Gazete Vatan Logo

‘Maç ortasında kural değişmez’

YSK’nın ‘mühürsüz’ oyları geçerli sayması CHP’yi harekete geçirdi. 2,5 milyon geçersiz oyun geçerli sayıldığı öne sürülürken CHP lideri Kılıçdaroğlu “Bu sonuçlar şaibeli. En az yüzde 50 ‘hayır’ diyor” dedi ve ekledi: “Maç yapılırken maçın ortasında kural değişmez. YSK seçimi tartışmalı hale getirdi.”

‘Maç ortasında kural değişmez’

Üç büyük şehir olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de ‘Hayır’ oyları öne geçerken, CHP Genel Merkezi, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yaptığı “Bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler üzerine bugün toplanan Yüksek Seçim Kurulu sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar vermiştir” açıklamasıyla harekete geçti. CHP’li vekiller boş pusulalara ‘evet’ oyu basılan görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 21.15’te parti genel merkezine geçerek, kurmaylarını olağanüstü bir Merkez Yüksek Kurulu (MYK) toplantısına çağırdı.

CHP’li milletvekili Erdoğan Toprak, CHP lideri ağzından ilk açıklamayı “Kılıçdaroğlu bu sonuçların şaibeli olduğunu söylüyor” sözleriyle duyurdu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, basın toplantısında ise “Bu referandum bir gerçeği ortaya çıkardı, toplumun en az yüzde 50’si buna ‘hayır’ diyor. Dolayısıyla bu anayasa değişikliği ve onun oluşturduğu bütün anayasa bir anlamda bir toplumsal uzlaşma belgesi olma niteliğini büyük ölçüde yitirmiş durumda” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Maç yapılırken maçın ortasında kural değişmez, evrensel kuraldır bu. YSK maçın ortasında, üstelik zarflar açıldıktan sonra kuralları değiştiriyor, üstelik yasalara aykırı olarak değiştiriyor. Bunu doğru bulmuyoruz, asla kabul etmiyoruz. YSK bu seçimi tartışmalı hale getirdi.”

Haberin Devamı

‘Yüzde 60’ına itiraz edeceğiz’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise “İki buçuk milyona yakın geçersiz sayılması gereken oy kabul edilmiştir” diyerek seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini duyurdu. Aksünger yaptığı açıklamada ‘manipülasyon yapıldığını’ öne sürdü. Aksünger, “İki buçuk milyona yakın geçersiz sayılması gereken oy kabul edilmiştir. Bütün müşahitlerimiz engellenmiştir” diyerek şöyle devam etti: “Kürt siyasal hareketinin müşahitleri dışarı çıkarıldı. Devlet eliyle bir evet operasyonu yapılıyor. Son rakamlar girene kadar ayrılmayacaklar. Şunu bilsinler ki sonunda hakkımızı alacağız. Bu kendini devlet zannedenler kaybedecek. İstedikleri kadar balkon konuşması yapsınlar. Hiçbir arkadaşımız seçim kurulundan ayrılmasın. Şimdiden herkese hayırlı olsun diyorum.”

Haberin Devamı

‘Bu bir devlet kıyımıdır’

“Şu anda devlet eliyle bir ‘Evet’ operasyonu yapılıyor. Bu tamamen bir devlet kıyımıdır” ifadelerini kullanan Aksünger, “Halk iradesine karşı bir devlet kıyımıdır. Bu seçim daha bitmedi. Oy hırsızlığının zemini yapılıyor. Bizim gözümüzde şu anda 2 buçuk milyon sıkıntılı oy var. Bu tamamen geçersizdir. Tüm örgütlerimiz sandıklara itiraz ediyorlar. Şekil şartının dışında içeriği de itiraz edeceğimiz şu anda yüzde 37’ye yakın sandık var neredeyse. Şekil şartıyla birlikte yüzde 60’ı bulacak YSK’da devletin güdümünde olduğu için kendine göre kendi devletininkini legalize etmeye çalışıyor yargısal olarak.”

‘YSK 45 dakika bize veri aktarmadı’

CHP’den başka bir itiraz ise veri akışına oldu. CHP’li milletvekilleri YSK’nın kendilerine 45 dakika boyunca veri aktarmadığını söyleyerek, “Niye aktarmadığını araştırıyoruz. Bizim sistemimiz ayaktayken YSK’nın sistemi çöktü. Bundan dolayı seçim daha bitmedi” açıklaması yaptı.”

Haberin Devamı

‘Moralinizi bozmayın’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, seçim sonuçları gelmeye başlarken, sosyal medya hesabından “Anadolu Ajansı bekleneni yapıyor. Lütfen televizyona bakıp kimse moral bozmasın. Sandıklara sahip çıkmaya devam edelim” çağrası yaptı. CHP Grup Başkanvekili Özel, ilginç bir totem yaparak 1101 numaralı sandıkta saat 11.01’de oy kullanmıştı.

‘Yargıya taşıyacağız’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, oy pusulalarının getirildiği Antalya Adliyesi çıkışında “Türkiye’de hukukun gereğini yapacağına inancımız tam. O yüzden YSK’nın aldığı son dakika kararları yargıya taşınacak.” dedi ve ekledi: “Şu anda Genel Merkezimizin kayıtlarına göre, ‘hayır’lar önde. ‘Hayır’ın oranı yüzde 50,98.”

‘Meşruiyetine şüphe düştü’

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz pusula ve zarflardaki oyları da geçerli sayma kararına muhalefetten itiraz yükseldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Bu karar seçim meşruiyetini şüpheli duruma getirmiştir” dedi ve şunları kaydetti: “Sayımlar başladıktan sonra Ak Parti temsilcisinin itirazını dikkate alarak mühürsüz oy pusulalarının ve zarfların geçerli olacağına karar vermiş ve bunu duyurmuştur. Bu seçimlerde sahteciliğe YSK eliyle izin verilmesi demektir” açıklaması yaptı ve ekledi: “YSK derhal bu hatadan dönmeyi ve en azından şu aşamadan seçimlerin yargı güvencesi altında yapılacağı kanaatini yeniden tesis edecek adımlar atmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

‘Hesaplaşma oylaması’

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, oyunu Barbaros İlkokulu’nda eşi Olcay Baykal ile kullandı. Baykal, “Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendisiyle kendi tarihiyle ve geleceğiyle bir anlamda hesaplaşma oylaması. Umarım Türkiye’mizi derin sıkıntılara sürükleyecek bir tabloyla karşı karşıya kalmayız. Bu sorun ve sıkıntılar anayasadan kaynaklanmıyor” diye konuştu.