Gazete Vatan Logo

'Kürdistan kurulur mu?'

Avrupa'daki uzmanlar tartıştı...

'Kürdistan kurulur mu?'

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin son dönemdeki özerklik adımları ardından Alman medyasında ’Kürdistan’ tartışması gündeme gelirken, Alman uzmanlar, Ortadoğu’da bağımsız bir Kürt devletini, kısa vadede gerçekçi görmediklerini bildirdi.

Bu konudaki tartışmaya geniş yer ayıran Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Suriye’deki gelişmele üzerine Ankara’nın yoğun diplomasi trafiğine sahne olduğunu, PYD lideri Salih Müslim, ardından, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Türkiye’de temaslarda bulunduğunu hatırlattı. Almanya’nın siyasi analiz dergilerinden Zenith’in, Temmuz-Ağustos kapağında bir Kürdistan haritası yayınlayarak, "Bu ülke h?l? önlenebilir mi?" başlığı atarken, Spiegel Online’nin, 3 gün önce BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ile yaptığı;Kürtlerin Mücadelesi değdi" başlıklı röportaj yayınladığı, Suriye’deki gelişmeler ile Türkiye arasında paralellik olup- olmadığını tartışmaya açtığı belirtildi.

Tartışmalarla ilgili görüşü alınan İsveç’teki Lund Üniversitesi Ortadoğu Araştırmalar Merkezi’nden Prof. Dr. Umut Özkırımlı, PYD’nin PKK’nın içinden çıkmış bir oluşum olduğunu ve bugün itibariyle Türk Hükümeti’nin de bu oluşumla diyalog içinde olduğunu vurgularken, Kürtler’in bulundukları Irak, İran, Suriye ve Türkiye’deki durum ve ihtiyaçlarının farklı olduğunu bu nedenle bölgede, kısa vadede birleşmiş bir Kürt devleti beklenmediğini söyledi. Prof.Dr. Özkırımlı, uzun vadede böyle bir olasılığın mümkün olabileceğini vurgularken şöyle dedi:

"BİR VADEDE OLACAK"

"Arap devrimleri ile birlikte Kürtler yavaş yavaş kendi içlerinde bağımsızlık kurmaya başladı. Bu hareketle Kürtler’e bağımsızlık kapısı aralandı. Kürtlerin önündeki en büyük engel bu dört parça arasındaki çatışma ve kavgalar. Son yapılan kongrede bunu da aşmaya başladılar. Yani bütün Kürtler birbirleriyle konuşup, birlikte hareket etmeye başladı. Günün birinde bağımsız bir ulus devleti biçiminde de olabilir bu; başka bir biçimde de olabilir özerklik, konfederasyon da. Bunu bilemiyoruz. Bir vadede olacak, tabii yakın vadede değil."

Spielgel On Line, BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ile röportaj yayınlarken Suriye ve Türkiye'deki Kürt sorununa ilişkin karşılaştırma yaptı.



AVUSTURYA’DAKİ UZMAN: ÖZERK OLUŞUMLAR OLABİLİR

Ortadoğu’da Kürtler ve siyasi İslam ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Viyana Üniversitesi Siyasal Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Thomas Schmidinger, Bağımsız Kürdistan’dan çok birbirleriyle ilişki içinde özerk Kürt yönetimlerinin daha muhtemel göründüğünü söyledi. Schmidinger, farklı coğrafyalarda pek çok Kürdün uzak bir hedef dahi olsa ‘Kürt ulusal devleti’ hayalini kurduğunu anlatırken, "Ancak, siyasi aktörler realiteyi yani bunun gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu görmekte. Bu noktada gerçekleşebilir olan Kürt nüfusunun yoğun olduğu devletler içinde özerk oluşumlar ve bu özerk oluşumların işbirliği içinde olabileceği bir form" dedi.

"BİRLEŞMİŞ KÜRT DEVLETİ OLASILIĞI DÜŞÜK"

Tartışmalarla ilgili görüşü alınan Alman Bilim ve Politika Vakfı'ndan Ortadoğu ve İslam Bilimleri Uzmanı Guido Steinberg de farklı siyasi ve sosyoekonomik koşullar nedeniyle birleşmiş bir Kürt devleti olasılığının düşük olduğunu savundu. Steinberg, bölgedeki Kürtler’in bulundukları devletlerin böyle bir oluşuma düşmanlıkla karşılık vereceklerini çok iyi bildiklerini kaydederek, şöyle dedi:

"Bu Türkiye, İran ve daha düşük düzeyde de olsa Irak için geçerlidir. Suriye’deki Kürtler özerkliğe doğru gidiyorlar, ama ülkedeki direnç bir Kürt devleti oluşumuna müsaade etmeyecektir. Kürtler adına bu konudaki yegane olasılık ekonomisi nispetten daha kuvvetli ve böylesi bir durumda tek hamisi Türkiye olacak olan Kuzey Irak olabilir."

ALMAN UZMAN: SURİYE’DEKİ ÇATIŞMALAR TÜRKİYE’DE ETKİLİ

Almanya’nın önde gelen Ortadoğu uzmanlarından Prof.Dr.Udo Steinbach da bölgedeki Kürtleri içine alacak tek bir devletin uzak bir ihtimal olduğunu ifade ederken, yakın bir tarihte;Birleşmiş bir Kürdistan’ ya da tek bir Kürt devletini görebileceklerine inanmadıklarını söyledi. Prof.Dr. Steinbach, "Şu anda Suriye’de olan PYD’nin tek taraflı bir adımıdır. Kaldı ki Suriye’deki Kürt varlığı ile Kuzey Irak’taki Kürt hükümeti arasında uzun süredir devam eden bir husumet var. Bu nedenle Suriye’deki oluşumu abartmamak gerekiyor. Ama şunu da görmek lazım, Suriye’deki çatışmalar Türkiye’de çoktan etkisini göstermeye başladı" diye konuştu.

Prof.Dr. Udo Steinbach Suriye’deki ve Türkiye’deki Kürtler arasındaki yakın akrabalık ilişkileri bulunduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkede Kürtler’le yürüttüğü ‘Çözüm sürecinde’ gerekli adımları atmakta geciktiğini söyledi. Alman Ortadoğu uzmanı, Türkiye’nin bu konuda harekete geçmediği takdirde bunun ülkedeki Kürtleri harekete geçirmek için başta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi olmak üzere dış güçler tarafından kullanılabileceği uyarısında bulundu.

"SURİYE’DEKİ KÜRTLERLE DİYALOG ÖNEMLİ"

Viyana Üniversitesi uzmanlarında Thomas Schmidinger ise, Türkiye’nin Suriye’deki Kürt oluşumuyla hemen diyaloga geçmesini doğru bir yaklaşım olacağını, Kuzey Irak’ta olduğu gibi Suriye sınırında da ona bağlı ve onun desteğine ihtiyaç duyan bir müttefik elde edebileceğini öne sürdü. Thomas Schmidinger, Türkiye’nin dengeleri iyi kullandığı takdirde kazançlı çıkacağını, bununla birlikte Türkiye’nin dışarıdaki Kürtler’le diyalog ve kontrolünün, içerdeki Kürtlerle uzlaşı ve barıştan geçtiğini söyledi.

'BU ÜLKE HALA ÖNLENEBİLİR Mİ?'

Alman haber dergisi Zenith Temmuz-Ağustos sayısında sözde Kürdistan haritasını kapağında yayınlayarak ' Bu ülke hala önlenebilir mi?' diye sordu.

Haberin Devamı