Gazete Vatan Logo

'Kriz maddeleri' masaya geliyor!

Anadilde eğitim yeniden görüşülecek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in liderlerden aldığı onay ile Meclis açılana kadar çalışmalarını sürdürmesine karar verilen Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu önümüzdeki hafta ‘zor’ bir mesai bekliyor. Komisyon 4 parti arasında derin görüş ayrılığı olan “vatandaşlık”, “anadilini kullanma hakkı”, “eğitim ve öğrenim” hakkı ile anayasanın değiştirilemez ilk 3 maddesini önümüzdeki hafta Çarşamba gününden itibaren müzakere edecek. Partiler açısından “kırmızı çizgi” niteliği taşıyan sözkonusu maddelerin müzakere sürecinde komisyonda Başkanlık Sistemi pazarlığının da yaşanması bekleniyor. Bir anlamda “dananın kuyruğunun kopacağı” komisyonun önümüzdeki haftaki mesaisinde ortaya çıkacak tablo, anayasa çalışmalarının akıbeti, mutabakatla yazılan madde sayısının arttırılıp arttılamayacağı açısından da belirleyici olacak.

Uzlaşma Yazım Alt Komisyonu’nun dünkü toplantısında ise “basın özgürlüğü” ve “sağlık hakkı” başlıklı maddelerde 4 partinin uzlaşmasıyla önemli düzenlemelere gidildi.

“Masumiyet karinesi”

“Basın özgürlüğü” maddesinin görüşmelerinde, son olarak sanatçılara yönelik uyuşturucu operasyonuna ilişkin medyada yer alan haberler ile Ergenekon ve KCK davalarındaki yapılan yayınlar anımsatılarak, basın özgürlüğünün “masumiyet karinesini” ihlal anlamına gelmemesi gerektiği görüşü benimsendi.

Ücretsiz temel sağlık

‘Sağlık hakkı’ maddesi görüşülürken de 4 partinin uzlaşmasıyla metne “Devlet temel sağlık hizmetlerini ücretsiz sağlar” hükmü eklendi.

Haberin Devamı