Gazete Vatan Logo

‘Kork aprilin beşinden öküzü ayırır eşinden’

Bahar geldi derken kar ve yağışın tüm yurdu etkisi altına alması meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu bu atasözü ile açıkladı

‘Kork aprilin beşinden öküzü ayırır eşinden’

Şiddetli fırtına, kar ve yağmur tüm Türkiye’ye etkisi altına almış durumda. Mart ayının ortasında İstanbul’a kar bile yağdı. Bahar geldi derken havaların aniden kötüleşmesini meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na sorduk. Meteorolojide kötü hava diye bir şey olmadığını, bu aylarda yağışın normal olduğunu ifade eden Prf. Dr. Kadıoğlu şu bilgileri verdi:

“Mart ayı bahar aylarının başlangıcı olarak görülür. Fakat Mart ayında havaların soğuması ve yağış olması çok doğal bir durum. Bazı günler yaz ayları gibi geçmesine rağmen bazı günler kış aylarını aratmaz. Çünkü bu havalara da ihtiyacımız var. Bu aylarda yağış olması demek yer altı kaynaklarının beslenmesi demektir. Anadolu’da özellikle bu zamanlarda yağış olsun istenir ki mahsuller bereketli olsun. Doğu Anadolu’da da bu aylarda kar yağışı daha fazla olması beklenir. Çünkü bu aylarda yağan karın verimi artırdığı bilinir. Eskilerin ‘Kork aprilin beşinden, öküzü ayırır eşinden’ diye bir sözü var. Bu gerçekten çok yerinde söylenmiş bir söz. April’a yani Nisan’ın beşine kadar havaların ısınmasını beklemeyiz. Havaların soğuk ve yağışlı olması çok doğal ve istenilen bir şey.”

Haberin Devamı