Gazete Vatan Logo

‘Kürt sorunu kadar Türk sorunu da var’

BİLGESAM tarafından hazırlanan raporda çarpıcı tespitler...

BİLGESAM tarafından hazırlanan “Demokratik Açılım ve Toplumsal Algılar” isimli raporda çözüm önerileri sıralanırken, çarpıcı tespitler de yer aldı:

Türkiye’de bir Kürt sorunu kadar, bu sorunun çözümünün önünde kin ve düşmanlıkları besleyen algılara dayalı bir Türk sorunu var...

Kamuoyunda “Akil Adamlar” olarak bilinen ve yönetiminde emekli büyükelçiler ve generallerin bulunduğu BİLGESAM tarafından hazırlanan “Demokratik Açılım ve Toplumsal Algılar” isimli raporda, sorunun çözümüne ilişkin öneriler ve çarpıcı tespitler bulunuyor. Kürt sorununun çözümü için öncelikle “demokratik ve özgürlükçü bir anayasa” ile “yeni bir yerel yönetimler yasasının” hazırlanması ve seçim barajının düşürülmesi önerilerinde bulunuldu. Raporda, çözüm önerileri şöyle sıralandı:

* Yeni ve özgürlükçü bir anayasa hazırlansın.
* Yerel yönetimler yasası hazırlansın.
* Seçim barajı düşürülsün.
* Kürtlerin bağımsızlık talepleri bilimsel toplantılarda tartışılsın.
* Kürtçe seçmeli ders olsun.
* PKKnın üst düzey dağ kadrosunun üçüncü bir ülkeye sığınma ve ikametini mümkün kılacak alternatifler ortaya konulsun.
* Bölgede hizmet kalitesi artırılmalı, kamu görevlilerinin profili konusunda yeni tedbirler alınmalı.

‘Türklerin Kürt algısı’

Raporda, “Türklerin Kürt algısına ilişkin” bilimsel değerlendirmelerde de bulunuldu, tespitler şöyle:

* İnsanların hafızalarında giyimi, davranışları ve şiveleriyle belirgin bir Doğulu insan tiplemesinin var olduğu ve bu tanımın doğrudan Kürtlükle özdeşleştirildiği görülmektedir. Kürt kökenli herkesin batıkadaki Türkler arasında PKK’lı ve bölücü olarak görülmesi yönünde artan bir eğilim mevcuttur.

* Türkiye’de bir Kürt sorunu kadar, bu sorunun çözümünün önünde kin ve düşmanlıkları besleyen algılara dayalı bir Türk sorunu var.

* Batıda yaşayan Türklerin yoğun göç ve batıya yerleşen Kürtlerle berabear yaşama noktasında endişe ve önyargılarının olduğu söylenebilir. Aynı bağlamda, Türkler, (feodal yapı ve şiddet içeren görüntülerle özdeş) göç eden kişilerin batıya taşınmasından ve terörden de endişe duymaktadır.

* Terörle mücadele stratejisinin uzun süre güç kullanma eksenli uygulaması travmatik sonuçlar doğurdu.

Üyelerden 3’ü emekli general

BİLGESAM bünyesinde bulunan Bilge Adamlar Kurulu’nun Başkanlığını Emekli Oramiral Salim Dervişoğlu yapıyor. Kurulun Başkan Yardımcılığını ise Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk ve Emekli Büyükelçi İlter Türkmen yapıyor. Kurulun üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor: Kutlu Aktaş (E. Bakan-Vali), Oktar Ataman (E. Orgeneral), Sabahattin Ergin (E. Koramiral), Orhan Güvenen (Prof. Dr.), Ali Karaosmanoğlu (Prof.Dr.), Sönmez Köksal (Eski MİT Müstaşarı- Emekli Büyükelçi), Çelik Kurtoğlu (Prof. Dr.), Ersin Onulduran (Prof. Dr.), Güner Öztek (E. Büyükelçi), Özdem Sanberk (E. Büyükelçi) Necdet Yılmaz Timur (E. Orgeneral) İlter Turan (Prof. Dr.), Nur Vergin (Prof. Dr.).

Haberin Devamı