Gazete Vatan Logo

‘Kürdistan referandumu iç çatışmaya yol açabilir’

Kuzey Irak’ta Kürt yönetiminin bağımsızlık referandumundaki ısrarına bölgedeki çok sayıda parti ve siyasi grup karşı çıkıyor

‘Kürdistan referandumu iç çatışmaya yol açabilir’

Irak’ın başkenti Bağdat’taki çeşitli siyasi gruplar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 24 Eylül’de referandum kararının yasal zemini olmadığını belirterek, bu adımın ülkede “toprak, sınır ve servet savaşı”na yol açabileceği uyarısı yaptı.

Irak Meclisi’ndeki en büyük grup Şii Ulusal Koalisyonu’ndan Hasan Falih Hazeli, “Bağımsızlık mesajları, Bağdat’tan birtakım siyasi ve maddi kazanımlar elde etmek için şantajdır” dedi. “Referandum konusunda Kürt bölgesinde bile görüş birliği sağlanmış değil” diyen Şii milletvekili Hazeli, bunun ayrıca IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin koltuğunda uzun süre kalmasına yarayacağını söyledi. Hazeli, “Referandum gerçekleşirse ciddi ekonomik ve güvenlik sorunlarına yol açabilir” diye konuştu.

Goran: İyi niyetli değil

Irak meclisinde yer alan Kürt Goran (Değişim) Hareketi Milletvekili Mehmet Emin Bekir de “Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Kürt halkının geleceğini tayin etmesiyle ilgili adımlarını iyi niyetli olarak değerlendiremeyiz. KDP, Kürdistan halkının çıkarını düşünerek bunları yapmıyor, onlar siyasi meşruiyet kazanmanın peşinde. Referandum planları Kürt halkının zararına olur. Kürt halkı referandumu desteklemiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Yasal olmayan hamle’

Bağdat Milletvekili Abbas Beyati, “Tartışmalı bölgeleri de kapsamasına yasal zemin yok. Bu bölgelerde Arap, Türkmen ve Hristiyanlar da var. Referandum, toprak, sınır, güvenlik ve servet savaşına neden olur” dedi. Bir diğer Türkmen Milletvekili Telaferli Nehle Hibabi de aynı tehlikeye işaret ederek, “Referandum, Kerkük, Musul’a bağlı Sehil Ninova ve Telafer’i IKBY’ye katma amacı taşıyor. Buna şiddetle karşıyız” diye konuştu.

‘Referanduma Şimdi Hayır Hareketi’nin kurucusu Şasivar Abdulvahid, geri adım atılmaması halinde Kürtler arasında çatışma çıkabileceği uyarısında bulundu. Abdulvahid, “Bu referandum, açlık ve derin krizlere yol açıp, istenmeyecek bir iç çatışmanın fitilini ateşleyebilir” dedi.