Gazete Vatan Logo

‘Kur’a bir müdahale de döviz bürosu üstünden

Dövize vatandaşın talebini kısmak için döviz büfeleri üzerinden de müdahale geliyor. Yapılacak düzenleme ile döviz büroları A ve B olmak üzere ikiye ayrılıp yüksek sermaye yükümlülüğü getirilecek. Yüksek sermaye şartı büroların kapanmasına yol açabilir

‘Kur’a bir müdahale de döviz bürosu üstünden

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz bürolarının daha sıkı denetim altına alacak yeni bir düzenleme yapacaklarını belirterek, “Düzenleme ile döviz büroları daha etkin denetlenecek, şeffaflıkları, mali alt yapı ve güvenilirlikleri artırılacak. Piyasa verileri de özel bilgi sistemleri ile daha yakından takip edilecek” açıklamasını yaptı.

Hazine Müsteşarlığı’nca yapılan değerlendirmelerde ve araştırmalarda mevcut sistemde döviz bürolarının işlemlerinin etkin olarak izlenemediği ve bu işlemlere ilişkin istatistiki verilerin bulunmadığının tespit edildiğini anlatan Şimşek, söz konusu tebliğin döviz alım satımına ilişkin yeni araçların kullanımına yönelik olarak piyasadan gelen talepleri yeterince karşılamadığının görüldüğünü kaydetti.

Kayıtlılığın artırılması ve daha hesap verilebilir yapı oluşturulması amacıyla döviz bürolarına yönelik yeni bir düzenleme yapacaklarını bildiren Şimşek, şöyle devam etti:

“Döviz bürolarının daha kurumsal bir yapıya dönüştürülmesi gerektiği ve faaliyet konuları ile sermaye büyüklüklerine göre birbirinden ayrıştırılması ihtiyacından hareketle Hazine Müsteşarlığınca yeni tebliğ çalışmaları başlatıldı. Buna göre döviz bürolarını A ve B grupları olmak üzere iki gruba ayıracağız. A grubu döviz büroları, B grubunun yapabildiği işlemlerin yanı sıra banka transferi yoluyla yabancı para alım satım işlemi, elektronik para kuruluşu ve ödeme kuruluşlarının acenteliği faaliyeti de yapabilecek. Ayrıca işlemlerini ATM, internet ve kredi kartı hariç banka kartı aracılığıyla gerçekleştirebilecek. Böylece finansal teknolojilerin kullanımı da yaygınlaştırılacak.”

Haberin Devamı

Kaçak bürolara sıkı denetim

Mehmet Şimşek tüm yetkili müesseselerin sermaye yapılarının güçlendirileceğini, faaliyet alanlarının genişletileceğini belirterek, döviz bürolarının yükümlülüklerinin de artırılacağını söyledi.Şimşek, döviz bürolarının daha etkin denetleneceğini, şeffaflıklarının, mali alt yapı ve güvenilirliklerinin artırılacağını vurguladı.