Gazete Vatan Logo

'Kuran-ı Kerim satıyoruz' deyip vurgun yaptılar

Vatandaşları dini duygularını kullanarak dolandıran ve 2 milyon 700 bin liralık vurgun yaparak haksız kazançları lüks yatlarda ve gece kulüplerinde düzenledikleri partilerde harcayan şebeke çökertildi.

'Kuran-ı Kerim satıyoruz' deyip vurgun yaptılar

Milliyet'ten Ferit Zengin'in haberine göre; İstanbul’da kurdukları çağrı merkezi üzerinden aradıkları vatandaşlara Kuran-ı Kerim ve dini kitap sattıklarını söyleyerek kağıt tomarlar gönderip 2 milyon 700 milyon liralık dolandırıcılık yapan 6 kişilik bir şebeke, polis tarafından çökertildi. Şebekenin, dolandırıcılıktan temin ettiği paralarla gece kulüplerinde eğlendiği tespit edilirken, şebeke elebaşının lüks bir yatta adına hazırlanan şarkılarla doğum günü kutladığı belirlendi.

Şebeke mağdurlarından birisinin, kendisini telefonla arayan bir firmadan Kuran-ı Kerim siparişi verdiğini, ancak kargoyla kağıt parçaları geldiğini söyleyerek yaptığı şikayet üzerine yapılan araştırmalarda, mağdur vatandaşın 0850’li bir numaradan aranarak dolandırıldığı tespit edildi. Yapılan araştırmalarda telefonun kayıtlı gözüktüğü sözde çağrı merkezinin Bağcılar ve Yenibosna’daki iki adresi belirlendi. Teknik ve fiziki takibe alınan şebekenin başını Adnan S. isimli şahısın çektiği, Adnan S.nin kız arkadaşı ile Sabriye Ö. isimli bir kadının çağrı merkezindeki çalışmaları organize ettiği tespit edildi. Yapılan teknik çalışmalarda şebekenin, binlerce telefon numarasının bulunduğu bir data üzerinden çalıştığı ve özellikle mevlid ve kandil gecesi gibi önemli bazı dini günlerde aramaların yoğunlaşıp, aranan kişilere günün öneminin anlatılarak Kuran-ı Kerim ve dini kitap tavsiyesinde bulunulduğu, ardından da kitaplarda kampanya olduğunu anlatıldığı belirlendi.

Haberin Devamı

"KİTAP GELİRİNİN YÜZDE 10'U ARAKAN VE FİLİSTİN'E" YALANI

Yapılan çalışmalarda şebekeye ait sözde call center adreslerinde çalışan şebeke üyelerinin önlerindeki notta yazılı olan ve o dini günde yapılacak ibadetlerin neler olduğunu ve sevaplarının neler olabileceğinin atanan kişiye okunduğu ve kişiyi ikna etmek için de kendisini “Hoca” olarak tanıtan şebeke üyelerinin “Kitap bedelinin yüzde 10’unu Arakan ve Filistin’deki Müslümanlara gönderiyoruz” diyerek duygu sömürüsü yaptığı da tespit edildi.

2 MİLYON 700 BİN LİRALIK VURGUN

Teklifi kabul edenlere kredi kartı ve kapıda ödeme şansı sunan şebeke üyelerinin kargo ile kağıt parçaları gönderdiğini ve kargoların gönderim yerinin ise Esenler’de bir adres olduğunu, şebekenin bu yolla 8 ayda 29 bin 600 kişiyi aradığını ve 2 milyon 700 bin liralık bir vurgun yaptığını tespit eden siber ekipler operasyon için yeterli delillere ulaşınca savcılık talimatıyla harekete geçti. Çağrı merkezleri ve deponun da aralarında bulunduğu çok sayıda adrese baskın düzenleten ekipler, şebeke elebaşı ile kız arkadaşının da arasında bulunduğu 26 şüpheliyi yakalayıp gözaltına aldı.

Haberin Devamı

MASALARA YAPIŞTIRILMIŞ İKNA NOTLARI

Polis, baskın düzenlediği adresler arasında bulunan Bağcılar ile Yenibosna'da bulunan sözde 2 çağrı merkezinde yaptığı aramalarda, şebekenin aradığı mağdur vatandaşları ikna etmek için kullandığı notlara da ulaştı. Çağrı merkezinde çalışanların masalarına yapıştırılmış halde bulunan notların yanısıra şebeke elebaşı tarafından çalışanlara ait olarak hazırlanan performans listesi de ele geçirildi.

Haberin Devamı

LÜKS YATTA DOĞUM GÜNÜ PARTİSİ

Dini duyguları istismar ederek vatandaşları dolandıran şebekenin elebaşının, vurgundan temin ettiği paralarla doğum gününü lüks bir yatta düzenlenen partiyle kutladığı görüntülere de ulaşana ekipler, yatta dans ederek kutlama yapanların çoğunun çağrı merkezi çalışanı olduğunu, şebeke yöneticilerinin elde ettikleri haksız kazançla gece kulüplerinde eğlenceler düzenlediğini de tespit etti.

DİYANET DE ŞİKAYETÇİ

Şebeke üyesi bir kadının çağrı merkezinde, başına taktığı takke, eline aldığı tesbih ve tefle zikir takliti yaptığı görüntülere de ulaşan ekiplerin gözaltına aldığı şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan şebeke elebaşı Adnan S. ile sevgilisinin de arasında bulunduğu 4 şebeke üyesi tutuklanırken, diğer şebeke şüphelileri hakkında ise adli kontrol hükmü uygulandı. Şebekeden Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da şikayetçi olduğu öğrenildi.