Gazete Vatan Logo

‘Lise terk’leri önleme projesi!

Türkiye’nin okul terkinde Avrupa birincisi olmasından yola çıkan “Liseden Üniversiteye Gençler Birlikte’’ ekibi, okulu bırakma riski yüksek olan 52 öğrenciyle çalıştı, 45’ini okulda kalmaya ikna etti

‘Lise terk’leri önleme projesi!

Avrupa Komisyonu tarafından 2013 yılında yapılan araştırmada okul terki oranında Türkiye, yüzde 39.6’yla 35 Avrupa ülkesi arasında ilk sırada yer alıyor. Öğrencilerin okulu terk etmesindeki en önemli faktörler ise aile, sosyal çevre, sosyoekonomik durum ve özgüven olarak gösteriliyor. Bu kapsamda Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama Araştırma Merkezi (SOYAÇ)ve Maltepe Kaymakamlığı tarafından “Liseden Üniversiteye Gençler Birlikte’’ projesini gerçekleştirildi.

52 öğrenci seçildi

Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerinin desteğiyle İstanbul’da disiplin cezaları, kısa süreli uzaklaştırma ve okul terkinin yüksek olduğu bir meslek lisesi pilot okul olarak seçildi. Okul terki riski yüksek olan, 15-17 yaşlarında 52 öğrenciyle birlikte atölye ve akran desteği çalışmaları yapıldı. Projede psikolojik rehberlik ve danışmanlık bölümlerinde eğitim alan 55 öğrenci ve sosyal hizmet bölümünden 4 öğretim görevlisi de yer aldı. Her üniversite öğrencisi bir lise öğrencisiyle eşleştirildi.

Haberin Devamı

Akran desteği verildi

Proje kapsamında okul riski olan öğrenciler okul terki, görüşme teknikleri, duygu düzenleme becerileri, sosyal öğrenme gibi konularda 30 saatlik bir eğitim aldı. Üniversite öğrencileri eşleştikleri her öğrenci ile her Cuma 30 dakika boyunca bireysel görüşmeler yaptı. Grup destek çalışmalarında ise 1,5 saatlik sürede tiyatro, fotoğraf, drama, gibi etkinlikler yapıldı.

5 öğrenci okulu bıraktı

Yapılan araştırma sonucunda 2015 yılında okul terki riski olan 49 çocuktan 21’inin okulu bıraktığı, bu sayısının projenin ilk döneminde 32’ye düştüğü saptandı. 2017 Haziran ayında elde edilen sonuçlarda ise okul terki riski bulunan 52 öğrenciden 5’inin okulu bıraktığı görüldü. Proje koordinatörü Yard. Doç. Dr. Özden Bademci, “Çalışmalarımızda çocukların akran desteği ve kendilerine olan güven duygularının gelişmesiyle okulda kalma oranlarının yükseldiğini gördük. Proje sayesinde öğrencilerin yüzde 90’ı okulda kalacak” dedi.