Gazete Vatan Logo

'Kur'un bizi nasıl vurduğunu Ekim'de herkes görecek

İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu Mayıs ve Haziran'da ihracatçının sipariş alma kapasitesinin yüzde 50-60 düştüğüne işaret ederek, "İhracatın düşen kurdan nasıl etkilendiğini herkes üç ay sonra görecek" diye umutsuz konuştu

Döviz fiyatlarından sürekli şikayetçi olan tekstil ihracatçısı üç ay sonrasına randevu verdi, ihracatta ardarda gelen rekor aylarının bıçak gibi kesileceğini kaydeden Süleyman Orakçıoğlu son iki aydır ihracatçının sipariş alma kapasitesinin yüzde 60'a varan şekilde düştüğüne dikkat çekti.

Bu yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 12-13 oranında gerçekleşirken, euroda yüzde 6 ve dolarda yüzde 14'lere varan kayıplar yaşandığının altını çizen Orakçıoğlu, şöyle dedi: "Kur düşerken, maliyetlerimiz yükseliyor. Şu anda firmalarımız maliyet artışı ile kur arasındaki dengesizlikler yüzünden, fiyat tutturamıyor.

Siparişler başka ülkelere kayıyor. Çok büyük emekler sarf ederek kazanılmış pazarlarda ayağınıza kadar gelen müşterinin vermek istediği siparişi, fiyat tutturamadığınız için alamıyorsunuz.

Alıcılar yüzde 5-10 fiyat farkını belki kabullenebiliyorlar ama şu andaki fiyat farkı yüzde 30-40'lara varıyor."

Bu yıl hazır giyim ihracatında yaşanan artışın Aralık ve Ocak aylarında alınan siparişlerin yüklenmesinden kaynaklandığını ifade eden Orakçıoğlu, "Mayıs, Haziran ayında ihracatçının sipariş alma kapasitesi yüzde 50-60'lara düştü.

Bunun da rakamsal düşüşü Ekim, Kasım ayına yansıyacak" diye konuştu. Orakçıoğlu, bu yıl hazır giyim ihracatında 2-3 milyar dolarlık kaybın söz konusu olabileceğini bildirdi.

ABD kotaları bile dolmuyor
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, ABD'ye yönelik konfeksiyon ihracatında hassas kategorilerde bu yil kotaların dolmadığını belirtti.

Daha önceki yıllarda siparişler fazla olduğu için kotaların yetmediğini ve kotalarda esneklikler talep ettiklerini, bu yıl tam tersi durum yaşandığını ifade eden Orakçıoğlu, "Firmalarımız maliyet artışı ve kur nedeniyle fiyat tutturamadığı için Amerika'dan sipariş (alamıyorlar değil) almıyorlar, ister istemez hassas kategorilerde bu yıl kotalarda bir sıkışıklık olmayacak" dedi.

Yıl sonuna kadar kotaların dolmasına ilişkin bir iyileşme beklemediğini bildiren Orakçıoğîu, Türkiye'nin ABD'ye 1.5-1.7 milyar dolar hazır giyim ihracatı bulunduğuna dikkat çekti ve "Göstergeler bu yıl kotaların dolmaması yüzünden 400-500 milyon dolarlık kaybın olacağını ortaya koyuyor" dedi.

Haberin Devamı