Gazete Vatan Logo

‘Kumpas’ın gizli tanığı savcı Bozkurt aranıyor

Erzincan Ergenekon davasında gizli tanıkların ceza almasının ardından gözler eski İliç Savcısı gizli tanık ‘Efe’ kod adlı Bayram Bozkurt’a çevrildi

‘Kumpas’ın gizli tanığı savcı Bozkurt aranıyor

Erzincan’da İrtica ile Mücadele Eylem Planını uygulamaya koydukları iddiasıyla dönemin 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve yine o dönem Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile Kurmay Albay ve CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında 6 yıl önce Erzurum Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Cihaner, Erzincan Adalet Sarayında görevi başındayken 16 Şubat 2010’da gözaltına alınarak 4 ay tutuklu kaldı. Daha sonra iki kez milletvekili seçilen Cihaner Yargıtay’da yapılan yargılamasında beraat etti.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Erzincan Ergenekon davasında gizli tanık olarak yer alanlar hakkında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında dava açıldı. Ergenekon davasında yargılanan bir süre tutuklu kaldıktan sonra beraat eden emekli Kurmay Albay ve CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek ile Cihaner ise müşteki olarak iddianamede yer aldı.

‘Efe’yi suçladı

Önceki gün Erzincan’da görülen davanın karar duruşmasında gizli tanıklardan tutuklu sanık Serkan Zirek (Gizli tanık Munzur), bu işe İliç eski Cumhuriyet Savcısı ve davada ’Efe’ kod adlı gizli tanıklık yapan Bayram Bozkurt tarafından bulaştırıldığını iddia ederek beraatini istedi.

Haberin Devamı

Mahkum oldular

Duruşma sonunda mahkeme heyeti, Ergenekon Davası’nın gizli tanıklarından Munzur’ kod adlı Serkan Zirek’i FETÖ/PDY’ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, yalancı tanıklık, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından toplam 20 yıl hapis cezasına mahkum etti. Tutuklu diğer sanık ’Hazar’ kod adlı Ahmet Koç ise FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, yalancı tanıklık suçlarından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Zirek’in tutukluluk haline devam kararı verilirken, Ahmet Koç’un ise Yargıtay’daki temyiz süreci dikkate alınarark tahliyesini kararlaştırıldı.

Mahkeme, ayrıca İliç eski Cumhuriyet Savcısı olan hakkında yakalama kararı bulunan Efe kod adlı Bayram Bozkurt ile ilgili davanın ise ayrılmasını uygun gördü.

Haberin Devamı

Davanın kilit ismi

Ergenekon Davası’nda “Gizli Tanık Efe” olarak ifade veren Bayram Bozkurt’un bir süre sonra görevinden ayrıldığı ve gizli tanık koruma kanunu çerçevesinde kimliği değiştirilerek savcı olarak görev yaptığı ortaya çıkmıştı. Bozkurt, daha sonra meslekten ihraç edilmişti. Hakkındaki suç duyuruları üzerine Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında soruşturma başlatılan Bozkurt 26 Şubat’ta Ankara’da gözaltına alınıp, Erzincan’a götürüldü. Yaklaşık 5 saat ifade verdikten sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Başsavcılığın, Bozkurt’un serbest bırakılması üzerine yaptığı itiraz kabul edilince hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Hakkında yalancı tanıklık ve örgüt üyeliğinden dava açıldı. Ancak sırra kadem basan Bozkurt’a hala ulaşılamadı. VATAN’a konuşan Dursun Çiçek’in avukat kızı İrem Çiçek çıkan kararın olumlu olduğunu belirterek, “Davanın kilit ismi de bulunduğunda bu kumpasın arkasında kimlerin olduğu iyice açığa çıkacaktır” dedi.

‘İfadem çarpıtılmış’

Haberin Devamı

‘Erzincan Ergenekonu’ olarak bilinen ve beraatla sonuçlanan davanın estetikli gizli tanığı, firari eski savcı Bayram Bozkurt ifadesinde anlattıklarının eski Erzincan başsavcısı, şimdinin CHP vekili İlhan Cihaner’i tutuklatan savcı Osman Şanal tarafından çarpıtıldığını savundu.