Gazete Vatan Logo

'Laikliğe takılıyoruz, asıl elden giden...'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün İstanbul Sanayi
Odası (İSO) Meclis Toplantısı’nda sanayicilerle biraraya geldi. Toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, “Bunlar büyümeyi sıcak paraya emanet ettiler. Biz büyümeyi sanayiciye emanet etmek istiyoruz” dedi

İSTANBUL’DA dün sanayicilerle biraraya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçici süreçler ve geçici rahatlatmaların aldatıcı olmaması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Sanayici bunu görüyor, riski de görüyor ve ’önlem alın’ diyor. Ama kim önlem alıyor? Eğer önlem almazsak sorun daha da büyüyecektir” diye konuştu. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) dünkü Meclis Toplantısı’na katılan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bunlar büyümeyi sıcak paraya emanet ettiler. Biz büyümeyi sanayiciye emanet etmek istiyoruz” dedi. “Önce insanın karnı doyacak” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, “Karnı doyacak ki komşusunu düşünsün, karnı doyacak ki komşusu dışında mahallesini, Türkiye’yi düşünsün, televizyon izlerken Afrika’daki açları
düşünsün. Önce insanımızın karnını doyuracağız. Nasıl? Sanayiyle, üreterek...

Üreteceğiz ki herkesin karnı doysun” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, her şeyin temelinin hukuk olduğunu belirterek, güçler ayrılığı ilkesinin güçlü olduğu toplumda demokrasinin gelişeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Biz laikliğe takılırız ve orada kalırız. Asıl elden giden sosyal hukuk devleti... Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal hukuk devleti olduğuna kimse beni ikna edemez” dedi.

Enerjiye yatırım şart

2023’ün Türkiye’sinde kişi başına gelirin 20-25 bin doları bulması için ülkenin bir eksiğinin bulunmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enerjide her yıl 3.5 milyar dolarlık yatırım yapmak zorundayız. Geriye dönüp baktığımızda, 8 yılda hangi tarihte ne kadar enerjiye yatırım yapıldı? Ekonomik kriz olmasaydı enerji kesintileriyle karşı karşıya olacaktık. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yasa tasarısı parlamentonun tozlu raflarında bekliyor. Israr ediyoruz, ’getirin’ diye, gelmiyor. Niçin gelmiyor? Kendimiz üretmek, kendimiz yapmak zorundayız. Enerji bağımlılığımızı en azından rahat aşabileceğimiz oranlara indirgemek zorundayız.” Kılıçdaroğlu, sanayicilerin enerji fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi olduklarını dile getirerek, sözlerinişöyle sürdürdü:

“Ama size bir sürprizim var. Sizler nükleer santralle ilgili anlaşmayı hiç incelediniz mi? Dünyanın en pahalı enerjisini yakın bir gelecekte alacaksınız. Bugüne dua edeceksiniz. Yargı iptal etmesin diye uluslararası anlaşma yaptılar. Dünyanın en pahalı nükleer santralinden en pahalı elektriğini satın alacaksınız.


‘Elektrikte TRT payını kaldıracağız’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TRT payının neden kaldırılmadığını, niçin sanayiciye bu faturanın çıkarıldığını sorarak, “Söz veriyoruz biz bunu kaldıracağız, böyle olmaz” dedi. Diğer ülkelerin sanayicilerine yaptıklarını Türkiye’nin de uygulaması gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, sanayiciden ayrıca TRT payı alındığını da anımsattı. Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin seçim bildirgeleri ve programlarında “TRT’nin aldığı elektrik payının kaldırılacağı”nın yazdığını vurgulayarak, Plan Bütçe Komisyonu üyesi iken bunu Meclis’te defalarca hatırlattığını söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “TRT payı neden kaldırılmaz? Niçin sanayiciye bu fatura çıkarılıyor? TRT, İngiltere’nin BBC’si gibi gerçekten saygın bir kanal olsa itirazımız olmaz.

Hadi diyeceğiz ki ’bu faturayı ödüyoruz ama bu TRT farklı bir TRT’... Yurttaşın bağımsız haber alması, özgür haber alması da söz konusu değil. Sadece bu iktidar için söylemiyorum, pek çok iktidar döneminde iktidarların borazanı görevini üstlenmiştir. Doğru değildir. Benim vergimle bana karşı yayın yapamaz. Söz veriyoruz, biz bunu kaldıracağız, böyle olmaz. Özel televizyon kanallarına elektrik payı mı veriyorlar? Hayır, hepsi şakır şakır yayın yapıyorlar. Niye TRT’ye veriyoruz? Oralar birilerinin çiftliği olsun diye mi? Onun için kamu yapıyorsa özel sektörle aynı koşullarda aynı rekabet ortamında yapmalı.”

Küçük: Sıcak para ile çöken dinamikler var

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Ekim ayı Meclis Toplantısı’nda yaptğı konuşmada, Türkiye ekonomisinde bir yanda sıcak para girişi ile ayakta kalan, diğer tarafta yine sıcak para girişiyle çöken dinamikler bulunduğunu söyledi. Küçük, 2010 yılında sanayi üretimi, büyüme ve bütçe performansının olumlu seyrettiğini ve bunun Türkiye ekonomisine yönelik beklentileri hem içeride hem de dışarıda yükselttiğini belirtti. Küçük, kurlarla birlikte sanayicinin de ihracatta rekabet gücünün gerilediğini vurguladı

Haberin Devamı