Gazete Vatan Logo

‘Köprüye Sabahattin bakar’

Özelleştirilen köprü ve otoyollarda yeni tartışma başladı

İki köprü ve 8 otoyolun 25 yıllığına Koç-Ülker-Malezyalı UEM’e satışında ortaya çıkan rakam tartışılırken, hesaba yeni bir boyut katacak detay atlanmış görünüyor. Özelleştirmeye otoyol kenarındaki tesisler de dahil. Bunu dikkate alan uzmanlar, “Köprü ve yolların bakım onarım masrafını sadece bu 74 tesisten elde edilen kira geliri karşılar” diyor.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Boğaziçi Köprüsü ile birlikte 8 otoyol 25 yıllığına 5 milyar 720 milyon dolar karşılığında ihale edildi tartışma da başladı. Varlıkların yıllık gelirlerini ve 25 yıl içindeki gelir artışlarını dikkate alanlar, “Varlıklar sadece 11 yıllık gelirine karşılık gelen rakama satıldı. Çarpanı 11 değil en az 14-15 olmalıydı” derken, kimine göre ise böyle bir satışın finansmanını karşılamak zor, dolayısıyla ortaya çıkan rakam normal. Rakamın normal olduğunu düşünenler, ihaleye giren diğer grupların fiyat yükseltmemesini ve temsilcilerinin “İlk anda ortaya çıkan rakam bizim fizibilitemize göre rasyonel değil” sözlerini de referans alıyor.

Ana muhalefet partisi satışta ortaya çıkan rakama tepkili. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Başbakan Erdoğan’a, “Ortalama bir yıllık kârı 550 milyon dolar olan 2 köprü ve 8 otoyolun 25 yıllığına 5.72 milyar dolara ihale edilmesi devleti zarara uğratmak değil midir?” diyerek soru önergesi verdi. Ucuz-pahalı tartışması yapanların otoyolların kenarındaki tesislerin kira gelirini hesaba katmadıklarına da dikkat çekildi.

Otoyolların kenarlarında benzin istasyonu, dinlenme tesisi, yeme içme mekanı olarak işletilen yaklaşık 74 tesis var. Bu tesislere Bolu Dağı’ndaki meşhur Sabahattin’in Yeri de dahil. Bazı tesisler sabit kira verirken bazı tesisler ise cirodan pay ödüyor. Bu tesislerden yılda yaklaşık 60 milyon TL elde ediliyor. Bunu dikkate alanlar, “Sadece tesislerin kira geliri ile bakım onarım işleri yapılabilir. Bunu da dikkate almak lazım” diyor. Otoyolların yeni sahiplerinin yeni tesis açma opsiyonu da var.

Koç Köprüsü

Koç Grubu, Ulus’u Etiler’e bağlayan köprüyü inşa etmişti. Koç Köprüsü olarak bilinen köprüde Koç’un logosu da bulunuyor. Şimdi merak edilen soru şu. Acaba Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüsü’ne de Koç logosu eklenecek mi?

Haberin Devamı