Gazete Vatan Logo

‘Kürt sorunu yoksa süreç niye var?’

HDP lideri Demirtaş, “Artık Kürt sorunu yoktur” diyen Erdoğan’ın seçim atraksiyonu yaptığını söyledi ve “Kürt sorunu yoksa hükümet hangi adımları niye atıyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün HDP Genel Merkezi’nde, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu heyetini kabulü öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Artık Kürt sorunu yoktur. Daha ne istiyorsunuz? Cumhurbaşkanı da çıktı. Başbakan da çıktı” sözlerini değerlendirdi.

Asma tartışması

Erdoğan’ın seçim yaklaştıkça, seçime dönük propaganda amaçlı bir gündem oluşturmaya çalıştığını belirten Demirtaş, “Her seçim dönemi denediği ve tekrarladığı bir mevzudur. Göreceksiniz, yakın zamanda, Abdullah Öcalan’ı astın asmadın tartışması da başlatacaktır. Bunlar seçim öncesi, seçime dönük, milliyetçi oylara dönük söylemlerdir. Çok da Cumhurbaşkanının içinden geldiği gibi konuştuğu dönemler değil seçim dönemleri” dedi.

İmralı’dan Abdullah Öcalan’ın Nevruz mesajının yazılı yerine, bu defa sözlü veya görüntülü olması yönünde tartışmalara da dikkat çeken Demirtaş, hükümetin tüm bu tartışmaları kendilerinin ortaya attığını iddia ettiğini ancak bunun öyle olmadığını söyledi. Demirtaş, şunları söyledi:

Haberin Devamı

'Çıkışta inkar ediliyor’

“Bu uzun süredir İmralı’da konuşulan bir konu. Hükümet, karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar misali... İmralı’da söylenen her şeyi, İmralı’da çıkışta inkar ediyor. Bu da hükümetin güvensizlik mevzusunda kendi durumunu daha da derinleştiriyor ve daha da ciddi bir kriz haline dönüştürüyor. Bu ülkenin her şeyden önce barışa ihtiyacı var. Akan kan durmuşken, bunu kalıcı hale getirmek hepimizin boynunun borcudur. HDP olarak, AKP’nin hiçbir politikasına, barış ve özgürlük konusundaki politikasına güvenmiyoruz.”

‘Seçim atraksiyonları’

Sürecini pozitif ilerlemesi için bir hafta içinde adım atılmasını beklediklerini kaydeden Demirtaş, şöyle devam etti: “Bugüne kadar, 2 yıldır savsaklanan adımlar var. Bu hafta içinde, bu adımlar atılır mı bilemiyoruz? Atılırsa iyi olur. Sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından iyi olur. Fakat şunu da merak ediyorum doğrusu. Kürt sorunu yoksa hükümet hangi adımları niye atıyor. Süreci niye yürütüyor. Onları da Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı’na sorması lazım. Kendi aralarında nasıl bir rol dağılımı yaptılarsa artık. Birisi ‘Kürt sorunu yok’ diyor, öbürü ‘Kürt sorunun çözmek için adım atacağız’ diyor. Bunların tamamı seçim öncesi atraksiyonlardır.”

Haberin Devamı

Sekreterya mutabakatı

Demirtaş, Öcalan’a sekreterya görevi yapacak İmralı’ya nakledilen beş mahkumla ilgili isimlerin netleşip netleşmediğine yönelik soruyu ise, “Tartışılan birkaç mahkumun nakledilmesi durumu var. Nihayetinde bir mutabakatla belirlenen isimlerdir. Hem giden kişilerin güvenliği hem İmralı’da Sayın Öcalan’ın güvenliği, tüm bunlar bütünlüklü olarak önerilmiş isimlerdir. Kamuoyunda bazı isimler tartışılıyor. Bunlar tümüyle doğrudur diyemem ama birkaç gün içinde netleşince sizi bilgilendiririz” diye yanıtladı.

Alevi örgütünden seçim desteği
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, HDP lideri Demirtaş ile görüşmesinin ardından HDP’ye desteğini açıkladı. Öker, “Türkiye’nin bugüne kadar çektiği sıkıntılardan kurtulması, Türk-İslam sentezi yerine çok uluslu ve kültürlü toplumun Türkiye’de hedeflenmesi ve Alevi sorunlarından kurtulunabilmesi açısından HDP ile Aleviler arasında stratejik ortaklık olduğunu gördük” dedi. Bu çerçevede, Avrupa’da yaşayan Alevilerin beklentilerini tespit etmek amacıyla hafta sonunda Franfurk’ta, 265 şube başkanını toplantıya çağırdıklarını dile getiren Öker, delege ve temsilcilerin yüzde 99,9’unun, seçim sürecinde HDP ile stratejik iş birliği yapılması için Alevilerin yanında olması gerektiği kararı çıktığını belirtti.

Haberin Devamı