Gazete Vatan Logo

‘Kutup soğuğu’ deniz havası oldu!

Kuzey Kutbu’nun bazı bölgelerinde ortalama eksi 50’lerde görülen sıcaklıklar 2016’da 36 derece daha yüksek çıktı!

‘Kutup soğuğu’ deniz havası oldu!

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Meteoroloji Örgütü, 2016 yılının ‘en sıcak yıl’ olarak tarihe geçebileceğini açıkladı. Yetkililer, bu yılın ocak ve ekim ayları arasındaki küresel ortalama sıcaklık artışının 1,2 santigrat dereceye ulaştığını duyurdu. Kuzey Kutbu’nun bazı bölgelerinde ortalama -50’lerde görülen bazı bölgelerdeki sıcaklıklar 2016’da 36 derece daha yüksek çıktı. Büyük Okyanus’ta görülen ‘El Nino’nun sıcaklık değerlerinde etkisi olduğu düşünülürken, uzmanlara göre sıcaklıkların yüksek seviyelerde seyretmesinin en önemli nedeni, karbon salınımı. Örgütün raporuna göre, atmosferdeki sera gazsalınımı 2016 yılında yükselme eğilimini korurken, Kuzey Kutbu’ndaki buzullar önemli ölçülerde eridi, Grönland’da yer alan adasındaki buz tabakası bu yıl hayli erken eridi. Örgüt, ölçümlerinde 1961-90 yılları arasındaki ortalama sıcaklık seviyesini esas alıyor.

Eylül 2016’ya kadar olan dönemde ölçülen küresel sıcaklık değeri, bu taban ortalamasından 0,88 santigrat derece daha fazla. 2015 yılında ise, taban ortalaması 0,77 santigrat dereceyle aşılmıştı.

Haberin Devamı

Yeni rekor

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas rapora ilişkin “Yeni bir yıl, yeni bir rekor” derken, iklim değişikliği nedeniyle olağanüstü hava olaylarının sıklaştığını ve etkilerini artırdığını söyledi. Sıcaklık dalgaları ve sellerin daha düzenli hale geldiğini aktaran Taalas, deniz seviyelerindeki yükselişlerin tropik hortumlara bağlı fırtına kabarmalarını da tetiklediğini ekledi. Kasım’da yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması, küresel ısınma artışının 1,5 santigrat derecenin altında tutulmasını şart koşuyor.