Gazete Vatan Logo

‘Kozmik oda’da savaşa hazırlık belgeleri de var

Seferberlik Bölge Dairesi’nde arama yapılan ’kozmik oda’ya en fazla 6 subay şifre ile girebiliyor

Kripto cihazında olası bir savaş durumunda devletin zirvesindeki isimlerin nerede saklanacağı, devlet adamlarına hangi subayların refakat edeceği gibi bilgiler yer alıyor.

Özel Harp Dairesi’ne bağlı “Seferberlik Bölge Başkanlığı” nda savcıların yaptığı arama, Ankara Kirazlıdere Mevkii’ndeki bu birimin görev alanı ve yapılanmasına çevirdi. Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan emekli bir istihbarat subayı VATAN’ın “Seferberlik Tetkik Kurulu” na ilişkin sorularını yanıtladı. Bu birim direk Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı çalışıyor ve personel ihtiyacını Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan sağlıyor. Bu birimin ana görevi, iç ve dış askeri istihbarat toplamak, raporlaştırmak ve harekat planları oluşturmak. “Kozmik odaya” girme yetkisi en fazla altı subayda bulunuyor. Bu subaylar da belirli zaman aralıkları ile değiştirilen şifreler ile girebiliyor.



Bilgiler şifreli kripto cihaza

Odada devletin güvenliğini ilgilendiren şu istihbaratlar bulunuyor:

* Olası bir savaş durumunda, devletin zirvesinde yer alan kişilerin; hangi askerler tarafından, hangi yöntemlerle nereye saklanacağına ilişkin plan.

* Bu devlet adamlarını saklanacağı yere götürecek ve refakat edecek askeri personelin isimleri

* Türkiye Cumhuriyeti’nin olası bir savaş durumunda kullanacağı ve ülkenin belirli yerlerinde bulunan gizli cephaneliklerin olduğu noktalar; Türkiye’nin belli illerinde olası bir savaş durumunda uçakların inebilmesi için genişletilen yolların yerleri.

* İran, Irak, Kıbrıs, Yunanistan gibi ülkelerden Türkiye’nin askeri güvenliğine ilişkin elde edilen bilgi ve fotoğraflar.

* Irak’ın Kuzeyinde PKK yapılanmasına ilişkin ve bilgi ve belgeler.



Kripto cihazında saklanıyor

Bu bilgiler bilgisayarda değil, “kripto cihazında” saklanıyor. Şifreli olan bilgiler, belirli zaman aralıklarına göre değiştiriliyor. Odada, kripto cihazlarının yanı sıra yine evrak üzerinde, iç ve dış güvenlik tehditine karşı alınacak tedbirler şifreli olarak yer alıyor.

‘Sırlar odası’nda aramayı sadece Hakim Kayan yaptı

Bülent Arınç’a suikast iddiası soruşturması kapsamında Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı Ankara Seferberlik Tetkik Kurulu’nda önceki akşam başlayan ikinci arama, üzerinden 24 saat geçmesine rağmen sürdü.

Ankara’da dillendirilen iddiaya göre, Çukurambar’da Arınç’a suikast düzenleyecekleri iddiasıyla gözaltına alınıp, serbest bırakılan bir Albay ve bir binbaşı için hakim teknik takip kararı çıkardı. Sözkonusu Albay ve Binbaşının şoförlüğünü yapan bir er, 24 Aralık’ta babasıyla yaptığı görüşmede, “Seferberlik Tetkik Kurulu’nda çok sayıda evrak yakıyoruz” dedi. İddiaya göre teknik takibe takılan bu konuşma sonrasında karargahta arama izni çıkarıldı. İlk arama 25 Aralık’ta yapıldı. 4 savcının katılıdığı ilk aramada, savcılara arşiv bölümünde arama yapılmasına izin verilmedi. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili, arama kararının altında imzası bulunan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Kadir Kayan’ı aradı. Kayan, binaya arşiv bölümünü mühürledi.

Hakim mühürlemişti

Cumartesi gün boyu devletin zirvesinde gerçekleyen görüşmelerden sonra akşam saatlerinde özel yetkili savcı Şemsettin Özcan mühürlenen bölümde arama yapmak için bu kez genişletilmiş bir arama kararıyla saat 21.30’da yeniden Seferberlik Bölge Başkanlığı’na geldi. Özcan’ın incelemesine başlamasından üç saat sonra karargaha bu kez arama emrini veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Kadir Kayan ile yine soruşturmayı yürüten özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili de geldiler. Ancak karargah kapısına gelenler hemen içeri giremedi. Bilirkişi, savcı, hakim ve terörle mücadele ekiplerinin yer aldığı araçlara kapı hemen açılmadı. Nöbetçi askerler tek tek kimlik kontrolü yaptı Askerlerin “kozmik oda” olarak adlandırdığı, iç ve dış istihbarata ait çok gizli belge ve bilgilerin yer aldığı bölümde yapılan arama, üzerinden 24 saat geçmesine rağmen devam etti. Aranan yerlerdeki bilgilerin çok önemli ve kritik olduğu vurgulanırken, bu nedenle aramanın uzun sürmesinin olağan olduğu yetkililer tarafından ifade edildi.



Yalnız hakim alındı

Savcı Mustafa Bilgili dün akşam 19.15 itibariyle Seferberlik Tetkik Kurulu’ndan ayrıldı. Bu arada kozmik odada gerçekleştirilen aramanın sadece Hakim Kadir Kayan tarafından yapıldığı, odaya bir tek onun alındığı ifade edildi. Savcının ise hakimin incelemesi sonucu tutanak tuttuğu belirtildi.



Yüzünü gazeteyle kapadı

Sabah saatlerinde karargahtan üç araç boş olarak dışarı çıktı. Günboyu içeride arama sürerken, araç trafiği de devam etti. Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndan sivil plakalı bir araçla ayrılan ve savcı olduğu belirtilen kişininin, görüntü vermemek için yüzünü gazeteyle kapatması dikkat çekti.

Haberin Devamı