Gazete Vatan Logo

‘Kuvözden çıkarıp getirin pasaportunu verelim!’

Marmaris’te Azeri Narmın Hasanlı’nın bebeği altı aylık dünyaya geldi. 700 gramlık bebeğe pasaportu olmadığı için günlük 800 TL ücret çıkartılınca Hasanlı ailesi Azerbaycan elçiliğine gidip pasaport almak istedi. Elçilik ise ‘bebeği Ankara’ya getirin’ dedi.

‘Kuvözden çıkarıp getirin pasaportunu verelim!’

Beş yıl önce Azerbaycan’dan Türkiye’ye çalışmak için gelen Rauf Hasanlı, bir turizm firmasında işe başladı. Bu sürede çalışma iznini de alan Rauf Hasanlı eşi Narmin Hasanlı’yı da Türkiye’ye getirdi. Hasanlı ailesi kız sahibi olacak olmanın heyecanını yaşarken Marmaris Devlet Hastanesi’ne kaldırılan anne için doktorlar ‘iki saat içinde müdahale edilmez ise anne de bebekte ölür’ uyarısı yaptı. Ama o süreçte, Aydın, Muğla ve Nazilli Devlet Hastaneleri’nde acil müdahele için yer bulunamadı. Bunun üzerine genç kadın ilk etapta müdahale yer bulunabilen Denizli’deki özel bir hastaneye yatırıldı.

Hastanede yapılan müdahalede 700 gram olan kız bebek alınarak yaşam destek ünitelerine bağlandı. Kuvözde yaşam mücadelesi veren minik bebek için 28 günlük ücret SGK tarafından karşılandı. Bebek de Denizli Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Tedavinin sürmesi için küçük bebeğin pasaportunun olması gerektiği belirtilince aile küçük kızlarına pasaport çıkartmak için Ankara’nın yolunu tuttu. Baba Hasanlı, iddiasına göre Azeri Büyükelçiliği’nden “Çocuk buraya gelmez ise pasaportu üç aydan önce gelmez. Bebeğin buraya gelmesi şart yanıtını” alınca 700 gr’lık Arzu bebek pasaport sorunuyla baş başa kaldı.

Haberin Devamı

Baba Rauf Hasanlı, pasaportu çıkartamayınca sevk olduğu devlet hastanesi de bebeğin SGK tarafından tanınması halinde masraflarını karşıladığı yanıtını verdi. Ve aileye kuvözde kalacağı her gün için 800 TL masrafının olduğu belirtildi. İl Göç İdaresi de bebeğe yabancı kimlik numarasını oturma iznine bağlı olarak veremeyeceğini söyledi. Bir yandan çocuklarının tedavisiyle uğraşan aile kendi elçiliklerinden kaynaklanan pasaport sorunu için Azeri yetkililerden yardım bekliyor.