Gazete Vatan Logo

'Libya'da Türk firmaları yağmalandı'

Libya’da şantiyeler basıldı, Türklerin 1.5 milyar $’lık işi durdu...

Bingazi ve çevresinde yaşanan olaylar sırasında Arsel, Sistem, Özaltın ve Mesa’nın şantiyelerinde yağma olduğu açıklandı. Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, şantiyelerin yerel bekçilere bırakıldığını belirterek, Türklerin sadece Bingazi’deki projelerinin değerinin 1.5, ülke genelinde ise 5 milyar doları bulduğunu açıkladı.

Libya’da Muammer Kaddafi’nin 42 yıllık iktidarını sarsan ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi’deki olaylar Türkleri de vurdu. Bingazi ve Derne’de Türk inşaat şirketlerinin şantiyeleri yağmalandı. Sadece Bingazi, Derne ve çevresinde yaklaşık 1.5 milyar dolarlık proje üstlenen Türk inşaat şirketlerinin çalışanlarının tahliyesine başlanırken olayların Trablus’a ulaşması halinde ülke genelinde Türklerin 3.5 ile 5 milyar dolar arasında değişen projeleri de riske girmiş olacak.



Devlet Bakan Zafer Çağlayan, Brüksel’deki temasları sırasında Libya’da faaliyet gösteren Özaltın, Mesa, Sistem ve Arsel firmalarının şantiyelerinde yağma olduğunu, bu konuda önceki günden beri Libya ile yoğun temas halinde olduğunu açıklarken, “Trablus’da hiçbir sorun yok, günlük yaşam devam ediyor ancak Bingazi’deki eylemlerde firmalarımızın şantiyelerinde hem yağmalama hem talan olmuş. Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı Bingazi’deki Libyalı dostlarının evlerine sığınmış, bir kısmı da güvenlikli alanlara geçmişler” dedi. Bakan Çağlayan, Türk vatandaşlarının bölgeden tahliyesine başladıklarını da açıkladı.

Yaşananları değerlendiren Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, şu anda Bingazi, Derne ve çevresindeki olaylar nedeniyle can emniyetinin olmadığını, bu yüzden tahliyelerin başladığına dikkat çekerek, “Türk şirketlerimiz o bölgede ağırlıklı olarak konut, altyapı ve renovasyon projeleri yapıyordu. Yağmalama olayları nedeniyle Türk devletinin gönderdiği uçaklarla tahliyeler başladı. Şantiyeler mahalli idarelerin, oradaki Libyalıların bekçiliğine bırakılıyor“ dedi.

Olayların Bingazi ve çevresinde etkili olduğunu ama Trablus’ta işlerin devam ettiğini aktaran Takla, “Libya’da önemli olan olayların Trablus’a sıçramaması ve güven ortamanın hızla sağlanması. Çünkü şu anda bankalar çalışmıyor, gıda temini, nakliye gibi problemler de yaşanabilir” uyarısı yaptı. Takla, Bingazi ve çevresinde Türklerin üstlendikleri proje büyüklüğünün yaklaşık 1.5 milyar dolar olduğunu, bu rakamın Libya genelinde 3-5 milyar dolara çıktığını aktardı.

Rönesans da olayların sıçramadığı Trablus’un aralarında olduğu 6 şehirde 2 milyar $’lık proje üstlendi.

Konuttan baraja Türkler yapıyor

* Bingazi’deki yağmalama olaylarında şantiyeleri basılan ve yağmalanan Arsel, Sistem, Mesa ve Özaltın şirketleri ağırlıklı olarak konut, baraj, üniversite ve altyapı projeleri yürütüyor.

ARSEL: Yurtiçi ve yurtdışında toplu konut, gölet ve altyapı inşaatlarına yoğunlaşan Arsel İnşaat’ın Libya’da devam eden projeleri, Al-Marj Üniversitesi kampüs inşaatı, bin 336 konut ve altyapı düzenlemeden oluşan Al-Marj toplu konutları inşaatı, Derne ve Bu Mansur Barajları rehalitasyonu, Bingazi kanalizasyon şebekesi inşaatı, Abu Shaybah ile Al Rumman barajı inşaatları olarak sıralanıyor.

SİSTEM: Rusya, Kazakistan, Tacikistan gibi ülkelerde de projeler yürüten şirket, inşaatın yanı sıra renovasyon bölümüyle de ön plana çıkıyor. Şirketin Libya’da Derne’de villa ve konut projeleri bulunuyor. Garyounis Üniversitesinin ilk aşama binalarının bakım ve yenilemesini üstlendi.

ÖZALTIN: Konut, altyapı, gölet ve tesis inşaatlarında uzmanlaşan Özaltın İnşaat Derne’de şehrin altyapı inşaat işlerini üstlenmiş durumda. Şirketin üstlendiği projenin değeri ise 363.4 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.

Şantiyeye 2 kez geldiler, 15 milyon $’lık zarar verdiler

Derne Ömer Muhtar Üniversitesi’nin inşaatını yürüten Derne şantiyesinin Cuma günü akşam saatlerinde Libyalı göstericilerin saldırısına uğradığını, önce ofis binasını yağmaladıklarını, bir süre sonra gittiklerini ama saat 20.00’de daha kalabalık bir gösterici grubunun şantiyeye ikinci saldırıyı gerçekleştirdiğini belirten Mesa Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Can Aynagöz, “Şantiye önce yağmalandı ardından yakıldı” dedi. Olaylar sırasında yaralanan ya da ölen olmadığını açıklayan Aynagöz, “Şantiyemizde bulunan 220 Türk işçi bölgede, güvenli noktalara yerleştirildi, bölgeden tahliyeleri için yerel yönetim, Türk Elçiliği, Dışişleri Bakanlığımız ve diğer yetkililerle koordineli çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu. Bölgedeki çalışmalarını tekrar güvenlikli bir hale gelip istikrar kazanıncaya kadar durduklarına aktaran Aynagöz şunları söyledi: Mesa 1981 yılından bu yana Libya’da birçok proje hayata geçirdi. 200 milyon dolar büyüklüğündeki Derne Ömer Muhtar Üniversitesi inşaatı da 2 yıldır sürüyordu. Şantiyede, 220’si Türk toplam 450 işçi bulunmaktaydı. Olay sırasında ortaya çıkan zarar, yaklaşık 15 milyon dolar civarında.”

İsviçre’de Mübarek’in hesapları dondu

MISIR’DA iktidarını yitiren Hüsnü Mübarek’e bir darbe de İsviçre’den geldi. İsviçre Hükümeti, ülkede gizli mevduatları bulunan Mısır’daki eski rejimin önde gelen isimlerine ait on milyonlarca İsviçre Frangı’nı bulan hesabın dondurulduğunu duyurdu. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında sadece, “Hükümetin geçen cuma günü işaret ettiği kişilere ait” on milyonlarca franklık hesabın dondurulduğu kaydedildi. Hükümet geçen hafta, eski Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, eşi, 2 oğlu ve eşleriyle NDP’den 5 önde gelen siyasetçiye ait ‘muhtemel mevduatların’ dondurulacağını belirtmişti.

Haberin Devamı