Gazete Vatan Logo

‘Kuvvetler ayrılığı daha belirginleşti’

Anayasa değişikliğinden memnuniyetini dile getiren Danıştay Başkanı Güngör, CHP liderine de “Kararlarımızın bilimsel eleştirilerine açığız” yanıtı verdi

‘Kuvvetler ayrılığı daha belirginleşti’

Danıştayın 149’uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Danıştay Konferans Salonu’nda tören düzenlendi. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör törendeki konuşmasında, çağdaş demokrasilerde anayasanın, devlet iktidarının sınırlandırılmasına yarayan bir araç niteliği taşıdığını ifade etti. Güngör, sınırlandırmanın en etkili yolunun kuvvetler ayrılığı ilkesi olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Tarafsız ifadesi eklendi’

“Egemenliğin kaynağı olan millet, yani milli irade bütün kuvvetlerin dayanağını oluşturmaktadır. Tek ve bölünmez devlet kudretinin parçası olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirlerini dengelemesi, denetlemesi anayasal devlet düzeninin ve demokrasinin vazgeçilmez ilkelerindendir. Anayasamızda kuvvetler ayrılığı ilkesi, erkler arasında bir çatışmanın değil, işbirliği ve uyumun ifadesi olarak benimsenmiştir. 16 Nisan 2017 tarihinde halk oylamasına sunulan ve kabul edilen değişiklikle Anayasamızda var olan kuvvetler ayrılığı ilkesi, daha da belirgin hale getirilmiştir. Yine bu değişiklikle anayasanın 9. maddesine, yargının tarafsız olduğu ifadesi eklenmiştir. Kararların, bağımsız mahkemelerce, tam bir tarafsızlık içinde verilmiş olması ve bu durumun dışa yansıması, görünür ve bilinir olması gerekmektedir.”

Haberin Devamı

‘Şerden hayır çıktı’

Güngör ayrıca, “Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilanı ve bu süreçte kabul edilen KHK’ların amacı, devletin kurumlarını terör örgütü mensuplarından arındırmak ve demokrasiyi korumak olup, kişilerin hak ve özgürlüklerine, amaç dışında herhangi bir sınırlama getirilmemiştir” ifadesini kullandı. 15 Temmuz darbe girişmi sonrası yargıda yaşanan temizliğe de değinen Güngör, “Bugün itibarıyla yargının, 15 Temmuz öncesine göre daha sağlıklı bir yapıya kavuştuğu açıkça ortadadır. Yaşanan şerden bir hayır çıkmış ve bunun sonucunda yargı, kendi özüne dönmüştür” dedi.

‘Ölçüsüz eleştiri zarar veriyor...’

Danıştay Başkanı Güngör, isim vermeden CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine de yanıt verdi: “Yargı kararları ve yargıçlar eleştirilirken idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemelidir. Kararlarımızın bilimsel eleştirisine açığız. Ancak yargı kararları, taraf menfaatlerine göre değil, objektif, bilimsel ve hukuki kriterlere göre değerlendirilmelidir. Ne yazık ki, kimi zaman algı oluşturmak amacıyla sübjektif, haksız, ölçüsüz eleştiri ve değerlendirmeler, yargının saygınlığına zarar verici olmaktadır.”

Haberin Devamı

Tokalaştılar konuşmadılar

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kapıda karşıladı. Erdoğan, protokol sırasında CHP lideri Kılıçdaroğlu ile de tokalaştı. Ancak tokalaşma sırasında Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun birbirlerinin yüzüne bakmamaları dikkati çekti.