Gazete Vatan Logo

‘Köşk’te tüm yetkileri kullanırım’ mesajı

Köşk adaylığına dair ilk istişareyi yapan Başbakan, “Önceki cumhurbaşkanlarının yetkilerini kullanmamaları bundan sonra kullanılmayacağı anlamına gelmez” dedi

‘Köşk’te tüm yetkileri kullanırım’ mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin Köşk adayı konusunda istişare görüşmelerine dün itibariyle start verdi. Erdoğan yerel seçimi değerlendirme gündemiyle AK Parti Genel Merkezi’nde milletvekilleriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Edinilen bilgiye göre, Erdoğan önce seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunarak, “Çok şükür Allah bizi mahçup etmedi. 17 Aralık süreci, ABD’de Pensilvanya, Türkiye’de paralel yapı CHP ve MHP koalisyonuna rağmen bu seçimden de yüzümüzün akıyla çıktık” dedi. Erdoğan paralel yapının halk nezdinde gücünün olmadığının da yerel seçim sonuçlarıyla ortaya çıktığını vurguladı.


‘Kesin bir kararım yok’

Yerel seçim değerlendirmesinin ardından Köşk seçimlerine değinen Erdoğan, bu konuda kesinleşmiş bir kararının olmadığını vurgularken, “Siyasette hiçbir zaman hırsla hareket etmedim. Bu konuda da nefsimle karar almayacağım” dedi. Erdoğan, ortak aklın ve halkın tercihlerine göre hareket edeceği mesajını verdi. Erdoğan, 2007’de Abdullah Gül’ün aday gösterilme sürecinde olduğu gibi partinin tüm mekanizmalarında konunun istişare edileceğini anlattı.


Erdoğan’ın konuşmasının ardından 24 milletvekili söz aldı. Konuşan vekillerin tamamına yakının Erdoğan’ın aday olması gerektiği yönünde görüş belirttiği öğrenildi.

Vekillerin endişeleri

Söz alan vekillerden az sayıda ismin Erdoğan’a “adaylık hakkınız” demekle birlikte Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde partinin akıbetinden, sistem değişikliği olmadığı için kim olursa olsun Başbakan ile sürtüşme yaşayabileceğinden duydukları endişeleri aktardıkları öğrenildi. İddiaya göre bu noktada Erdoğan, Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin söz almasını sağladı. Canikli, “sistem değişmedi” diyerek Köşk-Hükümet çekişmesi ve partinin akıbetinden edişe eden vekillere yönelik, “Eski sisteme göre değerlendirme yapılmamalı. Sistem değişmedi deniliyor. Sistem değişti. Cumhurbaşkanı’nı artık halk seçiyor. Halkın gücüyle Cumhurbaşkanı o makamda oturacak. Halkın Cumhurbaşkanı olacak” dedi.

Sezer dönemi eleştirisi

Konuşmaların ardından yeniden söz alan Erdoğan’ın ise, özetle şu mesajları verdiği öğrenildi: “Cumhurbaşkanlığı önemli makam. Ahmet Necdet Sezer döneminde neler çektik. Cumhurbaşkanı icra makamıdır yeter ki millete hizmet edilmek istensin. Daha önceki cumhurbaşkanlarının Anayasa’daki yetkilerini kullanmamaları bundan sonra kullanılmayacak anlamına gelmez. Anayasa’daki tüm yetkiler kullanılabilir. Şu anda kesinleşmiş bir kararım yok. İstişaraler sonucuna göre, ortak akla göre karar verilecek. Ama ben her yerde çalışırım. Her zaman bu partinin neferiyim.”

Erdoğan konuşmasında Köşk’e çıksa da Başbakanlık’ta kalsa da “partinin gücünü kaybetmeyeceğini” vurguladığı ayrıca paralel yapıya karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladığı belirtildi. Erdoğan’ın açıklamalarını VATAN’a yorumlayan çok sayıda AK Parti milletvekili, “Sayın Başbakan nezaketen ‘adayım’ gibi kesin bir ifade kullanmadı. Ama belli ki kafasında adaylık var. Toplantıda da bir tek ‘adayım’ demedi. Bunun dışında her şeyi söyledi” dedi.

Dar bölgeli seçim sistemi

Erdoğan’ın konuşmasında seçim sistemi konusuna da değinerek, “AB’den seçim barajıyla ilgili sürekli eleştiriler geliyor. Biz önerilerimizi yaptık ama muhalefetten bir yanıt gelmedi. Bunlarla ortak bi rşey yapılamıyor. Dar bölgeyi yapalım bu dönem bu iş bitsin” dediği ve bu sözlerine milletvekillerinin alkışlarıyla destek verdiği bildirildi.





Haberin Devamı