güçlerinin ‘İsrail sınırlarını başarıyla koruduğu ve vatandaşlara Hamursuz Bayramı’nı (Pesah) sakin bir şekilde kutlama fırsatı verdiği’ kaydedildi.

Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ise, uluslararası toplumun yanı sıra ülke içi muhalefet ve insan hakları örgütlerinin göstericilerin öldürülmesi konusunda soruşturma açılması çağrılarını reddetti. Ordu radyosuna konuşan Lieberman, “Askerlerimiz gerekeni yaptı. Bence tüm askerlerimiz madalyayı hak ediyor. Soruşturma komisyonuna gelince, bu olmayacak” dedi.

‘Kiralık göstericiler’

Sayıları 40 bini bulan göstericilerin yüzde 90’ının Hamas üyesi ya da örgütün parayla kiraladığı kişiler olduğunu öne süren Lieberman, “Ordu bir dahaki sefere daha sert şekilde cevap verebilir. Elimizdekileri kullanmaktan çekinmeyiz” şeklindeki sözleriyle Filistin tarafını tehdit etti. Filistinlilerin, şu anda İsrail içinde kalan bölgelere mültecilerin ve onların akrabalarının dönüş hakkı için başlattığı ‘Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’nün organizasyon maliyetinin 15 milyon doları bulduğunu savunan Lieberman ardından sunucuya, “Bu parayla ne kadar ilaç satın alınabileceğini biliyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

Haberin Devamı

Yaklaşık 6 hafta sürmesi planlanan protesto eylemleri sırasında yüzlerce gösterici, İsrail’in sınırdan uzak durulması yönündeki çağrılarını reddetmişti. Eylemciler askerlere taş ve molotof kokteyl atmış, İsrail askerleri ise gerçek mermi, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile yanıt vermişti.

‘Çoğu Hamas üyesi’

İsrail yönetimi, gösteriler sırasında ölen kişilerden 10’unun, Hamas militanı olduğunu iddia etti. Hamas’tan yapılan açıklamadaysa, bahsi geçen kişilerden 5 tanesinin, örgütün silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’na üye olduğu belirtildi.

Bu arada İsrailli yetkililerin, öldürülen Hamas üyelerinde Masad Salul’un cesedini Filistin tarafına teslim etmeyi reddettiği kaydedildi.

Haberin Devamı