Gazete Vatan Logo

‘Kriz yok ama önemli gelişmeler de yok’

Çözüm sürecinin ‘rutin’ devam ettiğini ifade eden HDP lideri Demirtaş, “Önümüzdeki günlerde yapılacak açıklama çok büyük gelişmelere yol açacak gibi kimse beklentinin içine girmesin” dedi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün TBMM’deki makam odasında Tunceli barosu üyesi bir grup avukatı kabulünde, çözüm süreciyle ilgili de mesajlar verdi.

Demirtaş, İmralı’ya geçen gün yapılan HDP heyeti ziyaretinin ardından açıklama gelmemesine ilişkin bir soru üzerine, bir iki gün içinde heyetin hükümetle görüşme yapacağını söyledi. Bu görüşmeden sonra açıklama yapılacağını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

“Ortak bir konsensüse varılması için uğraşılıyor. İmralı’da yapılan görüşmelerle ilgili hükümetin yaklaşımı nedir, bütün bunlar duyulmadan hükümetin yaklaşımı bilinmeden yapılacak açıklamalar tek taraflı ve eksik kalıyor. Çok ciddi bir krizden söz edemeyiz ama sürecin gerçekten de başarıya doğru gittiğine dair önemli gelişmeler var da diyemeyiz. Önümüzdeki günlerde yapılacak açıklama çok büyük gelişmelere yol açacak gibi kimse beklentinin içine girmesin. Rutin devam ediyor. Olağanüstü bir çağrı, olağanüstü bir gelişme olmayacak.”

‘Neyine güveniyor?’

Şeffaflık Paketi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olumsuz görüşü nedeniyle ertelendiğine ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine ise Demirtaş, “Sayın Davutoğlu, Cumhurbaşkanı’na sormadan bu tür açıklamalar yapmasa iyi olur. ‘Şu yasayı çıkaracağız bu yasayı çıkaracağız’ diyerek neyine güvenerek bunları söylüyor? Kendini arada sırada Başbakan hissetmek için böyle konuşuyor olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cemaat kılıfına uydurma işini iyi yapıyordu

Demirtaş, Bank Asya yönetiminin TMSF’ye devredilmesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bu tür siyasi operasyonlar yaparken daha iyi hukukçularla çalışsınlar. Yanlış maddelerle yanlış operasyonlar yapıyorlar. Aslında kılıfına uydurma işlemini cemaat iyi yapıyordu. Cemaatle ortaklık bozulunca AKP beceremiyor bu komplo işlerini, eline yüzüne bulaştırıyor. Yargının siyasallaşmasının mağdurları arasında bir dayanışma olmaması ilginç. Burada cemaat kendine ‘ben bu sistemin bu hale gelmesinde ne kadar pay sahibiyim?’ sorusunu kendisine sorması lazım.”

‘İki sağa kaymış parti’

Demirtaş, solda birlik arayışı platformu kendileriyle temas kurup kurmadığına ilişkin biri soru üzerine, “CHP ve DSP’nin solda birlik arayışı çok ilginç. Sol bu tarafta onlar başka yerde birlik arıyorlar. İki sağa kaymış iki parti bir araya gelip solda nasıl birliği sağlayacaklar? CHP ve DSP’nin toplamından solda birlik değil bir tane sol çıkmaz. Biz HDP olarak bütün sol hareketlerle, toplumda karşılığı olan güçlerle görüştük ve ikinci tur görüşmelerimizi yapıp kararlarımızı vereceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı